Direktør har udsigt til millioner: ”Vi har bevist, at unge vil gå i teatret”

Som det eneste teater i hovedstadsområdet kan Aveny-T se frem til at få millioner af kroner i regeringens scenekunstudspil.

For knap en uge siden præsenterede kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance et nyt udspil til støttestrukturen på Scenekunstområdet.

De helt store overskrifter i udspillet var hurtigt, at tre jyske teatre og blot ét i hovedstadsområdet kunne se frem til at modtage tre millioner kroner i statsstøtte årligt fordi netop de teatre ifølge kulturministeren ”viser særlige potentialer”.

Det ene hovedstadsteater er Aveny-T, der ligger på Frederiksberg Allé.

quote Jeg synes, at det er glædeligt og en anerkendelse af Aveny-T og den linje, vi har lagt med unge

Jon Stephensen, teaterdirektør Aveny-T

Samtidig afslørede Bock at udspillet skal nedlægge Det Københavnske Teatersamarbejde, der ifølge hende er et administrativt mellemled.

Teaterdirektør: Fedt at blive anerkendt

Jon Stephensen, der er teaterdirektør på Aveny-T, glæder sig over udsigten til en statslig håndsrækning på tre millioner kroner årligt.

- Jeg synes, at det er glædeligt og en anerkendelse af Aveny-T og den linje, vi har lagt med unge. Det er fedt, at staten finder det arbejde værd at støtte, siger Jon Stephensen og tilføjer:

- I en tid, hvor alle andre tiltag er rettet mod provinsen, er det fedt, at vi i København bliver taget alvorligt med de initiativer, vi har taget.

Aveny-T har de senere år gjort sig bemærket blandt både teaterkendere og medier med deres store fokus på særligt det unge segment.

Teatret, der bragte SKAM til scenen

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan Aveny-T var det første teater, som forsøgte sig med en opsætning af den norske ungdomsserie SKAM, der på rekordtid blev kult blandt unge i både Danmark og Norge.

TV 2 Lorry var med, mens de unge skuespillere øvede og gjorde klar til verdenspremieren på SKAM 2 på Aveny-T – se det herunder:

Aveny-T på Frederiksberg har som det eneste teater i verden sikret sig rettighederne til at opføre den populære norske ungdomsserie SKAM på de skrå brædder. I dette søndagsmagasin har vi fået lov at komme med helt tæt på og følge skuespillerne i forberedelserne til SKAM 2.

Teatrets evne til at forny sig og trække Netflix-segmentet ud af stuerne og værelserne og ind til scenekanten er ikke gået ubemærket hen – og nu er projektet tilmed blevet en økonomisk gevinst for det lille teater.

- Vi har bevist, at vi kan få unge til at gå i teatret for deres egne penge. Og det skal fastholdes og udbygges, lyder det fra Jon Stephensen.

- Det er godt med hjælp fra staten – men Frederiksberg skal fastholdes deres støttekroner til os. Det åbner helt nye muligheder for at blive noget – og det betyder også noget for Frederiksberg, at vi kan blive et kulturelt centrum for noget, som rækker langt uden for Frederiksbergs grænser, tilføjer han og påpeger, at det er vigtigt at nævne, at udspillet endnu ikke er stemt igennem.

Teatersamarbejde føler sig forbigået og misforstået

Hos Det Københavnske Teatersamarbejde glæder man sig omvendt over, at udspillet endnu ikke er stemt igennem.

Her er man nemlig alt andet end begejstret for kulturministerens udspil, og ”fraråder på det kraftigste, at kulturministeren ændrer på det veldrevne teatersamarbejde i hovedstaden”, skriver de i en pressemeddelelse.

quote Vi er fuldstændig uforstående over for kulturministerens udspil.

Det Københavnske Teatersamarbejde

Det Københavnske Teatersamarbejde består af Betty Nansen Teatret, Folketeatret, Nørrebro Teater, Teater Republique og Østre Gasværk Teater. De mener, at værdien af deres arbejde er langt større end de 2,6 millioner kroner, som nedlæggelsen af samarbejdet vil frigøre ifølge ulturministeriet.

- Vi er fuldstændig uforstående over for kulturministerens udspil. Vi har på et personligt møde med ministeren for to måneder siden enstemmigt udtrykt, at vi ikke ønsker Det Københavnske Teatersamarbejde ændret, da det vil være til skade for scenekunsten, udtaler en samlet bestyrelse i pressemeddelelsen.

Ifølge kulturminister Mette Bock vil en nedlæggelse dog ”forenkle tillidsstrukturen og frigøre økonomi til nye initiativer”, lyder det fra ministeren.

Spørg Os - Afstemning

_