Amager Fælleds Venner skal stille en sikkerhed på to millioner kroner, før byretten vil nedlægge forbud mod fortsættelse af byggeriet, som By & Havn sammen med Fælledby står for.
Det fremgår af rettens afgørelse tirsdag.
Det er en kæmpe sejr
En kæmpe sejr for Amager Fælleds Venner, lyder det fra foreningens advokat, Johan Løje, til TV 2 Lorry.
- Det er fantastisk, fordi det viser, at sådan en NGO faktisk kan agere over for en bygherre, der ikke efterkommer lovens regler. Det har vi ikke noget fortilfælde for i Danmark, siger han og fortsætter:
- Det betyder, at der er en dommer, der har forholdt sig til den her sag, og mener, det der foregår, er ulovligt, siger Johan Løje til TV 2 Lorry.
Truer med Fogeden
Nu har foreningen en uge til at finde to millioner kroner til en såkaldt sikkerhedsstillelse, og selvom det kan lyde af mange penge, så var kravet fra bygherren Fælledby noget større.
- Det er en kæmpe sejr. Fælledby havde krævet en sikkerhedsstillelse på 25 millioner, og den er nu sat ned til to. I samme sekund vi kan stille de to millioner, så skal de stoppe. Og hvis ikke de gør det, så kører vi ud med fogedretten og standser maskinerne.
Hvorvidt Amager Fælleds Venner har de to millioner, som der kræves for en sikkerhedsstillelse, ønsker Johan Løje ikke at kommentere. Han ønsker ej heller at fortælle, hvor lang tid han forventer, det tager at skaffe den sum penge.
Sådan en kendelse kan godt kæres, men det har ikke opsættende virkning, og det tror jeg nok, modparten ved, hvad betyder.
Med afgørelsen i hånden forventer foreningens advokat nu, at Københavns Kommune kommer på banen og stopper byggeriet.
- Kommunen kan dårligt sidde sådan en afgørelse overhørig. Sådan en kendelse kan godt kæres, men det har ikke opsættende virkning, og det tror jeg nok, modparten ved, hvad betyder, siger advokat Johan Løje.
Fortsatte byggeri trods forbud
To nævn - Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet - bestemte tidligere på sommeren, at en klage over Københavns Kommunes afgørelser i sagen skulle have opsættende virkning.
Det skyldes usikkerhed om, hvorvidt hensynet til arten stor vandsalamander er blevet tilstrækkelig tilgodeset.
Klagen til nævnene kom fra Danmarks Naturfredningsforening og fra Amager Fælleds Venner.
Men da byggeriet fortsatte på trods af nævnenes afgørelse, gik foreningen til Københavns Byret for at få nedlagt et forbud.
_
_