Supermarkeder indfører prisloft på dagligvarer

Finansministeriet forventer, at inflationen for hele 2022 vil ende på godt 5 procent. Men fødevarer vil stige det dobbelte, forudser direktør.

Om få uger indfører Salling Group prisloft på mindst 100 basale daglig- og fødevarer i Netto og 200 varer i Bilka og Føtex.

Dermed vil priserne på basisvarer som nogle typer havregryn, mælk og kød ikke stige fra 1. juni og 150 dage frem – ligegyldigt hvor meget inflationen ellers måtte stige.

- Prisloftet er en garanti for, at kunderne kan navigere helt frem til slutningen af oktober. For der er så mange priser, der er gået op på grund af inflationen, siger Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group til TV 2.

Skulle priserne ”mod forventning” falde i den periode, følger priserne på de 100-200 udvalgte varer med ned.

Kommer til at koste Salling millioner

Det er i første omgang prisen på de billigste discountvarer fra Salling Groups egne varemærker, der fryses fast.

Men alligevel forventer Per Bank, at manøvren vil koste Salling Group millioner.

Prisloftet vil i første omgang gælde til 28. oktober. 1. november vil Salling Group vurdere, om perioden forlænges.
Prisloftet vil i første omgang gælde til 28. oktober. 1. november vil Salling Group vurdere, om perioden forlænges.
Foto: TV 2

- Mælken er en af de varer, vi allerede har fået prisstigninger på. Alene på mælk kommer det til at koste os op mod ti millioner kroner, så det er en af de varer, der er rigtigt dyre, siger han.

Men ifølge den administrerende direktør er det vigtigt at give Salling Groups kunder en vis tryghed om priserne.

De jager nemlig i højere grad tilbud end i normale tider, fordi inflationen påvirker deres økonomi.

- Kunderne handler de billige varer, og det betyder selvfølgelig noget for, at omsætningen falder. Det er hele markedet, der falder, så på trods af prisstigninger er der ingen vækst i dagligvaremarkedet i Danmark, siger Per Bank.

Forventer 10 procent højere priser på fødevarer

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var forbrugerpriserne i april 6,7 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år.

Så høj inflation har vi ikke set i Danmark siden 1984. Der er samtidig tale om en betydelig stigning sammenlignet med marts, hvor inflationen var 5,4 procent.

Det er særligt kategorien "varer", der driver inflationen. Den dækker groft sagt over fysiske varer, man kan røre ved eller forbruge – for eksempel dagligvarer.


Samlet set forventer Finansministeriet dog, at inflationen for 2022 vil ende på godt 5 procent. Det fremgår af ministeriets 'Økonomisk Redegørelse', som blev præsenteret torsdag.

Hos Salling Group er Per Bank dog mindre optimistisk på dagligvarebranchens vegne.

Ifølge den administrerende direktør er han allerede blevet stillet priser for de kommende måneder i udsigt af sine leverandører. Og de lader fortsat kun til at stige, fortæller han:

- Det her med 5 procent holder ikke. Prisstigningerne totalt set kommer meget tættere på 10 procent for fødevarer generelt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik