Opioid-piller i skolegården: Svensk by lagt ned af unge misbrugere

Karlshamn i Sverige har massive problemer med opioid-misbrug. Et drab - hvor en pusher skød en kunde - har gjort, at der nu er stor fokus på problematikken.

Karlshamn er Blekinges næststørste by med 13.000 indbyggere. 

Byen er især kendt for den smukke skærgård. 

Men et drab i april sidste år gjorde byen kendt for noget helt andet. 

Opioid-piller og misbruget af dem. 

Myndighederne oplevede første gang problemerne med opioider omkring år 2016. Ifølge politiet er udviklingen kun gået en vej siden.

- Det er eskaleret. Vi kommer ikke til at kunne stoppe det selv. Det er en opgave for hele samfundet, siger Nicklas Paradis fra politiet i Karlshamn.

Ifølge Nicklas Paradis fra politiet i Karlshamn er problemerne med opioider ude af kontrol i byen.
Ifølge Nicklas Paradis fra politiet i Karlshamn er problemerne med opioider ude af kontrol i byen.
Foto: SVT
Karlshamn i Sverige har massive problemer med misbrug af opioider ligesom man nu oplever det i Greve.

Drab gjorde Karlshamn til opioidbyen 

Det var drabet på den 23-årige Herman Nilica, der gjorde, at den svenske offentlighed indså, at Karlshamn har et særligt problem.

Herman Nilica blev ramt af et dødeligt skud i en parkeringskælder i byen. Skuddet blev affyret af en 19-årig pusher, som han havde aftalt at mødes med for at gennemføre en handel. 

Men noget gik galt, og Herman Nilica endte sine dage i P-kælderen.

- Han var en meget omsorgsfuld og følsom person, siger hans mor, Maria Nilica.

(Artiklen forsætter efter billedet.)

Herman Nilica blev kun 23 år.
Herman Nilica blev kun 23 år.

Herman Nilica havde gennem flere år et eskalerende misbrug af opioid-piller som stofferne Tramadol og Oxycontin. Forældrene vidste godt, at sønnen levede livet farligt. 

- Hele hans liv var en stor jagt. Han ville gøre hvad som helst for at skaffe sine piller. Han var helt udbrændt til sidst af al den jagt, siger hans far, Gerold Nilica. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.) 

Herman Nilicas forældre fortæller, at deres søns liv blev ødelagt af hans alvorlige misbrug.
Herman Nilicas forældre fortæller, at deres søns liv blev ødelagt af hans alvorlige misbrug.

Skolelever har adgang til opioider

På byens gymnasium kender eleverne også de stærkt vanedannende piller.

- Jeg kan skaffe dem superlet. Alle mine venner kan også skaffe dem, siger Massara Allami, som går på Karlshans eneste gymnasium, Väggaskolan.

Flere andre elever har præcis samme oplevelse:

- De fleste her ved jo, at man kan skaffe dem, hvis man vil, siger Lova Malmros. 

- Man kan skaffe det hvor som helst, siger Aura Salsabila.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På byens gymnasium ved næsten alle unge, hvordan man kan skaffe de farlige piller. Det gælder også Aura Salsabila (tv) og Selma Henriksson (th).
På byens gymnasium ved næsten alle unge, hvordan man kan skaffe de farlige piller. Det gælder også Aura Salsabila (tv) og Selma Henriksson (th).

Hurtig afhængighed

Emil Håkanssons er en af dem, der er blevet fanget i et alvorligt misbrug. 

Han røg lidt hash sammen med sine venner, da de blev introduceret til opioider. De tog deres første pille, da de stjal hans vens mors ordinerede piller. 

Det udviklede sig til en deroute.

- Jeg mistede kørekortet og mit arbejde. Så var det, at mit misbrug eskalerede. Jeg begyndte at tage meget. Rigtig meget, siger Emil Håkansson.

Ifølge politiet er det meget almindeligt, at mere vil have mere, og at misbruget kommer ud af kontrol.

- Der går uhyggelig kort tid, fra man prøver det første gang, til man sidder fast i en afhængighed.

Er det almindeligt, at folk lykkes med at bryde afhængigheden? 

- Jeg kender ikke en eneste, der er lykkedes. Det er næsten umuligt. Jeg plejer at sige, at komme fri af nikotinafhængighed er som at gå op af trappe. At slippe ud af Oxycontin-afhængighed er som at bestige Mount Everest uden viden og ilt, siger Niklas Paradis.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Emil Håkansson blev selv afhængig af opioider og havnede i kriminalitet.
Emil Håkansson blev selv afhængig af opioider og havnede i kriminalitet.

Kommer via Litauenfærgen

En stor del af de piller, der havner på gaden, bliver smuglet ind fra Østeuropa. Karlshamn har daglig færgedrift til og fra Litauen. Tolderne kan godt mærke, at efterspørgslen på opioider er stigende.

- Vi har kunnet mærke et stærkt stigende antal forsøg på at indføre de her præparater, siger Oscar Lindvall, som er kontrolchef for tolden i Karlshamn.

Kriminalitet

På gaden koster pillerne cirka 400 svenske kroner, og en misbruger har hele tiden brug for flere og flere. Mange havner derfor i kriminalitet. 

Det skete også for Emil Håkansson 

- Jeg blev simpelthen nødt til selv at sælge stoffer. Mit misbrug kostede 8-9.000 kroner om dagen, da det var værst, siger han. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.) 

Dolol, tramadol og opioid-piller - hvad er det?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Og ifølge politiet er Emil Håkansson langt fra den eneste. De støder ofte på tragiske historier i deres arbejde.

- Det er virkelig sørgeligt, når man ser, hvad der sker for misbrugerne. Fra de første gang bliver taget med stofferne, til man møder dem igen et eller to år senere. Der kan man se, hvordan livet har ændret sig. Fra at de var velfungerende, til de havner i elendighed. Vi har flere gang oplevet, at de var døde, da vi kom ud til dem, siger Nicklas Paradis fra politiet i Karlshamn.   

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Tolderne ved Litauenfærgen beslaglægger et stigende antal opioid-piller.
Tolderne ved Litauenfærgen beslaglægger et stigende antal opioid-piller.

Stikker af fra behandling

Det præcise antal misbrugere i byen bliver ikke opgjort. 

Men det vurderes, at der er cirka 100. Det nærliggende misbrugscenter behandler typisk et sted mellem 40 og 50. 

Men når abstinenserne tager til, dropper patienterne ofte behandlingen.

- Vi har ingen mulighed for at benytte os af tvang, hvis en patient vælger at udskrive sig selv fra en frivillig behandling, siger Pär Lindholm, som er læge på afhængighedsmodtagelsen i Karlskrona.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Har du eller dit barn et stofmisbrug? Her kan du få hjælp i din kommune

Albertslund: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 18 år: https://albertslund.dk/media/1712787/pjece-misbrugsraadgivningen.pdf

Allerød: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 25 år: https://alleroed.dk/borger/familie-boern-og-unge/den-aabne-doer-hjaelp-til-unge-og-foraeldre

Ballerup: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 29 år: https://brydehuset.dk/unge/

Brøndby: Kommunen har indgået samarbejde med Fonden Lænke-ambulatorierne i Lyngby, Hvidovre og København om misbrugsrådgivning til unge under 25 år: https://www.brondby.dk/borger/rad-hjaelp-og-stotte/afhaengig-af-alkohol-eller-stoffer/stofmisbrug/

Dragør: Kommunen har indgået et samarbejde med Tårnby Kommune om misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.taarnby.dk/borger/sundhed-og-omsorg/hvis-du-har-det-svaert/stofmisbrug/

Egedal: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 18 år: https://www.egedalkommune.dk/borger/omsorg-stoette-og-tilbud/faa-raadgivning/faa-hjaelp-af-rusmiddelteamet/

Fredensborg: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 17 år: https://www.alfa-fredensborg.dk/15-17-aarige-i-ungebehandling-paa-alfa/

Frederiksberg: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 24 år: https://www.frederiksberg.dk/u-turn

Frederikssund: Kommunen har indgået et samarbejde med Novavi og KABS City, der ligger i henholdsvis København og Valby, om misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/frederikssund/misbrug/anonym-stofbehandling/

Furesø: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 25 år: https://www.furesoe.dk/borger/personlig-hjaelp-og-stoette/ungeraadgivning/

Gentofte: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gentofte.dk/sundhed-og-omsorg/sundhed-og-forebyggelse/alkohol-og-stoffer/alkohol-og-stoffer-under-18-aar/

Gladsaxe: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gladsaxe.dk/kommunen/borger/sundhed-og-sygdom/misbrug-af-alkohol-og-rusmidler/gladsaxe-rusmiddelcenter/unge-under-18

Glostrup: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.glostrup.dk/borger/sundhed-og-omsorg/alkohol-og-stoffer/hjaelp-til-unge

Greve: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://greve.dk/boern-og-unge/stoette-til-unge/omega#henvendelser-c4

Gribskov: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gribskov.dk/borger/boern-og-unge/boern-med-saerlige-behov/paedagogisk-psykologisk-raadgivning-ppr/firstmove-tilbud-til-unge-med-misbrugsproblemer

Halsnæs: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://halsnaes.dk/borger/voksne-og-seniorer/rusmiddelbehandling

Helsingør: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.helsingor.dk/borger/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-rusmidler/helsingung-radgivning-om-rusmidler/

Herlev: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://herlev.dk/rusmidler-og-alkohol

Hillerød: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 23 år: https://www.hillerod.dk/service-og-selvbetjening/hjaelp-og-stotte/stotte-til-born-unge-og-familier/aben-anonym-ungeradgivning/

Høje-Taastrup: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.htk.dk/Sundhed-helbred/Misbrug/Unge-med-misbrug

Hørsholm: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.horsholm.dk/borger/handicap-psykiatri-og-misbrug/misbrug

Hvidovre: Misbrugsrådgivning til unge under 30 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/hvidovre/misbrug/unge-og-rusmidler-pulsen/

Ishøj: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 18 år: https://pitstop.ishoj.dk/unge/lovgivning-rettigheder/

København: Misbrugsrådgivning til unge mellem 14 og 24 år: https://uturn.kk.dk/om-os

Køge: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.koege.dk/borger/Familie-boern-og-unge/For-unge/Har-du-problemer/Har-du-et-begyndende-misbrug.aspx

Lejre: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.lejre.dk/borger/sundhed/alkohol-og-stoffer/

Lyngby-Taarbæk: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.ltk.dk/borger/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-stoffer/raadgivning-stoette-og-behandling-af-stofmisbrug

Roskilde: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.roskilde.dk/da-dk/service-og-selvbetjening/borger/sundhed/sundhed-til-born-og-unge/fylder-alkohol-hash-eller-stoffer-for-meget/

Rudersdal: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 25 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/rudersdal/misbrug/rusmiddelbehandling2/

Rødovre: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.rk.dk/rbc/rusmiddelbehandling/hvad-tilbydes-du-hvis-du-er-under-18-aar/

Solrød: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.solrod.dk/borger/sundhed-og-sygdom/misbrugsbehandling

Stevns: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://stevns.dk/service-and-selvbetjening/familie-oekonomi-and-pasning/stoette-og-vejledning

Tårnby: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.taarnby.dk/borger/sundhed-og-omsorg/hvis-du-har-det-svaert/stofmisbrug/

Vallensbæk: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.vallensbaek.dk/borger/boern-unge-og-familie/akut-hjaelp-til-boern-unge-og-familier

Situationen er så slem, at kommunen har opgivet at vende udviklingen på den korte bane og i stedet satser på et langt sejt træk.

- Vores indsats vil virke. Det vil blive bedre. Ikke på kort sigt, men på lang sigt. 

Er det nok?

- Det er sikkert ikke nok. Men nu er vi i hvert fald i gang, siger Leif Håkansson (S), som er formand for Socialudvalget i byen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Leif Håkansson (S), som er formand for Socialudvalget i Karlshamn, håber at man kan forbedre problemet på lang sigt.
Leif Håkansson (S), som er formand for Socialudvalget i Karlshamn, håber at man kan forbedre problemet på lang sigt.

Drabssagen verserer

Sagen imod den 19-årige mand, der affyrede skuddet, der dræbte Herman Nilica, verserer stadig. 

Han siger, at det var ham, der blev overfaldet, og at skuddet var selvforsvar. Uanset hvad der skete den 13. april sidste år, havde kuglen ikke forladt kammeret, hvis der ikke var opioider i gadehandel. 

Herman Nillicas forældre har valgt at stå frem, i håbet om at der kommer opmærksomhed på problemerne med opioider, der bliver handlet på gadeplan.

- Det, der er sket, er sket. Vi får ikke Herman tilbage, siger hans far Gerold Nilica.

Niklas Paradis fra Karlshamns Politi oplever, at kampen imod opioiderne er hård og i den grad op ad bakke.

- Det er som at stå på stranden og forsøge at stoppe bølgerne, siger han.

Manden der affyrede det dræbende skud imod Herman Nilica føres ind i retten. Sagen verserer stadig.
Manden der affyrede det dræbende skud imod Herman Nilica føres ind i retten. Sagen verserer stadig.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik