Restaurantkæde mistede 300.000 kroner efter pressemøde om corona

Da myndighederne med Sundhedsminister Magnus Heunicke i spidsen igen tirsdag eftermiddag afholdte et pressemøde, fik det mærkbare konsekvense for flere restauratør i København.

Regeringens nye restriktioner om, at restauranter skal lukke klokken 22, kan få store konsekvenser for restaurationsbranchen.

Sådan lyder det fra flere restaurantejere, der frygter for konsekvenserne af de nye restriktioner, der er indført for de 17 hårdest coronaramte kommuner i hovedstadsområdet. 

I værste fald kan de nye krav om mundbind og indsnevrede åbningstider føre til konkurser, fortæller de til TV 2.

- Det her er endnu et søm i restaurationsbranchens ligkiste, lyder det fra Anders Aagaard, der ejer restaurantkæden Madklubben, der tæller over 20 restauranter.

Samme opfattelse har Merete Holst, der ejer The Standard ved Københavns Inderhavnsbro med de tre restauranter Almanak, Studio og Mission.

- Det er nu, man begynder at se konkurser, siger hun til TV 2.

- Kunderne er bange

Siden pressemødet tirsdag eftermiddag, hvor regeringen indførte nye restriktioner for nattelivet i København og omegn de næste 14 dage, har Merete Holsts virksomhed mistet bookinger for 300.000 kroner, og hun frygter det værste.

- Selv dem, der har bestilt efter de 14 dage, er bange nu.

Anders Aagaard fortæller videre, at klokken 22-restriktionen rammer ekstra hårdt, at den gør det tæt på umuligt, at få bordene i en restaurant booket mere end en gang i løbet af en aften.

- Det kommer til at koste rigtig mange penge, og det kommer til at koste arbejdspladser.

Ingen penge på vej

De to virksomhedsejere efterlyser derfor en form for økonomisk hjælp fra regeringen, men den er ikke umiddelbart på vej, lyder det fra socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Hvad vil I gøre for at hjælpe branchen?

- Jeg har ikke fået nogle penge med i dag, hvis det er det, der efterlyses. Det bedste, som vi kan gøre for at hjælpe branchen, det er at få inddæmmet smitten og sikre, at det ikke breder sig til store del af hovedstaden, sagde han i et interview på TV 2 NEWS tirsdag aften.

Udover økonomisk hjælp undrer de to restauratører sig også over, hvordan regeringen er kommet frem til, at det skal være lige præcis klokken 22, som de skal lukke.

Til det svarer Rasmus Horn Langhoff, at det for regeringen handler om undgå, at folk bliver for fulde og glemmer myndighedernes anbefalinger.

- Vi vil tage de farligste timer ud kabalen for at inddæmme smitten i hovedstadsområdet, forklarer han.

Virolog: Indskrænkninger giver god mening

Ifølge virolog Allan Randrup fra Københavns Universitet, giver det god mening med yderligere indskrænkninger i nattelivet.

Over for TV 2 fremhæver han studier fra USA, der viser, at smitten steg i de stater, hvor nattelivet begyndte at åbne.

Han peger på nattelivet som ”en essentiel faktor” for at få stoppe spredningen og beskriver samtidig regeringens restriktioner som ”spot on”.

- Hvis vi ser på de amerikanske tal, så vil man skære mellem en fjerdedel og en tredjedel af smitten væk, når du lukker restauranter og barer. Så jeg tror, at det her kommer til at batte rigtig meget, siger han.

Allan Randrup understreger samtidig, at han med afsæt i amerikanske data gerne havde set, at restauranter og barer var blevet pålagt endnu strengere restriktioner, end dem der blev påført dem tirsdag.

Hvorfor er det mere farligt efter klokken 22?

Ifølge Merete Holst har The Standard stadig første coronatilfælde til gode, og hun har derfor svært ved at forstå indskrænkningen i deres åbningstid. Samtidig vil hun ikke betvivle Allan Randrups udtalelser.

- Jeg føler, at der er sikkert at være på vores restauranter. Jeg kan ikke se, hvorfor det er mere farligt fra klokken 22 til 23 end 21 til 22. Men hvis han som sundhedsfaglig person siger, at det er det rigtige, så kan jeg ikke sige noget til det. Han har forstand på det, som han udtaler sig om, siger hun.

Alligevel har hun svært ved at forstå, hvorfor der ikke følger en hjælp med de restriktioner, som kom tirsdag. Hun fremhæver, at regeringen tidligere har sagt, at de vil holde hånden under medarbejdere og virksomheder. At den ville gøre, hvad der skulle til.

Samtidig efterlyser hun en langsigtet plan fra regeringen, der ville gøre det muligt for virksomhederne at lave en plan.

- Vi har siden start kørt en bil med bind for øjnene. I starten var det ok, da vi ikke vidste, hvad det her var. Men nu ved regeringen meget mere om det hele, så derfor burde de også fortælle os, hvad de agter at gøre med kompensationer, siger hun.

Udover at skulle lukke klokken 22, blev der tirsdag også strammet op i forhold til brug af mundbind på restauranter og barer.

Fremover skal gæster og ansatte have mundbind på, når de ikke sidder ved et bord.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik