Lægemangel tvinger region i knæ: Nu kan du få praktiserende læge på hospitalet

Den akutte lægemangel i København er nu så grel, at Region Hovedstaden åbner en midlertidig praksisklinik på Amager Hospital i dag.

Den første midlertidige praksisklinik i hovedstaden er nu realitet.

Mandag åbnes dørene for patienter, der ikke har en praktiserende læge, på Amager Hospital.

Årsagen til regionens tiltag er flere: Mange praktiserende læger er gået på pension, lægepraksisser er lukkede og den øgede befolkningstilvækst.

Om praksisklinikken:

Den midlertidige klinik placeres på Amager Hospital, Italiensvej 1, opgang 2, 1.sal, 2300 København S, og forventes i første omgang at kunne betjene 1.600 borgere fra Københavns Kommune.

Klinikken tager imod patienter med forudgående aftale om konsultation i hverdage kl. 8 – 16. Klinikken kan også kontaktes telefonisk i dette tidsrum. Klinikkens tidsbestilling er hverdage (mandag-fredag) kl. 8 - 12.

Kilde: Region Hovedstaden

Derfor er det ikke alle københavnere, der har en læge, og de, der ikke har, kan ikke få en almindelig praktiserende læge nu.

Fakta:

  • Region Hovedstaden har 1.048 lægekapaciteter fordelt på 645 praksis.
  • Hver kapacitet betjener i gennemsnit 1.748 patienter
  • Borgertilvæksten i Region Hovedstaden har de seneste år været ca. 20.000
  • Der skal ca. 10 nye kapaciteter til at betjene det antal nye borgere.
Kilde: Region Hovedstaden

Alle praktiserende læger i Københavns Kommune har nemlig lukket for tilgang af nye patienter.

- Det er selvfølgelig uholdbart, at man ikke kan få en praktiserende læge i København. Den situation skal løses, og det er vi i dialog med de praktiserende lægers organisation om – og indtil da, der afhjælper vi situationen med en midlertidig praksisklinik på Amager Hospital, så alle kan komme til lægen, siger formand for Region Hovedstadens Udvalg for Forebyggelse og Sammenhæng, Qasam Nazir Ahmad (Alternativet).

Efter planen vil klinikken på Amager Hospital være åben i et år, indtil regionen har fundet en mere langsigtet løsning.

I løbet af oktober måned åbner endnu en praksisklinik desuden på Frederiksberg Hospital.

De borgere i Københavns Kommune, der ikke har en praktiserende, kan tilmelde sig en af de nyoprettede praksisklinikker på borger.dk, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

- Jeg er ked af, at vi lige nu ikke kan tilbyde alle borgere i København en praktiserende læge. Men når det nu er sådan, så er de midlertidige praksisklinikker en ansvarlig løsning, som sikrer at borgerne i København kan få hjælp, når de har behov for det, siger Qasam Nazir Ahmad.

Eksempler for andre tiltag på at afhjælpe lægemangel:

  • Den samlede kapacitet er øget med 13 nye lægekapaciteter i 2017 og syv i 2018.
  • Den årlige lægedækningsundersøgelse suppleres med en langsigtet prognose, som kan understøtte en løbende vurdering af behovet for kapacitetsudvidelse, så regionen er på forkant med befolkningsudviklingen.
  • Muligheden for etablering af licensklinikker undersøges. Det er klinikker, hvor regionen stiller lokaler og udstyr til rådighed for speciallæger i almen medicin, som ønsker at prøve at arbejde som praktiserende læge.
  • Der arbejdes med andre alternative organisationsformer, fx satellitpraksis og mobil kapacitetsudvidelse.
  • Brug af selektiv åbning, det vil sige, at praksis får lov at åbne op for patienter i nærområdet
  • Der er etableret et samarbejdsforum med PLO-Hovedstaden og kommunerne, som kan søge løsninger i forbindelse med varsel om lægers ophør i praksis.
  • Der er etableret en rekrutteringsfunktion, som rådgiver og informerer kommende og nuværende praktiserende læger om mulighederne for at etablere sig i praksis i Region Hovedstaden.
Kilde: Region Hovedstaden

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik