Hvad er dog det? Klatrerute gemmer sig i trætoppene

I kanten af Søndermarken ligger en lille klatrepark med tre ruter, hvor du kan blive udfordret i højderne.

Jeg er efterhånden jogget svedende forbi flere gange på min løberute i kanten af Søndermarken på Frederiksberg. Til trods for rigtig højt løbetempo (løgn), har jeg hver gang nået at undre mig over, hvad det dog er, der er hægtet på træerne. 

For klatreruterne er ikke gemt væk bag et hegn, men blot sikret mod besøg fra ubudne gæster ved, at adgangsstigerne er fjernet, så det ikke er muligt at komme op på klatreruterne uden for åbningstid. 

Det er GoMonkey, der står bag klatreparken, hvor man kan booke en tur i højderne. De har netop fået en ny kontrakt, der giver dem lov til at ligge der i de næste syv år. 

I samarbejde med Frederiksberg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen har de fundet frem til en metode, der ikke ødelægger træerne i parken. Samtidig er de også en del af et projekt med Københavns Universitet, der skal følge med i, hvordan træerne har det. 

- Før i tiden, når man byggede klatreparker, og måske stadig nogle steder, der har man gjort det, at man klemmer om træerne, hvilket til sidst resulterer i, at barken ikke overfører vand til kronen, og så vil træet med tiden dø ud, forklarer Tarik Metic, driftsleder hos GoMonkey Sjælland.

Han går over til et af træerne i klatreparken og viser deres metode, hvor en metalsplit går ind gennem træet.

- Her på den her måde, der har vi lavet gennemboringer, og der har det vist sig, at træet går ind og laver en helingsproces rundt om metallet, og derfor kan det faktisk med platformen vokse videre og stadig holde sig i live, siger Tarik Metic.

Ruterne er bygget på en måde, hvor de skåner træerne mest muligt.
Ruterne er bygget på en måde, hvor de skåner træerne mest muligt.
Foto: privatfoto

Fakta

Det koster 159 kroner for halvandens times klatring inklusive udstyr og instruktion.

Klatreparken ligger i Søndermaken ud til Søndre Fasanvej på Frederiksberg.


For alle aldre

Jeg vælger at prøve den mellemste rute i cirka seks meters højde og træffer det, der føles som et lidt forsigtigt, men ikke pjevset valg.

Jeg kommer dog i tvivl, da Tarik Metic peger op og viser mig et af de steder, jeg skal forbi og tilføjer,  at det nok er den sværeste passage i klatreparken.

- Har du måttet redde nogle ned heroppe fra? spørger jeg, mens jeg kravler op af adgangsstigen. 

- Ja, masser af gange, siger Tarik Metic og smiler lidt. 

Men det er ikke så dramatisk. 

På hele ruten skal to karabiner, der kører på en wire, sikre, at man ikke dratter ned. Den ene skal man selv klikke af og på, mens den anden sidder fast på wiren hele vejen, så du ikke, i et presset øjeblik, kommer til at klikke dig ud af sikringen. 

Det viser sig ganske rigtigt, at den udpegede forhindring med en korridor af reb, der hænger i u-form, er ganske udfordrende at komme igennem. Men det går. 

Jeg klarer ruten og jubler lettet. 

Det falmer dog lidt, da Tarik Metic fortæller, at den ældste gæst, der har klaret alle tre ruter, er 86, og at børn også sagtens kan klatre med fra de er cirka 7 år eller over de 120 centimeters højde, som sikkerheden kræver. 

Du kan se hele denne uges OPLEV her.

OPLEV Foto
Serie

Oplev

Programmet OPLEV giver dig nye idéer, så du aldrig mere skal kede dig, når du har fri.
Vi ser på alt det, du kan gøre, prøve, smage eller kigge på, fx premierefilm, nye udstillinger og mad og musik.
For hvis vi selv skal sige det, er vores sendeområde i al beskedenhed det bedste i hele Danmark.
Velkommen til kulturmagasinet OPLEV

 Se serien her
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik