Dødnysgerrige arkæologer jubler over sjældne børneknogler

Det er yderst sjældent, der bliver fundet gravhøje med børn i Danmark.

Arkæologer fra ROMU - museerne i Roskilde, Lejre og Frederikssund spærrede for nylig øjnene helt op, da de fandt i alt fem børneskeletter under en udgravning forud for udvidelsen af Nymølle Stenindustriers grusgrav ved Hedehusene.

Børneskeletter fra oldtiden er nemlig et yderst sjældent fund.

- Vi er vildt begejstrede over fundet, siger arkæolog Katrine Ipsen Kjær og uddyber:

- Det er sjældent, at vi har mulighed for at udgrave gravhøje fra den tid. Når vi endelig får muligheden, er det sjældent, at der er bevarede skeletter i dem. Ydermere er det yderst sjældent, at de bevarede skeletter er af børn. Skeletterne er en kilde til kæmpe viden, som vi ikke kan få ud af gravpladsen alene, fastslår hun.

Børneskeletterne lå fordelt i to grave. Den ene var en fællesgrav fra den sene del af bondestenalderen (2400 – 1700 f.Kr.) og den anden en grav med et enkelt individ fra bronzealderen (1700 – 500 f.Kr).

I fællesgraven lå fire skeletter, hvoraf tre af dem umiddelbart var tre til fire år, mens det sidste barn var lidt ældre.

Det ene barn havde fået en flintdolk som gravgave.

Arkæologerne estimerer, at de fire børn er blevet begravet omkring år 2000 f.Kr. Barnet fra enkeltgraven var fra bronzealderen, for det blev fundet med en bronzearmring ved hovedet. Det tætteste arkæologerne indtil videre kan komme en datering er 1700-1000 f.Kr.

- Lige nu virker det, som om det er en gravplads tilegnet børn. Det er interessant i sig selv med en gravplads med så langt et tidsspænd mellem de enkelte grave. Det virker, som om man har vidst, at det var en børnegravplads, siger Katrine Ipsen Kjær.

Hun forklarer, at det er et kendt fænomen, at man i stenalderen og bronzealderen genbrugte gravhøje.

Det er dog sjældent, man finder børn. Og det har arkæologen endnu ingen forklaring på. Høj børnedødelighed kan være en forklaring, så børnene aldrig blev begravet. Men det er rene gæt.

Nu håber hun dog at lære mere om de fem børneskeletter.

- Det er sjældent, at så gamle knogler indeholder DNA. Men vi håber meget, at de gamle knogler kan give os nogle svar, for vi er dødnysgerrige, siger Katrine Ipsen Kjær.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik