”Bitches and drugs” råber tourguiden: Storby presset af hashturister

Københavnske politikere vil gøre det lovligt at købe hash i hovedstaden. Men i Amsterdam er de så trætte af turister, der tiltrækkes af den frie adgang til cannabis, at byen nu forsøger at bekæmpe cannabisturismen med en kampagne, der råber "bliv væk".

Hvad kender I Amsterdam for?

– Hash…og prostituerede

Er I her for at udforske cannabismarkedet?

– Det hele. Alle de stoffer du kan komme i tanke om, alle de kvinder du kan komme i tanke om. Vi knepper dem alle samme – vi tager alle stofferne. Vi giver ikke en fuck.

Sådan lyder det fra en lille gruppe unge britiske mænd på weekendtur, som TV 2 Kosmopol møder i Amsterdam.

Vi er taget til den hollandske hovedstad for at se på fordele og ulemper ved at gøre cannabis lovligt, som et flertal i Københavns Borgerrepræsentation ønsker. 

Målet for de unge briters tur bliver set som et stigende problem i byen. 

I hvert fald af Amsterdams borgmester, Femke Halsema, som i hollandske og internationale medier beskriver den såkaldte cannabisturisme som en skamplet for byen. Borgmesteren har blandt andet foreslået at forbyde udlændinge i byens coffeeshops, hvor der sælges cannabis.

- Forbuddet kommer nok som et chok for coffeeshop-ejerne, men de seneste år har vi oplevet et overophedet marked. Derfor ser vi ikke andre løsninger, udtaler Femke Halsema til tv-kanalen AT5 om sit ønske om forbud.

Amsterdams borgmester Femke Halsema, kilde: AT5, Amsterdam
Amsterdams borgmester Femke Halsema, kilde: AT5, Amsterdam

Bliv væk-kampagne

Mens et flertal af Amsterdams borgmesters politiske kolleger i Københavns Borgerrepræsentation ønsker at gøre køb af hash lovligt, forsøger man altså i Amsterdam at lave tiltag, der mindsker adgangen til cannabis, og som skræmmer turister væk fra byen. 

For eksempel i en meget aggressiv digital videokampagne 'Stay Away', målrettet britiske cannabisturister, som dem TV 2 Kosmopol møder i Amsterdams centrum. 

Så når en ung brite søger på 'billigt hotel' på internettet, vil han blive mødt af budskabet: Bliv væk.

Se klip fra Amsterdams kampagnevideo "Stay away" herunder.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Amsterdam kommune står bag kampagnevideoen "Stay Away", der beder festende og larmende turister holde sig væk fra byen. kilde: Gemeente Amsterdam

Amsterdams 900.000 indbyggere har årligt besøg af 20 millioner turister, så de fylder i gadebilledet. Til sammenligning har København 9,5 millioner turistovernatninger om året. 

Lugten af cannabis møder TV 2 Kosmopols udsendte reporter allerede uden for lufthavnen, men også på hotelgangen er der en markant lugt af hash, der vidner om byens frie adgang til cannabis.

Men spørger man beboere i Amsterdam, er der delte meninger om cannabisturismen. Hvor nogle af de personer, vi har talt med, peger på en egentlig overturisme, ser andre borgere med stolthed på byens frie og tolerante image.

Heller ikke blandt byens lokale politikerne er der enighed om, hvordan man skal håndtere cannabisturismen. I det socialliberale parti D66 er man ikke enig med borgmester Femke Halsema i, at turister bør forbydes at købe cannabis i byens coffeshops.

- Konsekvenserne vil være, at alle de turister, der går ind i coffeeshops nu, i stedet vil gå til ulovlige forhandlere. Og hvor ansatte på coffeeshops overholder reglerne, så spiller de ulovlige forhandlere ikke efter reglerne, siger Rob Hofland, byrådsmedlem og formand for partiet D66 i Amsterdam til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Rob Hofland, lokalpolitiker, D66 Amsterdam
Rob Hofland, lokalpolitiker, D66 Amsterdam

København som cannabisby

Hvor Amsterdam har udfordringer med turisme på grund af den nemme adgang til cannabis, så har man i København også haft udfordringer på grund af den illegale handel med hash på Christiania. 

I september bad overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) turister om at blive væk fra turistmagneten Pusher Street på Christiania.

Fristaden Christiania er på topti-listen over turistmagneter i København, og Visit Copenhagen skriver i en overskrift på deres site: "Christiania er uden tvivl én af Danmarks største turistattraktioner". 

Så allerede inden en mulig legalisering af hashen kan København siges at kende til cannabisturisme. 

Spørg Os - Formular

_

Københavns overborgmester ønsker sammen med et bredt flertal i Københavns Borgerrepræsentation at gøre det muligt at købe og indtage cannabis på et legaliseret cannabismarked. 

Forslaget, som handler om at lave en treårig forsøgsordning med kontrolleret legalisering af hash i København, afvises dog af regeringen. Borgerrepræsentationen har hele fem gange fremsat ønsket over for skiftende regeringer, men uden at få opbakningen. 

Hvis det lykkes flertallet i borgerrepræsentation på et tidspunkt at få legaliseret hash, så tyder noget på, at København kan rammes af cannabisturisme  – i hvert fald hvis man bruger Amsterdam som eksempel.

Bitches and drugs… og undervisning

- Come closer please – we are going to shout “bitches and drugs” – that’s what we’re going to do tonight!

Og så er den frie tone ellers lagt for dagens guidede tur rundt på Amsterdams coffeeshops. 

TV 2 Kosmopol møder den bramfrie guide Erik Adofo Mensah på et af Amsterdams store torve, netop som han er ved at starte sin tur rundt i Amsterdams coffeeshop-miljø med 16 turister fra USA, Storbritannien og Tyskland. 

For 35 euro kan man komme med på en 'Coffeshop Ganja Walking Tour'. Her kan man både høre historien om Hollands cannabispolitik og selv prøve de euforiserende stoffer.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Erik Adofo Mensah, ejer af turistguidefirmaet Oranje Umbrella
Erik Adofo Mensah, ejer af turistguidefirmaet Oranje Umbrella

Erik Adofo Mensah er ejer af turistguidefirmaet Oranje Umbrella og står bag de guidede coffeshop-ture. Han er ked af lokalpolitikernes forsøg på at mindske cannabisturismen.

- Det gør ondt, fordi det her er en by, der handler om frihed. Så det er lidt mærkeligt at være i en by i et land, der ønsker at være så frit, når politikerne pludselig siger: Bliv væk til turisterne. Det er lidt af en selvmodsigelse, konstaterer han.

Erik Adofo Mensah anerkender, at cannabisturisme er blevet et problem for byen. Han mener dog ikke, at forbud er vejen frem.

- Der bør indføres foranstaltninger for turisterne, så de får en licens til at besøge coffeeshops. De skal lære om det, og det vil faktisk hjælpe på at holde  dårlig turisme ude og sikre, at folk er kvalificerede. Uddannelse er det, der virker, ikke begrænsning af folk, argumenterer han.

Når først en by er kendt for at tilbyde et lovligt cannabismarked, forsvinder det ikke så let igen, mener Erik Adofo Mensah. Han tror derfor ikke på, at Amsterdam er på vej mod en fremtid, hvor turister ikke længere må ryge eller nyde cannabisprodukter i byen.

- Det vil aldrig ske. Det er Amsterdam!


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik