Intelligente gulve skal hjælpe demente

Et nyt projekt vil få data fra touch-gulve og sensorsticks i demente borgeres hjem til at tale sammen. Det skal opdage faldulykker og sygdom.

- Bip, bip, biiip, lyder det fra plejehjemslederen Charlotte Koch Petersens arbejdsmobil.

Det er signal om, at en ældre, dement beboer er faldet og skal have hjælp.

quote - Gulvet kalder på os, helt konkret, når borgeren har brug for hjælp.

Charlotte Koch Petersen, Plejehjemsleder på Plejecenter Skovhuset i Hillerød.

Alarmen kommer fra gulvet i den demente beboers lejlighed på plejecenteret:

- Gulvet kalder på os, helt konkret, når borgeren har brug for hjælp, siger Charlotte Koch Petersen, plejehjemsleder på Plejecenter Skovhuset i Hillerød, til TV2 Lorry.

Fungerer som en touch-screen

I det intelligente gulv ligger en folie fyldt med sensorer, som kan mærke varmen fra en krop og får gulvet til at fungere som en touch-screen på en Ipad. 

På den måde kan personalet opdage, hvis en beboer er faldet, vandrer meget omkring eller pludselig begynder at gå mange gange på toilettet. Det kan for eksempel afsløre en begyndende blærebetændelse. 

Gulvet skal tale sammen med sensorstave

Plejecenter Skovhuset er sammen med DTU og en række andre aktører med i et udviklingsprojekt, der løber over de næste fire år og har fået 8,4 millioner i alt i støtte.

- Projektets formål er at lette de ældre, demente borgeres dagligdag ved hjælp af teknologi. Blandt andet ved at undgå indlæggelser og opdage sygdomme, som er på vej, lidt før, siger projektleder Anders Stockmarr, lektor på Institut for Matematik og Computer Science på DTU.

Sådan ser alarmen ud på plejernes telefoner, når en ældre, dement borger falder på sit værelse. Så kan hjælpen hurtigt nå frem.
Sådan ser alarmen ud på plejernes telefoner, når en ældre, dement borger falder på sit værelse. Så kan hjælpen hurtigt nå frem.

Han vil udvikle en software, der kan få gulvet til at "tale sammen" med belysningen og sensorstave i rummet. 

I fremtiden kan plejehjemspersonalet så analysere beboernes normale vaner og se, om de begynder at afvige på en måde, der kræver opfølgning. 

Slut med runder om natten

Med det intelligente gulv har personalet i Skovhuset allerede droppet de faste runder om natten.

- Nu har vi helt ro på, for vi ved, at vi bliver kaldt på, hvis en borger falder, og vi ved, at vi kommer rettidigt, siger plejehjemsleder Charlotte Koch Petersen. 

I Skovhuset er det frivilligt at have tændt for teknologien.

- 95 procent af borgerne har det tændt, og det viser, at de og deres pårørende er glade og trygge ved det, siger Charlotte Koch Petersen. 

Om projektet

Projektet er støttet af Innovationsfonden med 6,4 millioner kroner og har Aalborg Universitet, Arkitekterne Kullegaard, SIF Gruppen og  Væksthus Hovedstadsregionen som partnere.

Når udviklingsprojektet er færdigt om fire år, og systemet er fuldt udbygget, skal det videre ud i verden.

Meningen er, at det skal kunne bruges på hospitaler og på andre plejehjem i fremtiden.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik