Nyt gigantisk spildevandsprojekt møder modstand: "Det er en ommer"

Der forventes modstand til et åbent hus-arrangement i Hørsholm den 18. august. Til arrangementet skal borgerne informeres om et projekt, hvor fire kommuners spildevand potentielt skal samles et sted, men en lokal borgergruppe stritter imod.

Bekymringen er stor hos en gruppe borgere i Hørsholm.

- Det, der bekymrer mig allermest, er, at vi skal kaste en milliard skattekroner efter et anlægsprojekt, som der ikke er behov for.

quote Selvom vi har dissekeret alle Novafos' rapporter, kan vi ikke se logikken i et nyt renseanlæg. Tværtimod.

Dorte Holst, talsperson

Sådan siger Dorte Holst, der er talsperson for en borgergruppe, til TV 2 Lorry.

I kommunen overvejer man at få bygget et nyt, stort renseanlæg. Projektet kaldes Fælles Renseanlæg Øresund, og planen er at anlægget skal opføres på en mark vest for Helsingørmotorvejen.

Renseanlægget skal opføres på en mark tæt ved Hørsholm og Helsingørmotorvejen.
Renseanlægget skal opføres på en mark tæt ved Hørsholm og Helsingørmotorvejen.
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

Det har fået en række naboer til at etablere "Borgergruppen mod det nye rensningsanlæg".

- Selvom vi har dissekeret alle Novafos' rapporter, kan vi ikke se logikken i et nyt renseanlæg. Tværtimod. Det er billigere at beholde og videreudvikle de eksisterende anlæg. Det er også grønnere. Så jeg synes på alle måder, at det her er en ommer, siger Dorte Holst.

Et anlæg skal erstatte otte

Planen er, at otte eksisterende renseanlæg beliggende i Allerød, Furesø, Hørsholm og Rudersdal skal omdannes til pumpestationer og bassiner. De skal pumpe spildevandet ind til det nye store fællesanlæg, som så skal opføres i Hørsholm.

Ifølge planen, skal otte renseanlæg beliggende i fire forskellige kommuner nedlægges og omdannes til pumpestationer.
Ifølge planen, skal otte renseanlæg beliggende i fire forskellige kommuner nedlægges og omdannes til pumpestationer.
Foto: Ditte Marie Kjærsgaard-Rasmussen/TV 2 Lorry

Modsat borgerne, mener Novafos, at det er en god idé.

- Det er jeg så ikke enig med borgergruppen i, at det nye anlæg ikke er grønnere og billigere. men det kan jo bero på misforståelser, i forhold til hvordan vi skal læse de her rapporter, som er blevet udarbejdet, siger spildevandschef i Novafos, Jane Britta Madsen.

quote Det her er noget helt nyt, som kommer til at påvirke rigtig rigtig mange borgere i den her kommune, og det er ikke fairplay.

Dorte Holst, talsperson

Men Dorte Holst og de andre borgere frygter, at et fælles renseanlæg vil koncentrere al lugt og larm i deres nabolag - og ødelægge naturen.

- I hele anlægningsperioden vil det jo få den konsekvens, at det bliver besværligt at komme omkring i vores by. Når anlægget så er bygget, så vil det jo for altid have forandret et kulturhistorisk og naturskønt område. Det ville jeg være rigtig ked af, siger hun.

Dorte Holst frygter, at det nye renseanlæg kun 700 meter fra hendes bolig bliver bygget.
Dorte Holst frygter, at det nye renseanlæg kun 700 meter fra hendes bolig bliver bygget.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

En reaktion er forventeligt

Hos Novafos er man ikke overrasket over borgernes modstand.

- Jeg tænker, at borgerne reagerer, som vi forventede, at de ville reagere. Det er meget naturligt, at de gerne vil høres, og vi skal jo have et borgermøde lige om lidt, netop så vi kan komme i dialog. Vi forsøger jo at finde alle de sten, der skal vendes, inden vi begynder at bygge, og jeg synes jo, at vi har gjort et godt grundarbejde, men jeg håber jo på at kunne inddrage borgerne, så de kan hjælpe med at finde de sten, vi ikke har vendt endnu, siger Jane Britta Madsen.

quote Det her nye moderne renseanlæg er den miljømæssigt bedste løsning.

Jane Britta Madsen, spildevandschef i Novafos

Selvom det kan medføre nogle ulemper, så mener spildevandschefen, at der er behov for et nyt fælles anlæg.

- Vi er blevet bedt om at lave en effektiv og robust rensestruktur for fremtiden. Det her nye moderne renseanlæg er den miljømæssigt bedste løsning. Det er også den løsning, der bidrager mest til den grønne omstilling, og derudover så er det også den billigste løsning, forklarer Jane Britta Madsen.

Novafos har købt grunden, som anlægget efter planen skal opføres på, og man er nu i gang med en plan- og miljøvurdering.

Beslutningen træffes i 2023

Med planen om et fælles renseanlæg kan færre borgere samlet set blive påvirket af generne fra renseanlæggene. Det giver anledning til at spørge Dorte Holst, om ikke det faktum gør et nyt renseanlæg til en god løsning. Til det svarer hun:

- Det synes jeg ikke er et argument, fordi de eksisterende renseanlæg har ligget der i meget lang tid, så de folk, der har købt huse og lejligheder omkring de eksisterende, de har kendt præmissen. Det her er noget helt nyt, som kommer til at påvirke rigtig rigtig mange borgere i den her kommune, og det er ikke fairplay, siger Dorte Holst.

Først i 2023 tages der endelig beslutning om det fælles renseanlæg. Men indtil da lever håbet videre om at få nedlagt projektet hos borgergruppen.

- Jeg håber på, at vi som borgergruppe kan få rusket op i folk, der bor i Hørsholm og præge vores kommunalbestyrelse, som skal tage en politisk beslutning i 2023 til at sige "nej tak, det skal vi ikke", afslutter Dorte Holst.

Torsdag den 18. august afholdes et åbent hus-arrangement, hvor man kan blive klogere på planerne for det nye fælles renseanlæg.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik