Frank Jensen får stor opbakning til at fortsætte som overborgmester

Der er fortsat tillid til Frank Jensen, som stadig er spidskandidat frem mod kommunalvalget i 2021.

Frank Jensen har opbakning fra et flertal af S-gruppen i Borgerrepræsentationen til at fortsætte som overborgmester i København

Det oplyser han sent søndag aften efter et flere timer langt krisemøde på Københavns Rådhus, hvor partiet skulle høre ham forklare sig.

- Jeg har her til aften haft møde med min gruppe. Det har jeg gjort på baggrund af de verserende sager. Jeg har brug for at se mine partifæller i øjnene. Jeg er utroligt ked af, at jeg har krænket kvinder i min opførsel i forskellige sociale sammenhænge, siger Frank Jensen på et doorstep foran den fremmødte presse.

Frank Jensen fortæller, at mødet blandt andet har drejet sig om det socialdemokratiske regionsrådsmedlem Maria Gudme.

Hun fortalte i en artikel bragt i Jyllands-Posten fredag, hvordan hun var blevet krænket af Frank Jensen ved, at han under et værtshusbesøg i 2012, da hun var 23 år, lagde sin hånd på hendes lår, hvorefter den fortsatte op under hendes kjole og helt op ad hendes inderlår.

quote Jeg har været på den forkerte side. Jeg har været en krænker.

Frank Jensen (S), overborgmester i København

Om sagen med Maria Gudme forklarer Frank Jensen:

- Jeg ringede for at give den undskyldning. Den blev modtaget dengang. Men efterfølgende blev den ikke opfattet dybtfølt nok. Den krænkelse, som jeg gjorde mig skyldig i i 2012 i Nyhavn, er jeg meget ked af. For jeg ved, at den slags sætter sig, siger Frank Jensen.

Han slår fast, at han fortsat er spidskandidat frem mod kommunalvalget næste år.

"Vil være en del af løsning"

Overborgmesteren nævner også julefrokosten i 2011 i festsalen, hvor andre kvinder følte sig krænket. 

- Det førte ikke til nogen juridiske sanktioner. Det fjerner ikke mit ansvar for at give en uforbeholden undskyldning overfor de kvinder, jeg dansede med i festsalen, siger han.

Frank Jensen fortæller at han gerne vil gå fra "at være en del af problemet til en del af løsningen."

På mødet søndag aften var der ifølge Frank Jensen en overvældende opbakning til, at han skal fortsætte som overborgmester. Det var ikke en skriftlig afstemning men en håndsoprækning, der fandt sted.

- Men der var selvfølgelig også folk, der var i tvivl. Nogle er bekymrede for, om der kommer nye oplysninger frem, som kan stille det i et andet lys i den kommende tid, siger Frank Jensen.

- Jeg har den klare opfattelse, hvis vi på baggrund af metoo kun kan være med, hvis vi aldrig nogensinde har gjort fejl, så får vi et samfund, hvor tilgivelse ikke findes. Det bliver efter min opfattelse et betydeligt andet samfund end det, vi har bygget op.

Han uddyber, at han har været en del af en "macho-kultur". Og at der er en del genopretningsarbejde foran ham.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Kan ikke udelukke nye sager

Frank Jensen blev efter krisemødet spurgt om, hvor mange sager der skal til, før at han selv føler, at han ikke længere kan sidde som overborgmester?

- Det jeg har forholdt mig til, er det vidensgrundlag jeg har i dag. Nogen syntes, jeg skulle trække mig som overborgmester og næstformand på sager, der er på vej. Men jeg er nødt til at vide indholdet af de sager, før jeg ved, om jeg har tilstrækkelig selvrespekt til at fortsætte som overborgmester.

Han vil altså først se resultatet af den undersøgelse, som er ved at blive lavet om sexisme og krænkelser i Socialdemokratiet.

- Mit udgangspunkt er nu, at jeg fortsætter som overborgmester, siger Frank Jensen.

Han kan dog ikke med hånden på hjertet sige, at der ikke kan dukke nye sager op om, at han skulle have krænket andre personer.

- Vi lærer af vores fejl. Det gør jeg også. Men det er ikke sådan, at jeg ikke kommer til at begå nye fejl, siger han som svar på, hvorvidt han har krænket nogen efter 2012.

Frank Jensen blev til slut spurgt, om han vil være klar til et kampvalg for at være spidskandidat, hvis nogle skulle etablere et modkandidatur.

- På det grundlag der ligger nu, ja, siger Overborgmesteren.

Overblik: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

2004: Frank Jensen, som på daværende tidspunkt var politisk ordfører i Socialdemokratiet, måtte efter en julefrokost undskylde over for en studentermedhjælper for nogle grænseoverskridende tilnærmelser.

Til Se & Hør sagde han:

- Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt. Det er jeg selvfølgelig ked af.

 

2011: Ved en julefrokost på Københavns Rådhus følte flere kvinder sig krænket af overborgmesteren. Frank Jensen skulle ifølge Ekstra Bladet have slikket to kvinder på øre og hals og forsøgt at kysse andre.

Frank Jensen sagde til Information, at det måtte være hans dans, der havde provokeret nogle af de tilstedeværende:

- Jeg er et åbent og positivt menneske, og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret.

 

2012: Efter et seminar samledes en gruppe socialdemokrater på et værtshus i Nyhavn i København. Den dengang 23-årige organisationssekretær Maria Gudme endte ved siden af Frank Jensen, som lagde sin hånd på hendes lår og førte den under hendes kjole.

Hun forlod bordet og gik op i baren med en kollega, som havde opdaget episoden.

Maria Gudme fortalte om sagen til Jyllands-Posten fredag, otte år efter hændelsen.

 

2017: En flok politikere mødtes til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede Frank Jensen benet på kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym.

Da hun rejste sig og gik på toilettet, fulgte Frank Jensen efter og ville med, hvilket han dog ikke kom. Den del af historien har Jyllands-Posten ikke kunne få bekræftet, da kun kvinden og Frank Jensen var til stede.

 

Der er yderligere otte sager om krænkende adfærd, der involverer Frank Jensen. Det kunne Jyllands-Posten fortælle søndag eftermiddag. De nye anklager strækker sig helt fra slutningen af 1990'erne og frem til 2019.

 

Syv kvinder har besluttet at kontakte den advokat, der er sat til at undersøge sexisme i Socialdemokratiet. Flere ønsker at være anonyme. De har dog nu overbragt dem til partiledelsen i København.

 

Kilder: Politiken, Jyllands-Posten, Ritzau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik