Jakob forlod direktørstilling og åbnede isbutik

Da Jakob Harreby følte, at han var kommet for langt væk fra det kreative arbejde, sagde han farvel til sit direktørjob og med en nylig ADHD-diagnose i bagagen åbnede han sin egen isbutik.

- Det kan være lige så svært for mig at betale en regning, som det kan være for andre at bestige et bjerg, siger Jakob Harreby.

Alligevel er han manden bag isbutikken Gelato Lab på Frederiksberg, som åbnede i juni måned.

Jakob Harreby er 42 år og fik først for nylig sin ADHD-diagnose efter et langt arbejdsliv i forskellige chef- og direktørstillinger.

- Det lyder latterligt, men for mig er der så stor en energiudladning i at sætte mig ned og åbne en computer, at man slet ikke kan forstå det.

Til gengæld kan han være på arbejde i 16 timer i træk, mens han laver gelato (italiensk is, red.) og servicerer gæster og har det dejligt samtidig.

quote Jeg er også i sorg, fordi jeg har skuffet mig selv og mange andre, og fordi jeg har brugt unødig energi både professionelt og i mit privatliv på ting som jeg ikke var i stand til.

Jakob Harreby

Der manglede noget

Det er et ret imponerende CV, som Jakob Harreby kan fremvise.

Han har blandt andet været restaurantchef for Nørrebro Bryghus, chef for Meyers Deli, distriktschef for Lagkagehuset og General Manager for Tivoli Foods med ansvar for 500 medarbejdere i højsæsonen.

Han beskriver det selv som en fantastisk tid, men samtidig har han manglet noget.

- Jeg kom for langt væk fra det kreative og det, som virkelig giver mening for mig, så derfor måtte jeg væk.

quote Mine svagheder er, at jeg er dårlig til at organisere ting. Jeg kan ikke en gang lave lister, så bliver det bare lister på lister.

Jakob Harreby


Gelato blev den nye passion

Inspirationen kom efter en længere tænkepause under en ferie i Italien.

- Gelato er det bedste is i verden, men italienerne har også haft mange hundreder år til at udvikle på den, siger Jakob Harreby.

Gelato er en mælkeis kendetegnet ved, at den indeholder mindre luft og mindre fedt end konventionel flødeis. 

Derudover serveres den ved en varmere temperatur. Normal is serveres ved omkring minus 18 grader. En gelato serveres ved en temperatur omkring minus 12 til minus 14 grader.

 - De råvarer, man bruger til gelatoen, kommer mere til sin ret, når man serverer den ved en højere temperatur, siger han.

Gelato- og kaffebaren på Frederiksberg byggede han selv helt fra bunden.

- Hvis der er noget, der interesserer mig, så har jeg en superkraft, som kan bringe mig rigtig langt, siger Jakob Harreby, der også har bygget et hus og et sommerhus selv.

quote Mine styrker er, at jeg kan gå ind i ting på en måde og med en styrke som ingen andre kan.

Jakob Harreby

ADHD

ADHD-diagnosen fik han da han var 40 år, og selvom han udadtil har klaret sig godt, så var reaktionen på diagnosen en blanding af lettelse og sorg.

- Jeg er lettet over diagnosen, fordi jeg ved at jeg kan bruge de værktøjer, jeg har fået til at få et godt liv fremadrettet, men også i sorg, fordi jeg har skuffet mig selv og mange andre, og fordi jeg har brugt unødig energi både professionelt og i mit privatliv på ting, som jeg ikke var i stand til.

Visse ting som for eksempel organisatoriske opgaver er særligt svære for ham, konsekvenserne har været at han til tider er brændt helt sammen.

- Mine svagheder er, at jeg er dårlig til at organisere ting. Jeg kan ikke en gang lave lister, så bliver det bare lister på lister. Mine styrker er, at jeg kan gå ind i ting på en måde og med en styrke som ingen andre kan.

Hvad er ADHD?

 • ADHD er en opmærksomheds- og hyperaktivitetsforstyrrelse. Den kan også vise sig som impulsiv adfærd, mens andre mest sidder stille og dagdrømmer.

 • ADHD står for Attention  Deficit  Hyperactivity  Disorder. På dansk hedder diagnosen ´Hyperkinetisk forstyrrelse.´

 • ADHD er medfødt, og den kommer ofte til udtryk i løbet af barndommen. Hos cirka halvdelen fortsætter den ind i voksenlivet, og en del får først konstateret forstyrrelsen som voksne.

 • Personer med ADHD har en biologisk forstyrrelse i de dele af hjernen, der styrer opmærksomhed, motoriske aktivitet og impulsivitet. Det betyder, at de har svært ved at koncentrere sig og holde opmærksomheden, og de udsætter ofte opgaver.

 • Hos cirka halvdelen fortsætter ADHD ind i voksenlivet. Og en del får først konstateret forstyrrelsen som voksne. Har man ADHD, kan det være svært at gå i skole eller have et arbejde, og det kan være svært at indgå i sociale relationer.  

Kilde: Psykiatrifonden


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik