Sorte tjærelignende klatter fundet langs strande: Ingen kan sige, hvad det er

Klæbrige, sorte klatter er skyllet op på strande ved Køge Bugt denne sommer. Det kan være kommet fra tankskibe i nærheden, lyder det fra forsker.

Ruth Swedenborg er helårsbader, og hun er kommet fast på Brøndby Strand siden 1966.

Men 9. juli i år, da hun skulle ud på sin faste morgentur, blev hun mødt af et syn, hun aldrig før har set.

Sorte klatter lå spredt ud over sandstranden.

- Det lignede sådan nogle flade pandekager, som skinnede i solen, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.

Hun gik hen til en af klatterne for at undersøge, hvad det mon kunne være. Klatten var tilpas sej i konsistensen til, at hun kunne tage lidt tang omkring og rulle den sammen.

- Jeg tænkte med det samme, at det måtte være tjæreolie.

quote Det er jo noget værre svineri

Ruth Swedenborg

Hun smed den sammenrullede klat i en skraldespand på stranden. Og sådan fortsatte hun, og tog klat efter klat og fjernede dem fra stranden.

- Jeg vil tro, der var så meget, så man kunne have fyldt en stor spand, fortæller hun.

Omkring en måned senere skete det igen. 10-12 af de samme sorte klatter plettede sandstranden. 

- Det er jo noget værre svineri. Mit bud er, at det kommer fra et olieskib, og dem, der har hældt det ud, har været ligeglade.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

tjærelignende klump klatter strande strand
Ruth Swedenborgs billede af en af de tjærelignende klatter, hun har fundet på Brøndby Strand. Denne er fra juli.
Foto: Privatfoto

Kommune har fået det testet

Noget tyder på, at tjæreklatterne også er skyllet op på flere andre strande ud til Køge Bugt.

For i midten af august - omkring samtidig med, at Ruth Swedenborg så de mærkelige klatter på Brøndby Strand - så spottede Manuela Schliemann-Haug også to store tjærelignende klumper på Ishøj Strand lige ved kommunegrænsen til Greve.

Hun var på stranden med sin datter en eftermiddag, da hun så to store klumper i vandkanten.

- Jeg tog det med det samme op af vandet, så min datter ikke kom i kontakt med det. Jeg samlede dem i en plasticpose og tog et billede, så jeg kunne anmelde det til kommunen, og så smed jeg dem ud, fortæller hun til TV 2 Kosmopol. 

Hun så ikke mere end de to klatter, men hun kiggede heller ikke længere op ad stranden.

- Som borger, der bor her i området, så er man bekymret for, om kommunerne tager det alvorligt. Det tænker jeg især som forælder, der sender sit barn ud at lege i vandkanten, fortæller Manuela Schliemann-Haug.

Brøndby Kommune bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at den er bekendt med de tjærelignende klatter tilbage fra juli, og oplyser, at der er kommet en anmeldelse fra en borger.

I den forbindelse blev Hovedstadens Beredskab den 15. juli sendt ud for at tage prøver af den sorte klat for at finde ud af, hvad det præcist er. Kommunen venter stadig på svar fra beredskabet.

TV 2 Kosmopol har desuden været i kontakt med Ishøj Kommune, som Manuela Schliemann-Haug anmeldte de to tjærelignende klumper til. Kommunen bekræfter, at de har fået en henvendelse fra en borger. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

tjærelignende klump klatter strande strand
En af de to tjærelignende klatter, der blev fundet på Hundige Strand i august.
Foto: Privatfoto

I Greve Kommune har man ikke hørt noget om fund af de tjærelignende klumper, oplyser kommunen til TV 2 Kosmopol. 

Men en medarbejder har i denne uge været gennem den strandstrækning, der hører under kommunen. Medarbejderen fandt intet olielignende på stranden. Greve Kommune oplyser dog, at de er meget interesserede i at høre fra borgerne, hvis de opdager noget.

TV 2 Kosmopol har også kontaktet Vallensbæk Kommune, der også er en del af Køge Bugt Strandpark for at høre, om de er opmærksomme på olielignende fund på deres del af strandstrækningen. Vallensbæk Kommune ikke er vendt tilbage med svar.

Ekspert: Kan komme fra tankskibe

Det er ikke muligt at fastslå, om de sorte klatter rent faktisk er tjæreolie eller lignende, før resultatet af beredskabets undersøgelse er klar. 

TV 2 Kosmopol har fået en forsker til at kigge på billederne af klatterne for at høre, om hun kan komme med et kvalificeret bud på den sorte masse.

- Nu har jeg ikke set det eller lugtet til det, så det er umuligt at sige. Men det ligner en tjærelignende klump, siger Henriette Selck, der er professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet. 

Hvis det er rigtigt, at det er tjære, hvor kan det så stamme fra?

- Mit bedste bud er, at det kan komme fra skibe, der har lækket olie, eller fra en olieplatform. Og mig bekendt er der ingen olieplatforme i Køge Bugt, så det er meget lidt sandsynligt, siger hun. 

- Hvis det kommer fra et skib, så kan det være sluppet ud, hvis skibet har renset ballastvand i Køge Bugt. Normalvis er der procedurer og systemer på skibe, der gør, at olien ikke slipper ud, men har der ikke været det, så kan ballastvandet være et godt bud på, hvor det kan komme fra, siger forskeren og understreger, at hun kun kan komme med gæt med de nuværende informationer. 

quote I udgangspunktet har det en skadelig effekt på den del af havbunden, det ligger

Henriette Selck, professor

Omfanget af de sorte klatter er svært at fastslå. Men ud fra kommunens få anmeldelser, må man antage, at omfanget er begrænset. 

Det gætter professor Henriette Selck også på: 

- Det virker til at være i mindre mængder, og det virker mindre flydende, så det ligner ikke noget, der vil sætte sig fast på sæler og fugle, men i stedet falde til bunden.

Men på havbunden kan de potentielle olieklatter gøre skade, fortæller hun. 

- Der lever mange dyr på havbunden, som udgør fødekilden for mange af de fisk, der er i havet. Graden af skade afhænger af, mængden og om det kan spises og optages af dyrene. Men i udgangspunktet har det en skadelig effekt på den del af havbunden, det ligger, siger hun.

Ifølge professoren er den slags oliefund ikke gængse, og er derfor værd at holde nøje øje med.

- Jeg er nysgerrig på, hvor stort omfang er. Og jeg har en bekymring over, hvor det kommer fra, siger hun.

Henriette Selck påpeger dog, at det potentielt er muligt at finde frem til den ansvarlige forurener gennem såkaldt olie finger printing, hvor man via analyse af oliesammensætningen relativt nemt kan finde frem til kilden.

Ruth Swedenborg har da også gemt en af olieklatterne derhjemme, i tilfælde af at den skal testes, fortæller hun.

TV 2 Kosmopol følger sagen og opdaterer, når prøven fra Hovedstadens Beredskab er færdiganalyseret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik