Enhedslisten er nu næststørste parti på Frederiksberg: 'Jeg er blæst fuldstændig bagover'

Enhedlisten fik fordoblet deres mandater og er nu det næststørste parti på Frederiksberg.

112 års politisk epoke sluttede i nat på Frederiksberg, hvor kommunens blå flertal for første gang nogensinde blev vekslet til et rødt. 

Baggrunden for det historiske magtskifte skal især findes hos Enhedslisten, der oplevede en fremgang på godt fem procent, hvilket blev vekslet til en fordobling af mandater fra tre til seks og en ny status som det næststørste parti i den ellers historisk set konservative kommune. 

Men selvom Enhedslisten inden valget var spået et pænt valgresultat, så kom den store fremgang alligevel bag Pelle Dragsted, der var en af partiets spidskandidater. 

- Jeg var meget overrasket over vores resultat. Det er fuldstændig vildt, og jeg er sådan set blæst bagover. Vi har aldrig før været i nærheden af det mandattal, så det er en enorm tillidserklæring, som jeg er meget taknemmelig over, siger Pelle Dragsted til TV 2 Lorry. 

Lange forhandlinger i nat

I forbindelse med valgkampen har oppositionspartierne på Frederiksberg gjort meget ud af at fremstå som et samlet alternativ til det borgerlige flertal, men det var ikke ensbetydende med, at nattens forhandlinger var hurtigt overstået. 

Til gengæld kunne alle være tilfredse, da aftalen endeligt blev præsenteret tidligt i morges, lyder vurderingen fra Pelle Dragsted.

- Det er klart, at i sådan en situation, der kæmper alle for at få maksimal indflydelse, og der er en naturlig spænding omkring, hvorvidt nogen kan finde på at springe fra. Men i sidste ende blev der landet et godt resultat, som alle kan se sig selv i, siger han.

Michael Vindfeldt bliver præsenteret som ny borgmester på Frederiksberg


Aldrig gået efter borgmesterposten 

Set udefra kan det virke som om, at forhandlingerne især blev gode for Radikale Venstre, der fik to poster som udvalgsformand og en ny og mere dynamisk rolle som viceborgmester, der er øget indflydelse på udvikling af politik og byrum. 

Det på trods af de kun blev halvt så store som deres koalitionspartnere i Socialdemokratiet og Enhedslisten. 

quote - Vi må nok erkende, at det er lige voldsomt nok at skulle gå fra en konservativ borgmester i 112 år til en borgmester fra Enhedslisten

Pelle Dragsted

Men ifølge Pelle Dragsted, har der på intet tidspunkt været ambitioner hos Enhedslisten om at gribe ud efter en borgmesterpost på Frederiksberg - heller ikke selvom man skulle blive det største røde parti i kommunen. 

- Det var nogle gode forhandlinger, hvor vi fik formandsposter i tre udvalg. Det vigtigste for os som parti var at få luftet ud politisk i kommunen og samtidig sørge for, der ikke opstår en ny bykonge. Det betyder, at der fremover skal udvikles politik i fællesskab mellem partierne, så idéerne bliver bredt ud på flere hoveder, siger han og uddyber så de manglende borgmesterambitioner. 

Forpligtede på ændringer

- Vi må nok erkende, at det er lige voldsomt nok at skulle gå fra en konservativ borgmester i 112 år til en borgmester fra Enhedslisten.

Men i samme ombæring understreger det nyslåede kommunalbestyrelsesmedlem, at vælgerne på Frederiksberg vil kunne mærke, at Enhedslisten er blevet et parti med indflydelse i kommunen. 

- Nu skal vi ud og bevise, at vi kan leve op til tilliden. Og her glæder det mig, at vi i den grønne koalition blandt andet allerede har forpligtet os til et klasseloft i folkeskolen, øgede rettigheder til de ældre og en række ambitiøse grønne tiltag. Også selvom det kan komme til at koste parkeringspladser i kommunen. 

I klippet nedenfor kan du se et indslag fra nattens valgforhandlinger på Frederiksberg

_

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik