Hofor snart klar med ny teknologi: Skal forhindre “usædvanligt” vandproblem

Søndag aften og mandag morgen var dele af København og omegn uden vand. Nyt anlæg, der skal forhindre samme problem igen, forventes at stå klar i 2021.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når hovedstadsområdet tørster og sætter gang i vaske- og kaffemaskiner efter endt ferie, bliver vandforsyningen sat på prøve. 

Søndag aften var presset på systemet helt ekstraordinært stort, og adskillige borgere i hovedstadsområdet stod uden vand. 

Men Hofor var allerede inden nedbruddet søndag langt i planlægningen med at få installeret et nyt og mere moderne anlæg, som skal forhindre, at et lignende problem kan tørlægge varmeramte københavnere i fremtiden, oplyser Ulrik Norup, der er sektionsleder med ansvar for produktion af drikkevand i Hofor, til TV 2 Lorry. 

quote Vi får et temmelig dyrt og temmelig stort anlæg

Ulrik Norup, sektionsleder med ansvar for produktion af drikkevand i Hofor

- Vi får et temmelig dyrt og temmelig stort anlæg med ny teknologi, som vi regner med og håber på kan bruges fra andet kvartal 2021. Det bliver nemmere at styre, siger Ulrik Norup til TV 2 Lorry.

UV-lys årsag til nedbrud

Årsagen til nedbruddet søndag aften skal findes i de to vandbeholdere, som det nye anlæg skal afløse. Beholderne står i Søborg og har tre udløb i retning mod København. I hvert udløb er der installeret UV-lys, som er en sidste sikkerhedsbarriere, der skal sikre, at alle bakterier i vandet bliver slået ihjel.

Der opstod søndag aften så stort et pres, at der var fare for, at UV-lysene ville bukker under for vandmasserne, forklarer Ulrik Norup. 

- Når flowet bliver for stort, kan de blive flået fra hinanden. Det vil normalt aldrig ske, men det her var så koncentreret, og så lukkede anlægget ned, siger Ulrik Norup.

Det betød altså dernæst, at vandtrykket faldt, og at hele systemet blev fyldt af luft. Ulrik Norup ved ikke, hvor mange borgere, der blev ramt, men nedbruddet varede fra 17.15 til kort før klokken 22 søndag aften.

Der var dog stadig problemer med luft i systemet lokalt i Brønshøj mandag morgen. 

HOFOR: Ikke dårlig forsyning

Kan det her ske igen?

- Man skal aldrig sige aldrig, men det her var virkelig usædvanligt.

I har nye systemer på vej, men kan I gøre noget nu for at forhindre noget lignende?

- Anlægget har gjort, hvad det skulle for at beskytte sig selv. Men vi skal have kigget på alle styringer og data, siger Ulrik Norup.

- Og jeg vil stadig påpege, at vi har kørt med det nuværende anlæg i 10 år, og det er første gang, at der er problemer. Så vi står ikke i en håbløs situation. Vores forsyningssikkerhed er ikke dårlig. 

Mandag formiddag blev det sidste luft lukket ud af systemet i Brønshøj, og dermed skulle alle borgere i København og omegn igen have vand.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Tørke

Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere