Benedikte Kiær og De Konservative har begået klokkeklart løftebrud.
Det var meldingen fra Socialdemokratiets spidskandidat i Helsingør, Claus Christoffersen, da TV 2 Lorry fangede ham på valgnatten kort efter, at byens borgmester havde sikret sig fire år mere i stolen gennem en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.
Og Claus Christoffersen fastholder fortsat, at borgmesteren har brudt sine løfter til vælgerne i Helsingør såvel som til Socialdemokratiet.
Claus Christoffersen ringede mandag og sagde, at hvis han skulle være med til en aftale med mig, hvor hele valggruppen også var med, så havde han et ufravigeligt krav
- Benedikte Kiær har hele valgkampen talt om det brede samarbejde, og på konstitueringsaftenen konstituerer hun sig så med Nye Borgerlige med et rent borgerligt flertal, siger Claus Christoffersen til TV 2 Lorry og understreger endnu en gang:
- Det er at bryde løfterne til vælgerne, at man går efter et bredt samarbejde, men konstituerer sig med Nye Borgerlige.
Udover, at Claus Christoffersen mener, at borgmesteren har begået løftebrud ved at konstituere sig med Nye Borgerlige, så påpeger han, at Socialdemokraterne ikke blev inviteret til at tage del i forhandlingerne på valgnatten.
- Man kan jo spørge borgmesteren om, hvorfor man ikke inviterede os ind i lokalet til reelle politiske drøftelser. Vi var på intet tidspunkt i lokalet eller indgik i reelle politiske forhandlinger, siger han.
- Jeg har ikke oplevet det som, at vi kunne gå ind og indgå reelle forhandlinger, hvor vi kunne sætte vores aftryk, og så har hun jo valgt sin kurs.
Benedikte Kiær: S blev inviteret
Det giver De Konservatives nyligt genkronede borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær, ikke meget for.
Borgmesteren mener, at døren stod på vid gab for Claus Christoffersen og hans parti.
- Han blev også inviteret op på valgnatten, og så siger han nu, at han ikke må være med. Jeg forstår ikke, hvorfor han ikke tager imod invitationen. Claus ved godt, at døren stadig står åben for ham. Jeg forstår ikke, at han selv lukker den, siger Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.
Det er slet ikke min opfattelse af, hvad der er sket på valgnatten. Jeg kan ikke forstå, hvordan hun kan sige det
Konstitueringsaftalen med Nye Borgerlige giver anledning til at sende kras kritik i Benedikte Kiærs retning, mener Claus Christoffersen, men det er borgmesteren selv komplet uforstående overfor.
- Han kan da ikke mene, at jeg skal smide et af de partier ud, som peger på mig. Man skal sikre sig, at der er et flertal, og så beder han mig smide en af dem ud, som er med at sikre, at jeg får borgmesterposten. Det ville jo gøre livet usikkert for mig, siger hun.
Over for TV 2 Lorry nævner Benedikte Kiær et med hendes egne ord "ufravigeligt krav" stillet til hende af Claus Christoffersen.
Hvad det mulige krav konkret gik ud på, vil hun ikke oplyse, men i følge borgmesteren ringede S-kandidaten til hende dagen inden kommunalvalget:
- Claus Christoffersen ringede mandag og sagde, at hvis han skulle være med til en aftale med mig, hvor hele valggruppen også var med, så havde han et ufravigeligt krav. Det tog mig noget tid, men det levede jeg op til, og så forstår jeg ikke, at han alligevel ikke går med.
Har ikke kendskab til "ufravigeligt krav"
TV 2 Lorry har foreholdt Claus Christoffersen Benedikte Kiærs anklager. De to parter fastholder tilsyneladende at have vidt forskellige oplevelser af, hvad der skete på valgnatten.
Benedikte Kiær siger, at det ikke er rigtigt, når du siger, at Socialdemokratiet ikke blev inviteret med til forhandlingerne på valgnatten. Det blev I, siger hun. Hvad mener du om det?
- Det er slet ikke min opfattelse af, hvad der er sket på valgnatten. Jeg oplevede, at vi ikke blev tilbudt reelle politiske forhandlinger, hvor vi kunne sætte vores aftryk. Jeg kan ikke forstå, hvordan hun kan sige det, siger Claus Christoffersen.
- Hvis hun ville invitere mig ind og lade os indgå, så måtte hun selv invitere mig. Man skal huske, at vi havde ventet fire timer.
Så borgmesteren spurgte altså efter jer?
- Det er ikke min opfattelse, at der var tale om reelle politiske forhandlinger.
Benedikte Kiær siger, at du skal have stille hende et "ufravigeligt krav" dagen inden valget, og hvis hun kunne leve op til det, kunne I indgå et samarbejde. Hvad er det for et krav?
- Jeg har samtaler med alle mulige folk, og jeg ved ikke, hvad hun tænker på. Jeg kan konstatere, at hun med åbne øjne har lavet en konstitueringsaftale med Nye Borgerlige, og vi har ikke indgået i reelle politiske forhandlinger, siger Claus Christoffersen.
- Min telefon er altid åben. Hvis vi starter med et blankt papir igen, så er jeg meget interesseret.
Lad os sige, at I starter forfra med forhandlingerne - er det så dit krav, at Nye Borgerlige ikke indgår i en mulig ny konstitueringsaftale?
- Nej, så starter vi forfra med en helt ny konstitueringsaftale. Det er jo Benedikte Kiær, der er borgmester. Det afgørende for mig er, at vi kigger på politik.
Interviewet med Claus Christoffersen afsluttes, men kort efter ringer kandidaten op igen med en tilføjelse:
- Benedikte har på flere valgmøder inviteret til bredt samarbejde med mig, men nu har hun indgået den smallest mulige aftale uden mig. Jeg har lyttet til, hvad hun har sagt undervejs, men hendes resultat som borgmester er det stik modsatte.
_