- Det kan være, at vi simpelthen skal sige farvel til lus.
Ordene kommer fra Dorte Fischer, som er næstformand i Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.
Som sundhedsplejerske på blandt andet skoler er hun en af dem, som ofte hører om de luse-epidemier, der ofte hersker blandt de mindre klassetrin.
Men dem har der hverken været nogen af sidste efterår eller denne vinter, som ellers er den typiske højsæson for de kløende bæster med det latinske navn Pediculus humanus capitis.
Det kan der være en særlig grund til – og den særlige grund kan meget vel hedde corona.
Coronarestriktioner gør det svært for lusen
Afstandskrav og nedlukningen af skoler har nemlig holdt skoleelever og børnehavebørn fra hinanden og på den måde gjort livet svært for lusen.
- Det er jo helt naturligt, at vi ser en nedgang, idet vi ikke er sammen med særlig mange mennesker, og børnene ikke er på skolerne eller daginstitutioner eller fritidsordninger.
- Så har lusene heller ikke de vilkår, de plejer at have, hvor de lige kan oppe fra hår til hår, når man sidder tæt sammen. Så man kan sige, at en god virkning af, at coronaen er der, det er, at vi ikke ser så mange lus, siger Dorte Fischer til TV 2 Lorry.
Lusemidler samler støv på apotekerne
Hos apotekerne er det også tydeligt, at de normalt storsælgende lusemidlerne nu samler mere støv på hylderne end normalt.
- I løbet af 2020 er salget af lusemidler faldet med cirka 30 til 40 procent, så der er aldrig helt dødvande på lusemiddel. Men det er tydeligt i de her perioder, hvor børn er hjemsendt, at vi har meget mindre salg i lusemidler, end vi har på de tidspunkter, hvor børn er ude og færdes i skoler og daginstitutioner, siger Tue Askaa, som er apoteker på Øresunds Apotek og Østerbro Apotek.
Om den store corona-lusekur og virker, når samfundet genåbner, er endnu uvis.