Sparekrav koster udviklingshæmmede Morten hans ferie og weekendture

Beboerne på bostedet Ny Ellebjerg går en noget mere kedelig fremtid møde. Der er nemlig ikke længere råd til beboernes årlige femdags-ferie og weekendture.

Ferie er ikke, hvad det tidligere har været for udviklingshæmmede borgere i Københavns Kommune.

De må nemlig tage takke med mindre ferie og færre ture ud af huset på kommunens bosteder som følge som følge af besparelser på handicapområdet.

Netop ferier er ellers noget af det, som 24-årige Morten Reimer Andersen, der er udviklingshæmmet, holder allermest af.

Men på grund sparekravene kan han og de andre beboerne på bostedet Ny Ellebjerg ikke længere komme på deres årlige fem-dages ferie. Der er nemlig ikke råd til at betale en ledsager fremover.

- Det er ærgerligt. Meget, meget ærgerligt, siger Morten Reimer Andersen til TV 2 Lorry.

Tidligere har han været glad for at komme på weekendture ud af huset, som blandt andet er gået til Roskilde Domkirke og Københavns Havn.

Men det er der heller ikke mulighed for i fremtiden, da bostedet har solgt deres to minibusser og ene elbil, og det kræver for meget bemanding med offentlig transport. 

Frusterede pårørende 

Selv når Morten fremover skal til undersøgelser ved lægen, ørelægen eller tandlægen kommer han selv til at hænge på taxa-regningen. Og nu er besparelserne blevet for meget for hans far, Jens Bo Nielsen.

Besparelserne er blevet for meget for Jens Bo Nielsen, der er far til Morten.
Besparelserne er blevet for meget for Jens Bo Nielsen, der er far til Morten.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Som forældre kan vi se, at vores søn kommer til at sidde på bostedet fire ud af syv dage, og ikke har noget at tage sig til, da bostedet ikke har ressourcer til at lave aktiviteter for beboerne, siger han til TV 2 Lorry.

Bostedets personalet informerede den 25. juni de pårørende om sparekravenes betydning for bostedet. Forringelserne kommer efter en politisk beslutning om et lavere serviceniveau, da Københavns Kommune skal spare omkring 35 millioner kroner på handicapområdet frem til år 2022.

Skal koncentrere sig mere om kernedrift

Ifølge borgercenterchef i Københavns Kommune, Lasse Falck Steenland, har besparelserne på handicapområdet flere konsekvenser for bosteder som eksempelvis Ny Ellebjerg.

- Det kan eksempelvis være, at man ikke længere har det samme antal køretøjer til rådighed, som man tidligere har haft til at komme på tur, og at man i højere grad koncentrerer sig om kernedriften, hvilket vil sige den indsats, som borgeren skal have, siger han til TV 2 Lorry.

For borgere som Morten Reimer Andersen betyder besparelserne dog, at han bliver stavnsbundet til sin lejlighed i fremtiden.

- Jeg tror, det bliver meget, meget kedeligt, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik