Er du på vej på ferie? Rejsebureauer advarer gæster om ekstrem varme: "Husk vand og skygge"

Ekstreme temperaturer i Sydeuropa får danske rejsebureauer til at advare deres gæster.

En voldsom hedebølge skyller i øjeblikket over Middelhavsområdet.  

Ifølge TV 2 Vejret viser vejrudsigten op mod 48 grader i det sydlige Italien, over 40 varmegrader i Spanien og på populære sommerrejsemål som Mallorca og Cypern melder termometeret om temperaturer omkring de 40 grader. 

Den ekstreme varme afholder dog ikke danskerne fra at valfarte til de hede breddegrader. 

Fredag den 14. juli var det med 98.000 rejsende den hidtil travleste dag i Københavns Lufthavn i år. 

Og det er en cocktail så varm, at danske rejsebureauer nu opfordrer deres gæster til at være ekstra opmærksomme på de svimlende temperaturer. 

- Vi bruger mange ressourcer på at opfordre vores gæster til at huske at drikke vand og søge skygge. Det er dog vores oplevelse, at danskerne er gode til at bevæge sig rundt i varmen, siger administrerende direktør i Bravo Tours, Peder Hornshøj til TV 2 Kosmopol. 

Sådan undgår du et hedeslag på sommerferien

Har man pakket kufferten med badebukser, klipklappere og vendt snuden sydover, kan man med fordel følge sundhedsstyrelsens anbefalinger, så man undgår et hedeslag i sommervarmen.

 • Man kan forebygge hedeslag ved at beskytte sig mod solen enten ved at opholde sig i skyggen eller bære en hat.

 • Det er desuden vigtigt at drikke rigeligt med vand, også selvom man ikke føler sig tørstig.

 • Hvis man sveder meget, er det en god ide at spise eller drikke noget, som indeholder salt.

 • Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indenfor på et sted med luftafkøling eller aircondition.

 • Hold øje med vejrudsigten.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Bureau sender sms´er

Også hos Spies Rejser gør man en dyd ud af at opfordre sine gæster til at huske vand, solcreme og skygge i disse dage. 

De har endda en SMS-service, der opfordrer gæster til at "huske at drikke ekstra meget vand, søge skygge og blive afkølet". 

En SMS, de nu har sendt ud til gæster på flere destinationer i Italien, Grækenland og Spanien. 

quote - De udendørs sportsfaciliteter som tennis foregår i morgentimerne.

Sofie Lund, kommunikationschef, Spies Rejser

Tidligere på sommeren fik rejsende på De Kanariske Øer som Tenerife og Lanzarote også en lignende besked på telefonen, lyder meldingen fra kommunikationschef i Spies Rejser, Sofie Lund.

- Både vi og vores kollegaer på destinationerne er opmærksomme på hele Middelhavsområdet. Med det sagt ved folk godt, at det typisk er meget varmt i Middelhavet, især Grækenland, i juli og August - så det er vores oplevelse, at vores gæster tager det ret fornuftigt, skriver hun til os. 

Sådan spotter du symptomer på et hedeslag

Opholder man sig under varmere himmelstrøg - eller i hovedstadsområdet, og skulle temperaturen runde de 25 grader - er der ifølge Sundhedsstyrelsen en række symptomer, der kan afsløre, at man er ved at få et hedeslag.

 • Huden kan blive rød, varm og tør

 • Hurtig og kraftig puls

 • Nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på, at man har væske- eller saltmangel

 • Utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed.

 • Man kan fremstå angst, forvirret og sløv. Og i svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ingen afbestillinger på grund af varmen

Hverken hos Spies Rejser eller Bravo Tours har de oplevet afbestillinger på grund af varmen, ligesom de heller ikke har haft tilfælde af dehydreringer eller hedeslag blandt gæster på deres destinationer. 

Fælles for de to er, at de oplever, at gæsterne tager varmen alvorligt. Også på Cypern, skriver kommunikationschef i Spies, Sofie Lund.  

- Jeg er ikke bekendt med aflysninger, men der er selvfølgelig nogle, der spørger til vejrudsigten. Vores gæster ved, de altid kan kontakte os på rejsemålene, hvis man har fået det skidt på grund af varmen. De store swimmingpools på vores hoteller er ekstra populære, og der gøres flittigt brug af vores parasoller og vandstationer. De udendørs sportsfaciliteter som tennis foregår dog i morgentimerne, skriver hun. 


Og i Bravo Tours maner administrerende direktør Peder Hornshøj de høje temperaturer til jorden. 

– Vi har ikke haft et eneste tilfælde, hvor nogen bliver dehydrerede. Varmen er ikke et stort problem. Vores gæster siger sommetider "det er godt nok varmt", og så svarer vi "ja, det er det godt nok", men det er ikke værre end det, siger han.   

Klima og hedebølge

TV 2 Kosmopols Marie Kjempff er i øjeblikket på Sardiniens østkyst i Middelhavet med sin familie.

Hun finder de høje temperaturer i middelhavsområdet tankevækkende. 

Fra skyggen under en parasol på stranden, kan hun klokken 11:00 mandag formiddag den 17. juli berette om 30 grader og en vindstyrke på fem sekundmeter. 

Og selvom det i udgangspunktet lyder dejligt, har det også sat klimaskrupler i gang hos vores kollega. 

- Jeg ved godt, at vi står midt i en klimakrise, og at ferier som min bidrager til den. Hedebølgen har virkelig fået mig til at tænke over, om jeg kan være bekendt at flyve på ferie igen næste sommer. Min ferie er en del af et større klimaregnskab - mit eget og vores alles. Nu har jeg valgt at tage på sommerferie lige som så mange andre, og det må jeg stå ved, uanset om temperaturen er 30 eller 40 grader, skriver hun i en SMS.  

Varmest midt på øen

Midt på Sardinien - i byen Ottana - melder den norske vejrtjeneste Yr.no om 45 grader tirsdag den 18. juli, og selvom det er mere svalende ved vandet, har TV 2 Kosmopols reporter taget sig de nødvendige forholdsregler. 

Skygge, rigeligt med vand og solcreme med faktor 50. 

Derudover holder hun og familien længere indendørspauser midt på dagen, hvor "nogen" ser Tour de France eller den netop overståede tennisturnering Wimbledon, mens "andre" læser en bog. 

Hun har også talt med en veninde, der bor på øen, og spurgt hende ad, hvordan man bedst administrerer de høje temperaturer. 

- Vi er ikke lige så hårdt ramt her ved vandet, men det er stadig varmt. De seneste par dage har der været 33 grader, og de kommende kan vi runde 40 - hvilket er 'lidt' for varmt. Da jeg talte med min veninde, sagde hun "ja, det bliver varmt, men det er altid varmt", og siestaens varighed for de lokale er da også, som den plejer, siger journalist på TV 2 Kosmopol, Marie Kjempff. 
Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik