Social vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Beboere og erhvervsdrivende omkring Anker Jørgensens Plads har gennem længere tid følt sig chikaneret af en gruppe af socialt udsatte, der har opholdt sig på pladsen. Nu skal en social vicevært skabe fred.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

At det skal være helt slut med uro ved Anker Jørgensens Plads i Københavns Sydhavn, har været et ønske fra både beboere og erhvervsdrivende omkring pladsen længe.

Tidligere har politikere sammen med politiet og boligorganisationer forsøgt sig med blandt andet hegn, skiltning, toilet og tv-overvågning for at komme problemerne på pladsen til livs. I november indførtes et alkoholforbud.

quote Nu, hvor der er kommet alkoholforbud på pladsen, vil nogle af problemerne måske rykke sig, men de forsvinder ikke

Mikkel Warming, AKB

Nu skal endnu et initiativ medvirke til at skabe fred og ro på pladsen i Sydhavn.

TrygFonden har nemlig doneret 1,1 mio. kr. til, at det almene boligselskab AKB København nu kan ansætte en social vicevært, hvis rolle bliver at tage hånd om de svært udsatte voksne, der benytter Anker Jørgens Plads.

- Vi vil gå ind og prøve at få mere hjælp til de udsatte og få dem hjulpet over i tilbud som væresteder og misbrugsafvænning, hvad det nu kan være, til gavn for dem selv først og fremmest, men jo også til gavn for naboerne.

Det siger Mikkel Warming, der er næstformand i AKB København, som er det boligselskab, der har boligerne, der ligger rundt om Anker Jørgensens Plads.

Vicevært skal bygge bro mellem udsatte og beboere

Problemerne i området startede allerede tilbage i 2018, hvor metrobyggeriet i Sydhavn drev mange socialt udsatte borgere væk fra Mozarts Plads, hvor de normalt opholdt sig.

Gruppen søgte i stedet mod Anker Jørgensens Plads, hvor beboere og erhvervsdrivende i området har oplevet store problemer og utryghedsskabende adfærd, blandt andet i form af skrig, råb og vold fra drikkegrupperingerne, samt tilsyneladende salg af narkotika på pladsen.

quote vi nu har ressourcer til at gøre en forskel for den gruppe af meget udsatte og sårbare mennesker, der holder til på og omkring Anker Jørgensens Plads

Mikkel Warming, AKB

Derfor har boligselskabet AKB København søgt TrygFonden om en donation til at ansætte en social vicevært for at få ro i området og langt om længe give frem til beboerne - og hjælp til de udsatte.

- Alkohol og stoffer har været omdrejningspunktet for mange af problemerne, og nu, hvor der er kommet alkoholforbud på pladsen, vil nogle af problemerne måske rykke sig, men de forsvinder ikke, siger Mikkel Warming og fortsætter:

- Vi er utrolig glade og taknemmelige for donationen fra TrygFonden, som betyder, at vi nu har ressourcer til at gøre en forskel for den gruppe af meget udsatte og sårbare mennesker, der holder til på og omkring Anker Jørgensens Plads – og de naboer, som har oplevet alt for store problemer de seneste tre år.

Det bliver den sociale viceværts opgave blandt andet at opsøge og hjælpe de udsatte til at få hjælp i relevante tilbud som misbrugsafvænning, bostøtte, jobafklaring eller lokale væresteder.

AKB, København er netop nu i gang med at ansætte en social vicevært til Anker Jørgensens Plads, og projektet løber til og med udgangen af 2022.
AKB, København er netop nu i gang med at ansætte en social vicevært til Anker Jørgensens Plads, og projektet løber til og med udgangen af 2022.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ligeledes skal viceværten også skal være med til at bygge bro mellem de udsatte og beboerne omkring pladsen.

Det er TrygFondens regionale råd i Region Hovedstaden, der har givet donationen på 1.114.000 som led i TrygFondens samlede arbejde for at skabe bedre trivsel samt hjælpe udsatte og sårbare grupper.


- Ansættelsen af en social vicevært på Anker Jørgensens Plads har potentiale til at gøre en stor forskel for nogle af de mennesker, som er allermest udfordrede i vores samfund, samtidig med, at børnefamilier og ældre beboere igen vil kunne opleve deres nabolag som trygt, siger Jonas Bjørn Jensen, formand for TrygFondens regionale råd i Region Hovedstaden.

AKB, København er netop nu i gang med at ansætte en social vicevært til Anker Jørgensens Plads, og projektet løber til og med udgangen af 2022. 

Kort nyt

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard: Det her er min største fortrydelse

Politibil 112

Formodes at være i udlandet: To unge mænd fængslet in absentia efter drab på 21-årig

Cykler

Nu vil politikere gøre parkeringsfinte for cykler ulovlig

Vis mere
Politibil udrykning

Syv personer anholdt for at planlægge bombeangreb

Folketingets åbning

Mette Frederiksen med klar melding om legalisering af cannabis

Vis mere