Sort arbejde og ulovlig lattergas: Kæmpe aktion mod 21 kiosker på Nørrebro

De fleste kiosker kan nu se frem til påbud og bøder, mens en enkelt kiosk blev lukket på stedet.

100 kilo ulovlig vandpibetobak, manglende pant på drikkevarer og ulovlig lattergas.

21 kiosker på Nørrebro i København flød med ulovlige salgsvarer, da myndighederne i en fælles aktion slog til mod kioskerne onsdag.

Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Hele 60 medarbejdere fra både Fødevarestyrelsen, Skattestyrelsen og Københavns Politi samarbejdede i aktionen, hvor de på forhånd havde udvalgt de 21 kiosker.

- Myndighedernes oplysninger tydede på, at der kunne være problemer, skriver de i pressemeddelelsen.

Og det må man i den grad sige, der var.

Bøder og påbud

De fleste kan nu se frem til både bøder og påbud. Og en enkelt kiosk blev lukket lige på stedet.

- I forbindelse med aktionen har vi blandt andet beslaglagt knap 100 kilo vandpibetobak, der ikke er betalt afgifter af samt en række drikkevarer, som manglede pantmærker, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen

- Og så er vi i gang med at gøre regninger op til en lang række virksomheder, der mangler at betale afgifter af slikvarer. Derudover var der en række virksomheder, der ikke havde styr på at få indberettet løn for deres ansatte, fortæller hun.

Sort økonomi

Det kan ifølge Skattestyrelsen nemlig være et tegn på sort økonomi, der betyder, at virksomhederne skal undersøges nærmere, og det var der en del af kioskerne, der nu skal.

12 af dem er nu blevet pålagt at føre logbog over ansatte, mens 15 kiosker er blevet pålagt digital salgsregistrering på grund af fejl eller mangler i den daglige registrering af virksomhedens salg.

Det var der også i registreringerne af, hvor kioskernes varer kommer fra.

En kiosk lukket på stedet

Fødevarestyrelsen gennemførte i alt 13 kontroller. Én virksomhed blev lukket, én virksomhed fik forbud mod salg af fødevarer, og seks virksomheder fik beslaglagt varer som slik, chokolade, spiritus og sodavand som følge af manglende dokumentation for sporbarhed, mens to virksomheder fik varslet bøder for at have overtrådt reglerne om sporbarhed og rengøring.

quote Vi ser desværre stadig lattergas blive solgt i enkelte kiosker

politiinspektør og leder af Center for Borgertryghed ved Københavns Politi, Tommy Laursen.

Derudover gav Fødevarestyrelsen advarsler for overtrædelse af reglerne om sporbarhed, mærkning på dansk, allergener, rengøring, vedligeholdelse og registrering af ejerforhold.

- En fødevare skal altid have sporbarhed, så virksomheden kan kalde varen tilbage, hvis der er problemer med fødevaresikkerheden. Når vi kontroller sporbarhed kan vi også se tegn på, om den er købt af uautoriserede kanaler. Det hindrer, at virksomheden får en unfair konkurrencefordel over for de lovlydige virksomheder, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens fødevarerejsehold.

Ulovligt arbejde og ulovlige lattergasflasker

Fra Københavns Politi deltog betjente fra nærpolitiet og Udlændingekontrolsektionen (UKS). UKS fører blandt andet tilsyn med, om udenlandske ansatte har de nødvendige tilladelser til at arbejde og opholde sig i Danmark.

Det var ikke tilfældet i en enkelt kiosk, hvor en person blev anholdt og sigtet for at arbejde ulovligt i Danmark.

Desuden blev der i to kiosker fundet og beslaglagt i alt 10 store lattergasflasker.

- Vi ser desværre stadig lattergas blive solgt i enkelte kiosker. Det er ulovligt, og derfor bliver flaskerne også beslaglagt på stedet og kioskejerne sigtet, siger politiinspektør og leder af Center for Borgertryghed ved Københavns Politi, Tommy Laursen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik