Forskellen på Gentofte og Ishøj: Prisen på en ny Tesla

Se, hvordan den disponible indkomst har udviklet sig i din kommune.

Du har måske hørt om spejling før.

Om spejlneuronerne, som er en slags hjerneceller i hjernebarken, der aktiveres, når vi ser en anden udføre en handling for umiddelbart efter at efterabe samme handling på samme måde uden større besvær. 

Som for eksempel når et smil aftvinger et smil.

Vi spejler os også på andre måder, os mennesker.

Vi søger mod dem, vi ligner – og det kan virkelig mærkes i Gentofte Kommune nord for København.

I en ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kan man således se, at Gentofte – ikke overraskende – scorer højest, når det gælder disponibel indkomst. 

I gennemsnit har en Gentofteborger 664.600 kroner i disponibel indkomst per år, hvilket står i skærende kontrast til en borger i Ishøj, som i gennemsnit råder over 278.240 kroner i disponibel indkomst per år – altså en forskel på 386.360 kroner.

En forskel svarende nogenlunde til det samme som prisen på en fabriksny Tesla Model Y med det store batteri.

Og det kan virke pudsigt at forskellen er så stor, for på rigtig mange måder minder Gentofte og Ishøj hinanden.

Gentofte KommuneIshøj Kommune
Middellevetid på 83,6 årMiddellevetid på 80,1 år
Ligger ud til vandetLigger ud til vandet
Historisk konservativHistorisk socialdemokratisk
Cirka 26 kvadratkilometerCirka 26 kvadratkilometer
9 kilometer fra Gentofte Station til Københavns Hovedbanegård18 kilometer fra Ishøj Station til Københavns Hovedbanegård
74.666 indbyggere23.487 indbyggere
19 procent har en lang videregående uddannelse5 procent har en lang videregående uddannelse
17 procent indvandrere og efterkommere44 procent indvandrere og efterkommere
Danmarks Statistik, Google Maps

De rige flytter mod de rige

Men ifølge Sune Caspersen, som er chefanalytiker og manden bag rapporten fra Arbejdernes Erhvervsråd, spiller helt basale menneskelige identifikationsmarkører ind, når danskerne skal finde ny bopæl – og derfor flytter de rige mod de rige.

- Det handler også om flyttemønstre. Vi kan se det i Gentofte, hvor der særligt er mange, som flytter til og bidrager meget. Tilflytterne er nogle af de rigeste. Og hvis de ikke allerede boede der, kommer de til det.

- Med til historien er selvfølgelig også, at dem, som har mulighed for at bosætte sig relativt let, er de rigeste borgere, forklarer Sune Caspersen til TV 2 Kosmopol.

Ishøjs borgmester Merete Amdisen (S) har tidligere fortalt, at kommunen bevidst løfter et ansvar for at stille boliger til rådighed for borgerne i hovedstadsområdet.

Og derfor kommer analysen fra Arbejdernes Erhvervsråd heller ikke bag på hende.

Ishøj fremstilles ofte som "fattigrøvskommune"

- Det er nok ikke så overraskende, siger hun og pointerer, at kommunen ofte fremstilles som en ”fattigrøvskommune”, men det er langt fra virkeligheden på vestegnen.

- Jeg synes faktisk, at vi lykkes med mange ting. Vi er en af de kommuner i landet, som har kortest liggetid med boliger, og vores borgere bliver stadig mere uddannet.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Ifølge borgmesteren har man arbejdet målrettet siden starten af 00’erne om at styrke sammensætningen i de almene boligområder.

- Og vores ejerboliger er attraktive, og vi gør, hvad vi kan, for at sælge vores kommune for alt det gode, den indeholder, siger Merete Amdisen til TV 2 Kosmopol.

Hun tror på, at uddannelse er vejen frem for et rigere Ishøj i fremtiden:

- Jeg drømmer om, at fremtidige generationer tager deres drømmeuddannelse og også får job i den uddannelse og bliver boende i deres hjemkommune, siger borgmesteren.

quote Jeg synes faktisk, at vi lykkes med mange ting.

Merete Amdisen (S), borgmester i Ishøj Kommune

København bryder mønsteret

I København brydes mønsteret – men det har også været et langt, sejt træk.

90’ernes København var langt fra den turistmagnet og det livlige og hippe sted, som er tilfældet i dag, og det har indkomsten også tidligere afspejlet.

Men i tiåret fra 2012 til 2022 er den disponible indtægt for københavnerne rejst i vejret med hele 21,3 procent – hele 7,1 procent over landsgennemsnittet.

- København har gået igennem en ufattelig udvikling særligt gennem de sidste 30 år. Indkomstmæssigt ligger de fortsat lavt, men det på grund af de mange studerende, siger Sune Caspersen fra AE og tilføjer:

- Det er lykkes for København at blive populær over en periode, hvor man samtidig har bygget ejerboliger. Og derfor er tilflytterne også et økonomisk stærkere segment end dem, som boede der i forvejen, siger Sune Caspersen.

I Ishøj anerkender borgmesteren også københavnernes triumf. Men i den lille kommune syd for hovedstaden er det ikke muligt at lave samme nummer, understreger hun.

- Det er et langt, sejt træk, og københavnerne er lykkes godt med det. Men København har haft store arealer, hvor de har kunne udbygge med lækre lejligheder, som tiltrækker et andet segment. Det har vi ikke – vi er fuldt udbygget, og derfor kan vi ikke gøre det samme, siger Merete Amdisen.

Herunder kan du se, hvor meget indkomsterne er steget i din kommune i løbet af de seneste 10 år:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik