Mette blev mobbet ud af Hørsholm Kirke: "Det har ødelagt min selvtillid og mit syn på mig selv"

Skrevet af Sabina Louise Nesheim

Der løb våde striber ned ad Mette Duch Olesens kinder, da hun kørte fra Hørsholm Kirke for sidste gang. Forinden havde hun tømt sit skab og pakket sine ting. Fra sin bil sygemeldte hun sig først til sin læge og dernæst til sin fagforening.

'Jeg føler, at jeg har nået bunden,' skrev hun til fagforeningen, Krifa, i en besked, som TV 2 Lorry har set.

Den dag i oktober 2018 blev kulminationen på Mette Duch Olesens ansættelse som kirketjener i Hørsholm Kirke i Nordsjælland. En ansættelse, der blev præget af mobning, utryghed og hård psykisk belastning.

quote Jeg har næsten ikke oplevet, hvornår kvælertaget blev taget første gang, men langsomt opdagede jeg, at jeg til sidst var næsten død

Mette Duch Olesen

Det startede ellers godt et år forinden.

Mette Duch Olesen var lykkelig for, at menighedsrådet i Hørsholm Kirke havde valgt hende til stillingen som deres nye kirketjener:

- Jeg havde fundet verdens bedste job. Jeg er kristen selv, så jeg var helt vild med at have min dagligdag i den danske folkekirke. Jeg elskede at være der, og jeg var så engageret. Enkelte dage var jeg på arbejde i 10 timer, fordi jeg gerne ville gøre dét ekstra. Jeg var der, hvor jeg tænkte, at jeg ikke behøvede at gå på pension, siger Mette Duch Olesen til TV 2 Lorry.

Men efter et halvt år i stillingen ændrede situationen sig markant, da menighedsrådet i fik en ny kontaktperson. Det er kontaktpersonens opgave at udøve menighedsrådets arbejdsgiverfunktion, og Mette skulle derfor stå til ansvar overfor en ny.

Det er Mette Duchs oplevelse, at den nye kontaktperson begyndte at lede efter fejl i Mettes arbejde. Hun følte sig forfulgt, mobbet, og hun følte, at kontaktpersonen allierede sig med nyansatte, som også opførte sig fjendtligt mod Mette.

- Jeg oplevede, at kontaktpersonen allierede sig med de nye, der blev ansat. Det var mit indtryk, at de var imod mig. Jeg købte morgenbrød og var sød og venlig fra start, men jeg oplevede meget hurtigt en voldsom fjendtlighed fra deres side. Han fik dem med i en alliance mod mig, siger Mette Duch.

- Han var efter mig i forhold til alle de ting, som jeg selv varetog. Hver gang, han ville sige noget til mig, kom han ind, når jeg sad på kontoret alene, og så lukkede han døren, så jeg har aldrig haft vidner til nogen af de her ting, siger hun.

Mette Duch forklarer, at hun ikke havde fået besked om, at nogen skulle være utilfredse med hendes arbejde, men alligevel følte hun en klar modstand fra sin nye kontaktperson:

- Han var mistroisk, og han gjorde alt for at få ødelagt min selvtillid. Han insinuerede for eksempel, at nu var det jo ikke alle, der var så tilfredse med mig, men når jeg spurgte ind til det, så ville han ikke sige, hvad det handlede om.

Hun gik til formanden for menighedsrådet, for at tale om, hvad hun oplevede, og hvor knust hun var.

Her fik hun at vide, at der ikke var andre, der ville påtage sig rollen som kontaktperson, hvorfor opgaven var landet på den nye kontaktpersons bord. At hun var ulykkelig og havde det dårligt, når hun var på arbejde, kunne der ikke gøres noget ved, fordi hun som medarbejder alene var kontaktpersonens ansvar.

Og så var der ikke andet at gøre end at fortsætte med at arbejde under ham, for der er ingen andre end menighedsrådet selv, der kan bestemme over medlemmerne af menighedsrådet - med mindre man selv stiller op ved et menighedsrådsvalg.

Sådan er det i hele den danske folkekirke.

Søvnløshed og usikkerhed

Hvis du nogensinde selv har været udsat for mobbende handlinger på din arbejdsplads eller i din skole, så ved du, at det kan være umuligt at pege på den ene situation, der fik det hele til at ramle sammen om ørerne på dig.

Sådan har Mette Duch Olesen det også.

- Det har virkelig været en langsom død, og det er så svært. Fordi jeg har været i det. Jeg har næsten ikke oplevet, hvornår kvælertaget blev taget første gang, men langsomt opdagede jeg, at jeg til sidst var næsten død, siger hun.

quote Hvis der er det mindste på mit arbejde i dag, så kan jeg ikke sove, og jeg ligger med en puls, der hamrer løs. Jeg er blevet usikker på min person generelt og på, om folk kan lide mig

Mette Duch Olesen

Og den dag, Mette Duch kørte hjem fra Hørsholm Kirke for sidste gang, græd hun i bilen - og det gør hun også, når hun i dag fortæller historien til TV 2 Lorry.

Da hun sygemeldte sig i oktober 2018, blev kontaktpersonen ved med at skrive til hende:

- Jeg sygemelder mig, fordi jeg er kørt helt i knæ, men han tæppebanker mig. Hvornår jeg kommer tilbage, hvor længe det varer, hvad han kan regne med, siger hun og forklarer, at hendes fagforening herefter overtog al korrespondance med Hørsholm Kirke.

Mette Duch Olesen har i dag fået et andet job, som hun trives i, men hun kan stadig mærke arrene fra hendes tid i den danske folkekirke.
Mette Duch Olesen har i dag fået et andet job, som hun trives i, men hun kan stadig mærke arrene fra hendes tid i den danske folkekirke.

Det endte i en opsigelse, hvorefter Mette begyndte til psykolog for at bearbejde de ting, hun gik igennem i Hørsholm Kirke.

I dag mærker hun stadig følgevirkningerne fra sin tid i folkekirken:

- Jeg kan se, at nissen er flyttet med. Jeg er så overfølsom, og jeg bliver ekstremt ked af det. Jeg er bange for chefer, konflikter, for ikke at være god nok. Kontaktpersonen har ødelagt min selvtillid og mit syn på mig selv, fordi jeg ved, at jeg gjorde det rigtig godt, og jeg ved jeg er rigtig dygtig til mit arbejde.

- Samtidig har jeg mange søvnløse nætter, og hvis der er det mindste på mit arbejde i dag, så kan jeg ikke sove, og jeg ligger med en puls, der hamrer løs. Jeg er blevet usikker på min person generelt og på, om folk kan lide mig, siger hun.

TV 2 Lorry har været i kontakt med en anden tidligere ansat i Hørsholm Kirke, der som Mette Duch Olesen også var kirketjener, men som blev fyret, mens Mette Duch stadig arbejdede i kirken.

Han ønsker ikke sit navn oplyst i denne artikel, men til TV 2 Lorry oplyser han, at han deler Mette Duch Olesens oplevelse af, at arbejdsmiljøet i Hørsholm Kirke under den pågældende kontaktperson var ubehageligt og konfliktfyldt.

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende, udtaler den tidligere medarbejder i Hørsholm Kirke.

Det er hans opfattelse, at Mette Duch Olesen blev mobbet ud af Hørsholm Kirke.

TV 2 Lorry har desuden været i kontakt med den pågældende kontaktperson, som dog ikke længere er tilknyttet Hørsholm Kirke.

Han bekræfter, at der var samarbejdsvanskeligheder mellem ham og Mette Duch, men påpeger, at flere nytilkomne var utilfredse med hende, hvilket Mette Duch også selv oplevede.

TV 2 Lorry har desuden været i kontakt med den nuværende formand for Hørsholm Kirkes Menighedsråd. Han ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Fik symptomer på PTSD

Mette er langt fra alene om at opleve arbejdsmiljøet i den danske folkekirke som voldsomt, ubehageligt og konfliktfyldt.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om både kirketjenere og menighedsrådsmedlemmer, der har måtte forlade den danske folkekirke på grund af massiv mobning og voldsomme konflikter.

Siden har TV 2 Lorry været i kontakt med yderligere otte tidligere ansatte - både organister, præster og kirketjenere - som anonymt fortæller, at de i deres ansættelser har oplevet blandt andet mobning, overfusninger, chikane og et generelt psykisk hårdt arbejdsmiljø, der har ført til, at de til sidst er fratrådt deres stillinger.

quote Jeg har set alt indefra og set, hvordan menighedsrådet er stykket sammen, og jeg er blevet så skræmt af hele den danske folkekirke og styringen

Mette Duch Olesen

De tidligere ansatte, der har været tilknyttet enten Roskilde, Helsingør eller Københavns Stift, ønsker ikke at medvirke i denne artikel.

En anonym kilde, der har været ansat i en kirke i Helsingør Stift, fortæller til TV 2 Lorry, at hun i sin tid i folkekirken oplevede mobning og krænkende handlinger, samt at arbejdsmiljøet var usundt, præget af mistillid og konflikter mellem de ansatte.

I dag har hun PTSD-lignende symptomer som direkte resultat af sin tid i kirken, siger hun.

Kirkens struktur er den store synder

Den danske folkekirke er bygget op af to såkaldte søjler; Kirkeministeriet og menighedsrådet.

Præsten er ansat under Kirkeministeriet, mens personalet, eksempelvis gravere, kirketjenere og organister, er ansat under det demokratisk valgte og frivillige menighedsråd. Kirkeministeriet har ingen indsigelsesret overfor menighedsrådene.

Og når Mette Duch Olesen i dag reflekterer over sin tid i den danske folkekirke, så har hun et klart svar på, hvordan en ansættelse, der begyndte så godt, pludselig gik så galt.


- Den måde kirken er bygget op på er helt horribel. I udgangspunktet er det godt, at man har et menighedsråd, men de er uprofessionelle. Jeg har set alt indefra og set, hvordan menighedsrådet er stykket sammen, og jeg er blevet så skræmt af hele den danske folkekirke og styringen, siger hun.

Søndag afslørede TV 2 Lorry, hvordan der de sidste 10 år har hersket massive problemer med arbejdsmiljøet i den danske folkekirke.

Tal fra aktindsigter viser, at det, der svarer til hver femte kirke i Helsingør Stift og lidt mindre end hver femte kirke i Roskilde Stift har modtaget en tilsynsreaktion om det psykiske arbejdsmiljø fra Arbejdstilsynet de sidste 10 år.

Opfattelsen af, at det er folkekirkens to søjler, der er problemet, deler hun med tre menighedsrådsformænd, som søndag forklarede til TV 2 Lorry, hvorfor de selv har haft voldsomme problemer med arbejdsmiljøet i deres kirker.

TV 2 Lorry har forsøgt at få et interview med Kultur- og Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Vi vil gerne spørge ministeren, hvordan hun forholder sig til de omfangsrige problemer med arbejdsmiljøet i folkekirken, og hvad hun vil gøre for at forbedre miljøet for folkekirkens tusindvis af ansatte.

Det har indtil videre ikke været muligt.

Mobning bag kirkernes mure

Elsk din næste, og vær god mod andre, lyder det søndag efter søndag fra prædikestolene i kirkerne i landets folkekirker. Det er måske derfor, at det er let at tro, at alt bag kirkernes mure ånder fred, men det er ikke den hele sandhed. Gennem otte måneder har TV 2 Lorry undersøgt og gravet i arbejdsmiljøet i den danske folkekirke. Det begyndte med historien om Nathanaels Kirke på Amager, hvor tidligere ansatte og medlemmer af menighedsrådet stod frem for at fortælle deres oplevelser med mobning, magtkampe og trusler. Flere af dem har stadig psykiske mén fra deres tid i kirken. Det har vist sig, at Nathanaels Kirke langt fra er den eneste kirke, hvor der har hersket eller fortsat hersker problemer med arbejdsmiljøet. Gennem en lang række aktindsigtsanmodninger har TV 2 Lorry fået adgang til bunkevis af rapporter fra Arbejdstilsynet, der afslører massive problemer i folkekirkerne i hovedstadsområdet. Med sagsakter såvel som interviews med folkekirkens nuværende og tidligere ansatte udruller TV 2 Lorry igen historien på ny - historien om den danske folkekirke og de massive problemer med mobning, chikane og dårligt psykisk arbejdsmiljø, der gemmer sig bag kirkernes mure.