Gitte skal være med til at bekæmpe kedelig tendens i bylivet

Over det sidste halvandet år har antallet af butikstyverier været stødt stigende, og det får nu Dansk Erhverv til at råbe på hjælp hos politiet. I Gentofte har man forsøgt selv at gøre noget for at komme ud af den kedelige tendens.

Der skal sættes en stopper for et stigende antal butikstyverier i Gentofte Kommune - og det skal Gitte Larsen Dalskov, der er leder af "Gentofte - fri for tyveri" gøre noget ved. 

- Det er en indsats, der har til formål at råde borgere, erhvervsdrivende og butiksejere i Gentofte Kommune om, hvordan vi kan forebygge indbrud og tyveri, siger Gitte Larsen Dalskov til TV 2 Lorry. 

Og hvis tyven allerede har været forbi, kan man også få hjælp til at anmelde det

- Det er selvfølgelig et tab for butikkerne, og det skaber utryghed, men vi hjælper også for at forhindre, at små tyverier kan blive til noget større og udvikle sig til anden kriminalitet, siger Gitte Larsen Dalskov. 

Priserne er på himmelflugt, og torsdag viser nye tal fra Danmarks Statistik, at inflationen i oktober steg til hele 10,1 procent sammenlignet med tal fra 2021.

Samtidig viser tal fra politiets statistikbank, at der det seneste halvandet år er sket en markant stigning i antallet af butikstyverier i hovedstadsområdet.

I Dansk Erhverv oplyser chefkonsulent Henrik Sedenmark, at man for sjette kvartal i streg har set, at antallet af anmeldte butikstyverier stiger. 

- Hvis vi sammenligner med statistikker for 15 år tilbage, så har vi aldrig set noget lignende, tilføjer han.

Coronakrisen og inflation

De stigende antal butikstyverier startede allerede under coronakrisen – og siden er tendensen fortsat. Nu lader det ifølge Dansk Erhverv til, at presset på privates pengepung smitter af på antallet af butikstyverier. 

- Folk synes, det er lidt mærkeligt. De er lidt pressede. Vi kom over på den anden side af corona, og folk tænkte, at nu så det lyst ud. Men nej.

- Vi blev ramt af energikrise, krig i Ukraine og stigende forbrugerpriser. Det hele kulminerer, og vi kan se, at problemerne ender ude i butikkerne, lyder analysen fra Dansk Erhvervs Henrik Sedenmark.

quote Antallet af butikstyve er på himmelflugt.

Henrik Sedenmark, Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Ifølge ham er det en bred vifte af varer, som stjæles i butikkerne.

15 procent af alle anmeldelser drejer sig om personlig pleje, som dermed er det mest populære blandt butikstyvene – skarpt forfulgt af kolonialvarer, som tæller 14 procent af varerne.

Øl og sodavand samt køle- og frostvarer står for hver 11 procent af anmeldelserne.

- Det er over hele flanken. Det er ikke kun basisvarer og fødevarer, der bliver stjålet mere af, siger Henrik Sedenmark.

Opråb til politiet

- Jeg er meget bekymret for, om det her fortsætter. Og derfor er der også behov for at sætte ind fra politiets, myndighedernes og kommunernes side for at få stoppet det her, siger Henrik Sedenmark.

Han har et klart ønske om, hvad politiet skal gøre anderledes.

- Vi vil selvfølgelig rigtig gerne have, at politiet gør en større indsats på det her. At de kommer ud i butikkerne, at de reagerer hurtigere på anmeldelserne, og hurtigt får dømt tyveknægtene, så vi kan få dem stoppet. Det er vores største ønske til politiet, siger chefkonsulenten. 

Hos Københavns Politi er de dog af en noget anden opfattelse.

- Jeg køber ikke helt præmissen. Jeg synes faktisk, vi har meget fokus på det - specielt i øjeblikket. Jeg er leder af afdelingen, hvor vi behandler butikstyveri, og vi har sat otte-ti mand af til kun at arbejde med butikstyveri, siger Jesper Bangsgaard, der er vicepolitiinspektør hos Københavns Politi.

Vicepolitiinspektøren har dog fuld forståelse for, at butikker og erhvervsdrivende er trætte af de mange med lange fingre.

- Jeg kan godt forstå frustrationen, specielt nu hvor antallet stiger. Udgifterne stiger. Og hvis så svindet også stiger, kan jeg godt forstå, at det er meget frustrerende, siger han. 

Flere butikstyverier skal anmeldes

Som udgangspunkt straffes butikstyveri med bøder, og hvis der er tale om tyveri for store beløb, kan man frihedsberøve tyven.

Fanger en butik en butikstyv, så er der aftale om, at politiet rykker ud, hvis vedkommende enten er ung, udlænding eller voldelig, eller hvis tyveriet har karakteristik af at være organiseret.

Ifølge vicepolitiinspektøren betyder det, at Københavns Politi overholder aftalerne i forhold til bekæmpelse af butikstyveri.

Dansk Erhvervs opfordring til de butiksdrivende er, at det er vigtigt at anmelde til politiet, hvis man har været udsat for butikstyveri.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik