Iværksættere vil have dig til at spise tang - smager som salt icebergsalat

Startup-virksomheden Nordic Algea vil gøre det endnu nemmere at dyrke og høste tang til fødevarer.

Tang. De der irriterende meter, man bare skal have overstået på en god strandtur.

Netop tang vil en gruppe iværksættere nu lave mere af - og have os til at spise. For tang er fuld af både proteiner og vitaminer.

- Vi har jo lidt en drøm om, at vi skal gøre tang til den mest producerede naturlige ressource. Og det kræver jo, at der bliver produceret virkelig, virkelig store mængder, siger Mathias Andersen, der er medstifter af virksomheden Nordic Algae.

quote Det har en meget frisk smag. Lidt ligesom en salt icebergsalat.

Mathias Andersen, medstifter af virksomheden Nordic Algae

Og ja. De spiser det selv.

- Det har en meget frisk smag. Lidt ligesom en salt icebergsalat, siger Mathias Andersen.

I det her forår har start-up-virksomheden lavet deres første store høst af tang i en flydende firkant, som i efteråret blev plantet i Roskilde Fjord.

- Ja, du kunne putte det her på en bageplade med lidt olie og frø, og lidt salt og peber eller chiliflager, og så har du nogle lækre chips af tang, siger Eske Emil Mørkedal.

Når man tilbereder tang, skifter det farve fra brun til grønligt. Det smager eftersigende af  salt icebergsalat.
Når man tilbereder tang, skifter det farve fra brun til grønligt. Det smager eftersigende af  salt icebergsalat.
Foto: TV 2 Kosmopol

Alle kan hive tang op fra deres båd

Det er også første gang, at de har kunnet prøvet den teknologi, som de igennem de sidste år har udviklet og optimeret.

- Systemet hiver tangen af planterne, vasker tangen, klipper den og sorterer den i forskellige kvaliteter, siger Eske Emil Mørkedal.

Her ses Nordic Algeas maskine, der gør det nemt at hive tang op fra havet.
Her ses Nordic Algeas maskine, der gør det nemt at hive tang op fra havet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Eske, Mathias og Oscar Schmeltzer, som den sidste grundlægger af virksomheden, bruger selv en specialbygget pram, hvor eneste instrumenter på platformen er de værktøjer, som de har udviklet til at høste tangen. Men faktisk kan deres redskaber bruges på de fleste både med en vis størrelse.

- Man behøver ikke at have en specialbygget båd for at begynde at dyrke tang selv. Vores udstyr er lavet til at man kan sætte det på de fleste fiskerbåde og lignende, lyder det.

Vi har besøgt virksomheden i vores serie "Vi der redder (lidt af) verden". Se indslaget her.

Skal vi spise tang i stedet for havregryn?

Det er tre studiekammerater, der står bag virksomheden Nordic Algea.

- Vi startede virksomheden, mens vi stadig var tidligt på studiet på DTU, og vi har så kørt det sideløbende med vores studie og involveret virksomheden i så meget studierelevant som muligt. Så vi har faktisk været i praktik i vores egen virksomhed og skrevet afgangsprojekt i vores egen virksomhed også, siger Eske Emil Mørkedal.

I dag er de blandt andet støttet af Innovationsfonden, og med i et såkaldt Innofounder-program, hvor nystartede virksomheder får sparring og økonomisk støtte.

- Vi har ikke tal på, hvor mange tangarter, der er i Danmark. Der er skrevet lange bøger om det. Men der i hvert fald 10-20 tangarter, som er spiselige i Danmark, og der er vist ikke nogen tangarter, der er giftige at spise, siger Eske Emil Mørkedal.

Trængte fiskere kan omstille produktionen

Spørger man en investeringsekspert, med speciale i bæredygtige virksomheder, så er der store perspektiver i at komme med nye løsninger til fødevarer, som kan mætte de mange flere mennesker, som vi inden længe bliver på jorden:

quote Måske kan de være med til at hjælpe nogle trængte fiskere med at omstille sig, så de ikke kun høster fisk, men også høster grøntsager.

Søren Stig, medlem af Erhvervsministeriets Disruption Taskforce

- Jeg synes, udgangspunktet er rigtig godt, og de tager fat på en problematik om, hvordan vi skal brødføde os selv, og hvordan vi gør det bæredygtigt. Og måske kan de være med til at hjælpe nogle trængte fiskere med at omstille sig, så de ikke kun høster fisk, men også høster grøntsager, siger Søren Stig, der er medlem af Erhvervsministeriets Disruption Taskforce.

Hvis det med hjælp fra bl.a. Nordic Algeas redskaber bliver både nemt og billigt at høste tang, så kan tangen også bruges til mere og andet end fødevarer.

- Det kan bruges til alt fra fødevarer til medicin, til kosmetik og til dyrefoder. Selv bioplastic og brændsel, kan det bruges til, siger Eske Emil Mørkedal

Det bliver dog ikke iværksætterne bag Nordic Algea selv, der komme r til at hive de store mængder tang op på båden. Udgangspunktet for deres virksomhed er nemlig først og fremmest udvikle produktionsværktøjet.

- For at vi kan udbrede idéen, så kræver det, at vi går væk fra de hårde manuelle produktionsmetoder, man bruger i dag, og begynder at automatisere processerne. Og det er grundlaget for vores virksomhed, siger Mathias Andersen.

Drengene bag Nordic Algea håber, at tang bliver den den mest producerede naturlige ressource.
Drengene bag Nordic Algea håber, at tang bliver den den mest producerede naturlige ressource.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik