Preben var hjemløs: Her gemte han sin rygsæk, her sov han – og her har han fundet fred

Sydhavn har været omdrejningspunktet for Preben Refsbys liv de seneste 35 år. Nu viser han andre rundt på betydningsfulde steder, der har formet hans voksenliv.

Artiklen er oprindeligt udgivet i maj 2023, men vi synes stadig, at den er læsværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.

Sydhavn Station.

For mange er det bare endnu en station på hovedstadsområdets S-togsnet. Men hvad de fleste togpendlere ikke lægger mærke til er, at stationen også bruges som fast base for nogle af byens hjemløse.

En af dem er 55-årige Preben Refsby. Han er ikke hjemløs længere, men i en lang periode levede han uden et fast sted at sove, og her kom Sydhavn og Sydhavn Station til at spille en vigtig rolle.

Det københavnske sydhavnskvarter har nemlig været omdrejningspunktet i hans liv de sidste 35 år. Det er her, han ramte sit livs værste nedtur, som afhængig af stesolider, men det er også her, han har fundet fred efter et hårdt liv.

I dag er Preben Refsby ansat som guide på byvandringer med organisationen Gadens Stemmer, der arrangerer ture, der viser livet på kanten af samfundet.

Hvem er Gadens Stemmer?

Gadens Stemmer tilbyder byvandringer med guider, der har levet et liv på kanten af samfundet.

Det kan være personlige historier om vold, misbrug, svigt og psykiske og fysiske udfordringer.

Hver guide går en tur i et bykvarter, der har betydet meget for dem og deres historie.

TV 2 Kosmopol har taget turen med ham og viser her et par uddrag af Preben Refsbys tidligere liv.

Sydhavn Station - under banebroen

I dag er der sat et rødt hegn med pigtråd op, der gør det umuligt for hjemløse at gemme ting og sager under banebroen.
I dag er der sat et rødt hegn med pigtråd op, der gør det umuligt for hjemløse at gemme ting og sager under banebroen.
Foto: Marie Kjempff / TV 2 Kosmopol

Et af Preben Refsbys første stop på byvandringen er under S-togsskinnerne på Sydhavn Station.

Det var nemlig et vigtigt område, dengang han levede som hjemløs - eller "boligløs", som han foretrækker at kalde det.  

Han har ikke helt overblik over, hvor mange år han rent faktisk levede på gaden, fordi han i en lang periode kunne overnatte på sofaen hos venner og bekendte. Men da mulighederne til sidst slap op, måtte han lære at leve på gaden.

Her lærte han hurtigt, at noget af det vigtigste som hjemløs er at passe på sin rygsæk.

For i den har du alle dine ejendele, så når du mister den, så er du på spanden, fortæller han.

-  Som hjemløs mister du dine ting hele tiden. Din rygsæk bliver stjålet eller fjernet af gårdmænd, hvis du har gemt den af vejen for dagen i en kælder eller lignende.

Preben Refbys rygsæk indeholdt typisk en sovepose, liggeunderlag, tæppe, hue, handsker, en bog, lommelygte, powerbank, en god kniv, smør, rugbrød og en pakke leverpostej og noget vand.

- Men du kan jo ikke rende rundt med sådan en kæmpe oppakning hele dagen.

Derfor var det uhyre vigtigt for ham at gemme sin rygsæk et godt sted. Her brugte han ofte området under Sydhavn Station. Her kunne tasken ligge i fred, og så kunne han komme og hente den, når han skulle til at finde et sted at søge ly for natten.

I dag er der kommet et gitter og pigtrådshegn op, som gør det umuligt at gemme rygsække lige der.

Langs skinnerne ved Sydbanestien

Hvis man hopper over hegnet og ind i buskadset langs S-togsskinnerne, så gemmer der sig et fint sovested, fortæller Preben Refsby.
Hvis man hopper over hegnet og ind i buskadset langs S-togsskinnerne, så gemmer der sig et fint sovested, fortæller Preben Refsby.
Foto: Marie Kjempff / TV 2 Kosmopol

S-togsskinnerne fra Sydhavn Station til Sjælør Station er hævet og ligger omgivet af et tilsyneladende ufremkommeligt buskads.

Da Preben Refsbys byvandring går fra Sydhavn Station via Sydbanestien, kommer vi også til et af hans mange overnatningssteder som hjemløs.

For det var ikke unormalt for Preben Refsby at gribe sin rygsæk og søge ly for natten netop her mellem buske og træer langs baneterrænet. 

quote Jeg er vågnet ved, at folk har pisset på min sovepose eller forsøgt at tænde ild til den.

Preben Refsby

Selvom det ligger klods op ad skinnerne, og der derfor er en del støj fra S-toget, så betegner han det som et roligt sted at sove.

- Her kunne jeg sove i fred og ro uden at blive forstyrret, fortæller han. 

At Preben Refsby foretrak at sove op ad et larmende tog, siger en del om forholdene, når man sover på gaden.

- Jeg er vågnet andre steder ved, at folk har pisset på min sovepose eller forsøgt at tænde ild til den, mens jeg lå og sov.

Efter flere år uden fast bolig lykkedes det til sidst Preben Refsby at finde et permanent sted at bo. Han fik anvist en lejlighed i Sydhavn, og selvom lejligheden siden er blevet skiftet ud, er kvarteret stadig det samme.

- Sydhavn er et helt særligt sted, som jeg holder meget af, siger han.

Terapihaven på Vestre Kirkegård

Selvom Terapihaven ikke ser ud af meget i det tidlige forår, så er det et sted, hvor Preben Refsby
Selvom Terapihaven ikke ser ud af meget i det tidlige forår, så er det et sted, hvor Preben Refsby
Foto: Marie Kjempff / TV 2 Kosmopol

Sidste stop på Preben Refsbys tur er Terapihaven på Vestre Kirkegård.

Gennem sit liv har han været misbruger af forskellige rusmidler, der har hjulpet ham med at tackle en svær opvækst. I perioder har han røget meget hash, og da det var allerværst, blev han afhængig af stesolid efter en operation i ryggen.

Efter mange års misbrug og forsøg på afvænning lykkedes det Preben Refsby at ligge stofferne på hylden. I dag har han været clean i 11 år. 

Som en del af sin afvænning har mindfulness spillet en stor rolle.  

- Viljestyrke virker ikke, hvis du har en dårlig dag. Derfor har jeg været nødt til at se på, hvad er det, som stofferne har givet mig? Det var ofte en form for ro, siger han. 

Den ro har han fundet i Terapihaven på Vestre Kirkegård. Her dyrker han mindfulness, som han lærte på et af sine behandlingssteder.

- Mindfulness er godt til at acceptere den følelsesmæssige bagage, man har med, men uden at gå ind i følelserne hver gang, siger han.

Helt lavpraktisk bruger han især et vandløb i Terapihaven på Vestre Kirkegård, hvor han forestiller sig, at tankerne skyller forbi som vandet:

- Jeg har fået forklaret, at jeg skal kigge på mine tanker og følelser som et vandløb, der flyder forbi. Jeg ser dem, men jeg går ikke ind i dem eller tager stilling til dem. 

At få det hele på afstand har også betydet, at han har kunnet tilgive sig selv:

- Jeg har accepteret, at jeg har taget de valg, jeg har taget, fordi jeg ikke vidste, det kunne være anderledes. Jeg har tilgivet mig selv.

Fordi Terapihaven har stor betydning for Preben Refsbys liv, så er det også her, han vælger at slutte sin byvandring med Gadens Stemmer. 

- Jeg synes, det er en fin afslutning for turen, hvor folk kan lade tankerne fare og tænke videre, siger han.

Er du blevet nysgerrig på Preben Refsbys personlige historie, så kan du komme med på en af hans byvandringer med Gadens Stemmer - eller du kan booke en tur med en af hans andre kolleger i organisationen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik