Roskilde Kommune ser positivt på forbud mod diesel- og benzinbiler: "En god idé"

København vil arbejde for, at benzin- og dieselbiler skal være væk i 2030. Roskilde Kommune ser positivt på forslaget.

Københavns Kommune vil arbejde for, at benzin- og dieselbiler skal væk fra gaderne i 2030.

Det er en beslutning, som Thomas Breddam (S), formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune, nikker anerkendende til. 

- Jeg synes faktisk, at det er en god idé, så det kunne jeg godt forestille mig, at vi også kunne arbejde hen imod, siger han til Ritzau. 

Thomas Breddam understreger, at det ikke er noget, der er på bordet i øjeblikket, hvor byrådet i Roskilde arbejder på en strategi for udviklingen af bymidten. 

Skulle det blive aktuelt i Roskilde Kommune, mener han, at det mest realistiske ville være, at et forbud kun skulle gælde i netop bymidten. 

Lovgivning mangler

Det var en enig borgerrepræsentation, der torsdag vedtog forslaget om en fossilfri kommune i 2030. 

Rasmus Steenberger (SF) medgav, at det er et væsentligt indgreb, som kommunen har ambitioner om. Derfor var det vigtigt for ham, at borgerne får en dato, som de kan forholde sig til. 

- Vi vil gerne sætte en slutdato, så folk har mulighed for at planlægge deres næste bilkøb. I øvrigt vil vi gerne give folk det løfte, at de nødvendige ladestandere kommer op, så forslaget kan lade sig gøre, sagde han til TV 2 Kosmopol torsdag. 

I dag kører lidt mere end seks procent af bilerne i Københavns Kommune på grønt brændstof. 

Der er endnu ikke nødvendig lovgivning på området fra Folketinget, hvilket borgerrepræsentationen i København vil presse på for at få. 

Et politisk flertal blev i 2021 enige om, at det skulle være muligt for kommuner at indføre "nul-emissionszoner", hvor der som udgangspunkt kun må køre biler uden forbrændingsmotorer. Men aftalen er ikke blevet til lov endnu. 

Det betyder også, at det fortsat er usikkert, om det kan lade sig gøre at få benzin- og dieselbiler helt ud af København, eller om det vil ske i nogle dele af byen.

Frygter at ende som Vestberlin

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for Københavns beslutning. Frederiksberg Kommunes borgmester, Michael Vindfeldt (S), fortalte til TV 2 Kosmopol lørdag, at det kan skabe udfordringer for kommunen, der ligger omringet af København. 

- Jeg synes jo godt, at København kunne snakke lidt med os, så vi ikke ligger som sådan en slags Vestberlin derinde og bliver lidt klemt, sagde han lørdag:

- Så lad os snakke om det, men der er altså nogle ting, der skal på plads først, sagde han og hentydede til den manglende lovgivning. 

Michael Vindfeldt fortalte, at han ikke er klar til at gå lige så langt som København lige nu. 

- Den er den vej, det går, men om det bliver 2030 eller 2035, eller hvad det bliver, det ved jeg ikke, sagde han: 

- Vi skal have respekt for, at der er nogle mennesker, der har brug for en bil - også en benzin- eller dieselbil. Vi kan jo ikke bare sige, at de skal smutte ud af Frederiksberg fra den ene dag til den anden. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik