Gik efter borgmesterpost - nu melder hun sig ud i protest mod “magtfuldkommen” ledelse

Socialdemokratiet i Ishøj bliver endnu engang ramt af en sag om internt splid. Den tidligere borgmesters datters Annelise Madsen melder sig ud i protest mod magtcentralisering og uenigheder om ældrepolitik.

Endnu engang udspiller der sig nu et internt partidrama for øjnene af socialdemokratiske vælgere i Ishøj Kommune.

Annelise Madsen har således meldt sig ud af Socialdemokratiet. Hun var i efteråret 2020 en af tre kandidater til at blive Socialdemokratiets borgmester-bud til det kommende kommunalvalg i november.

Men efter uenigheder om ældrepolitik og utilfredshed med den lokale partiledelse har hun altså nu valgt at melde sig ud af partiet for i stedet at blive løsgænger i Ishøj Byråd.

- Nogen skulle åbne munden, og så måtte det jo være mig. Det handler også om at kunne bevare selvrespekten, siger Annelise Madsen til TV 2 Lorry.

Er du ikke bare bitter over, at du ikke blev borgmesterkandidat?

- Nej, det er jeg ikke. Sådan er det game. Det her handler om nogle andre ting, siger Annelise Madsen.

At Annelise Madsen nu melder sig ud, er den seneste udvikling i den nu godt to år lange sag om internt kaos i Socialdemokratiet i Ishøj, som TV 2 Lorry har beskrevet indgående. Det hele begyndte, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand

Magt-tilranelse i toppen

Annelise Madsen siger til TV 2 Lorry, at hun længe har følt sig dårligt behandlet, der er et dårligt psykisk arbejdsmiljø i den lokale partiforening.

Hun mener også, at Socialdemokratiets borgmesterkandidat til kommunalvalget og frontfigur for byrådsgruppen, Merete Amdisen, sammen med Henning Bjerre, der er formand for den lokale partiforening, kører et usundt parløb.

quote Jeg er gået op imod deres magt-tilranelse

Annelise Madsen

- Jeg er gået op imod deres magt-tilranelse, siger Annelise Madsen, der også kalder Merete Amdisen for “magtfuldkommen”.

Helt konkret mener Annelise Madsen, at der ikke er plads til at diskutere politik i hverken byrådsgruppen eller i partibestyrelsen.

- Det er så grelt. Der var ingen i gruppen, der kom med deres holdninger. Det var så sørgeligt, siger Annelise Madsen.

Hun mener, at for mange politiske beslutninger er blevet stemt igennem med snævre flertal uden forudgående intern debat. Særligt på ældreområdet har der været uenigheder, mener Annelise Madsen. Hun mener, at hun længe har presset på for bedre forhold, mens Merete Amdisen er blevet beskyldt for at have skåret ned.

Det har sidstnævnte dog afvist over for sn.dk:

- De anklager, der har været fremsat, de er kommenteret og for de flestes tilfælde tilbagevist. Det er Byrådet der har truffet beslutning om de overordnede budgetter, siger Merete Amdisen.

Anklagerne blev blandt andet fremsat i Facebook-gruppen “Ishøj vil ikke have Merete Amdisen som borgmester.” Gruppen blev stiftet af Michael Broström, der siden er blevet ekskluderet af den lokale socialdemokratiske partiforening. Forklaringen var “partiskadelig virksomhed.”

Merete Amdisen
Merete Amdisen
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Nordsjællands Politi


Naturligt at spidskandidat og formand tegner partiet

Annelise Madsens far, Per Madsen, var socialdemokratisk borgmester i Ishøj i 27 år frem til 2001, og derfor har beslutningen om at forlade partiet, da også været svær for Annelise Madsen.

- Min far har været borgmester og er nu æresmedlem af partiet. Så det er ikke bare noget, man lige gør, siger Annelise Madsen.

Per Madsens afløser blev den nuværende borgmester gennem 20 år, Ole Bjørstorp. Han var ligesom Annelise Madsen også en af de socialdemokratiske kandidater til at blive borgmester. Men efter at have tabt kampvalget til Merete Amdisen meldte han sig ud af partiet og stiftede Ishøjlisten, som han nu er spidskandidat for ved kommunalvalget.

Om Annelise Madsens hårde kritik siger Merete Amdisen kortfattet til TV 2 Lorry:

- Det er vel meget naturligt, at en spidskandidat og formanden for partibestyrelsen tegner partiet lokalt. Og derudover træffes beslutninger af bestyrelsen og medlemmerne på generalforsamlinger, siger hun.

- Et overbevisende flertal har peget på mig som spidskandidat, fordi de synes, jeg er den rette til at løse den opgave. Jeg vil arbejde for at leve op til den tillid, siger Merete Amdisen.

Formand afviser kritik

Formand for den lokale partiforening, Henning Bjerre, afviser også Annelise Madsens kritik af magt-tilranelse.

- Merete Amdisen er valgt med et solidt flertal, nu er vi gået i gang med at få hende valgt som borgmester, og der arbejder vi tæt sammen, siger han til TV 2 Lorry.

quote Det er vel meget naturligt, at en spidskandidat og formanden for partibestyrelsen tegner partiet lokalt

Merete Amdisen

Er der plads til andre medlemmers holdninger?

- Vi har et godt debatforum i vores medlemsblad. Der er aldrig lagt låg på debatten, siger Henning Bjerre.

Annelise Madsen mener også, at der er et dårligt arbejdsmiljø i bestyrelsen?

- Det mener jeg ikke, og jeg ved ikke, hvor hun har det fra, for hun har ikke siddet i bestyrelsen de seneste ti år, og hun har deltaget i generalforsamlinger med stor iver.

Hun siger også, at folk bliver behandlet “grimt”, hvis ikke de følger den linje, som “de få magthavende” har. Er det korrekt?

- Jeg kender ikke eksempler. Men der har været hidsige debatter, og hvis der er nogen, der ikke har lagt fingre imellem, så er hende, når hun han talt til mig, siger Henning Bjerre.

Annelise Madsen siger til TV 2 Lorry, at hun på et tidspunkt blev bedt om at underskrive en kandidat-erklæring, der blandt andet siger, at hun skal “anerkende det partiprogram, der vedtages på generalforsamlingen for perioden 2021 til og med 2025”.

Henning Bjerre, Annelise Madsen siger, at hun ikke kunne få lov til at se partiprogrammet, før hun skulle skrive under. Er det korrekt?

- Vi har ikke vedtaget den nye principprogram endnu - blandt andet på grund af corona. Indtil vi vedtager det nye, gælder det nuværende program. Det er partiets program, og hun har jo ikke vetoret.

Og hvad så hvis hun havde skrevet under på noget, hun ikke kunne stå inde for?

- Så ville hun være velkommen til at trække sig, siger Henning Bjerre, der dog forklarer, at programmet vil blive sendt rundt til kandidater, der kan stille ændringsforslag, inden det bliver vedtaget.

Du kan få det fulde overblik over de seneste års interne stridigheder i Socialdemokratiet herunder:

Internt S-kaos i Ishøj

Et opsigtsvækkende, internt opgør har martret den socialdemokratiske byrådsgruppe i Ishøj Kommune.


Gruppen blev i efteråret 2019 splittet i to - med Ole Bjørstorp i en seksmandsgruppe og Merete Amdisen i en femmandsgruppe.


TV 2 Lorry fortalte første gang om uenighederne i begyndelsen af december 2019, da Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand, og det var ifølge formanden for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, Ole Bjørstorp, der havde “ført sværdet”.


Borgmester Ole Bjørstorp sendte dengang en mail rundt til de socialdemokratiske byrådsmedlemmer, hvori argumenter for at vælte Merete Amdisen var oplistet. Der skulle blandt andet være “et stort had” blandt medlemmerne til Amdisen, sagde Ole Bjørstorp siden til TV 2 Lorry.


Der var dog ifølge Merete Amdisen også miskrediterende detaljer om hendes privatliv i mailen. Ole Bjørstorp har siden forklaret, at en sætning om Amdisens privatliv “burde man nok ikke have taget med.”


En uge efter, at hun blev væltet som gruppeformand, bebudede Merete Amdisen, at hun nu ville gå efter at blive spidskandidat.


I den forbindelse sagde hun til TV 2 Lorry, at “vi skal være i dialog med borgerne og ikke mindst bevare jordforbindelsen."


Og at “Ishøj har brug for både fornyelse og erfaring. Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En der er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand.”


Til det sagde Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry:

- Men det har hun ikke.


Merete Amdisen egnede sig hverken til at være gruppeformand eller borgmester, mente Bjørstorp.

- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i december sidste år til TV 2 Lorry.


Uenighederne mellem de to grupperinger i partiet har været så store i løbet af 2020, at partisekretær for Socialdemokratiet, Jan Juul Christensen - der også er en del af landsledelsen sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen - har måtte rykke ud som mægler.


Med sig har han haft den tidligere mangeårige Ramsø- og Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, men de har ikke kunne få parterne til at løse deres interne problemer.


I sommeren 2020 var Merete Amdisen og Ole Bjørstorp også uenige om, hvorvidt en stor høstfest for kommunens ældre borgere skulle gennemføres set i lyset af det høje niveau af corona-smitte, der har plaget Ishøj Kommune i coronakrisen.


Den interne splid var dog ikke det eneste Ole Bjørstorp-drama, der trak overskrifter i 2020. Ekstra Bladet kunne således i afsløre, at han kørte rundt i en kommunalt betalt tjenestebil stik imod reglerne.


Avisen afslørede også, at der var uregelmæssigheder med en del af de mange nye medlems-tilmeldinger, der væltede ind i Socialdemokratiet i Ishøj siden december 2019.


Uenighederne mellem de to grupperinger i byrådet stod også til skue på en generalforsamling i september 2020, der blev afviklet under stort drama og kaos.


Generalforsamlingen varede i otte timer, og på et tidspunkt blev der skabt så meget drama om dirigenten, at han valgte at gå.


24. november 2020 blev Ole Bjørstorp vraget af medlemmerne, da der skulle vælges spidskandidat til kommunalvalget i november 2021. Ny spidskandidat blev Merete Amdisen.


Samme dag smækkede Ole Bjørstorp med døren, da han i et interview med TV 2 Lorry udtalte, at Socialdemokratiet "ikke havde behandlet ham godt."


I december 2020 truede Ole Bjørstorp med at ville forlade Socialdemokratiet, men skiftede siden mening. I februar gjorde han alvor af tankerne og stiftede Ishøjlisten sammen med to andre socialdemokrater - 1.viceborgmester Sengül Deniz og gruppeformand Johnna Stark - ligesom også formand for Ungerådet, Milishia Moradi, og bestyrelsesmedlem i Socialdemokratiet i Ishøj Steen Skovhus meldte sig under Bjørstorps faner.


Socialdemokratiet i Ishøj ekskluderer i juni 2021 medlemmet Michael Broström for partiskadelig virksomhed. Han står bag en Facebook-gruppe, der er kritisk over for Merete Amidsen. Få dage efter melder Annelise Madsen, der også var med i kampen om at blive Socialdemokratiets borgmesterkandidat, sig ud af partiet med anklager om magtcentralisering. Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik