Stor forskel på vilkår for handicappede i to nabokommuner

I Københavns Kommune er man ved at indføre nye kvalitetsstandarder på handicapområdet på grund af besparelser, der forringer servicen. I Frederiksberg Kommune ser det tilgengæld helt anderledes ud.

De seneste dage har TV 2 Lorry kunne fortælle, at de nye kvalitetsstandarder får vidtrækkende konsekvenser for blandt andet udviklingshæmmede. 

En af konsekvenserne er, at nogle beboere mere eller mindre føler sig fanget i deres eget hjem, fordi de ikke længere kan komme på ferie, da besparelser tager deres ledsager fra dem. 

Eksempelvis kan beboerne på bostedet Ny Ellebjerg fremover ikke komme på udflugter, da bostedet har måttet sælge dets to minibusser og elbil, og offentlig transport er for tidskrævende for personalet.

Krydser man derimod grænsen til den konservative nabokommune Frederiksberg, ser det helt anderledes ud.

- På Frederiksberg har vi truffet en politisk beslutning om at afsætte cirka 700.000 kroner til, at vores borgere, der er i botilbud, har mulighed for at komme på ferie ligesom alle andre mennesker, siger De Konservatives Pernille Høxbro, der er formand for Socialudvalget i Frederiksberg Kommune.

Vil ikke sætte folk i kasser
Socialborgmester Mia Nyegaard i Københavns Kommune har tidligere forklaret til TV 2 Lorry, at en af årsagerne til de nye vilkår for handicappede er en besparelse, som kommunen er tvunget ud i - blandt andet på grund af budgetloven og det såkaldte serviceloft. Et loft der sætter grænser for, hvor mange penge kommunen må bruge.

Men selvom alle kommuner er underlagt samme lovgivning, har det altså ikke fået Frederiksberg Kommune til at finde en stor sparekniv frem.

Pernille Høxbro påpeger, at de på Frederiksberg ikke vil sætte folk i bås. 

- Vi sætter ikke folk i kasser. For os er det vigtigt, at den enkelte bliver vurderet, sådan at man giver lige muligheder og tager hensyn til de individuelle behov. Det sidste er det vigtigste for os, forklarer hun.

Slut med at komme på ferie og dagsture med ledsager for 24-årige Morten Reimer Andersen, der er udviklingshæmmet. Nedskæringerne på handicapområdet rammer bredt og hårdt i København mener handicappede og deres pårørende. Men der er stor forskel på de vilkår handicappede har i forskellige kommuner, lyder det fra foreningen LEV.

Det handler om prioritering

Ifølge Landsforeningen LEV, der er en forening for blandt andet udviklingshæmmede, er Frederiksberg Kommune et godt eksempel på, at man godt kan prioritere handicapområdet trods en hård økonomisk ramme.

- Der er nogle kommuner som Frederiksberg, der rent faktisk forsøger at leve op til, hvad sociallovgivningen siger nemlig, at mennesker skal kompenseres for deres funktionsnedsættelser og leve så normalt et liv som muligt.

- Det handler om, hvad man prioriterer. Og det er glædeligt, at der findes kommuner som godt kan behandle folk godt og ordentligt, siger LEV's formand Anni Sørensen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik