Mystisk fugledød under lygtepæl i Solrød

En gråkrage og en skamskudt råge er seneste ofre i en serie af døde fugle i Solrød. Politiet kalder sagen for usædvanlig.

Tolv døde fugle skaber i disse dage drama i Solrød.

Beboere omkring boligbyggeriet Tjørnely har nemlig siden starten af sommeren været vidne til, hvordan området under særligt én bestemt lygtepæl fra uge til uge har lagt græs til nye friske fuglelig.

Søndag fandt en af byens borgere, Zita Ahlehoff, en død gråkrage og en skamskudt råge, der var så slemt tilredte, at hun valgte at tage sagen op i en af Solrøds lokale facebookgrupper: Solrøds Stemme.

quote Der var et fint rundt, blødende hul, der gik ind i den ene side og ud i den anden

Zita Ahlehoff fra i Nøddehaven i Solrød

Egentlig troede hun først, at rågen var død, fortæller Zita Ahlehoff til TV 2 Lorry. Men da hun ville tage et billede af den sårede fugl, vendte den hovedet og kiggede op på hende.

- Rågen blødte fra begge tindinger. Der var et fint rundt, blødende hul, der gik ind i den ene side og ud i den anden, fortæller den 59-årige kvinde.

Og hun har en stærk mistanke om, hvad der er årsag til ulykken, der fandt sted ud for det sociale boligbyggeri Tjørnely.

- Jeg er ikke i tvivl om, at nogen sidder og skyder fra vinduerne eller altanerne, fordi de synes, at det er sejt eller sjovt.

Advarsel: Voldsom video. Artiklen fortsætter under billedet.

Zita Ahlenhoff og hendes datter stod selv for aflivningen af den sårede råge, der involverede en økse.


Minds tolv fugle døde siden sommeren

De døde fugle har siden starten af sommeren været at finde på hjørnet af Tværvej og Tjørnely i Solrød, fortæller Zita Ahlehoff.

Hvor mange fugle, der præcis er tale om, ved hun ikke. Men hendes mand, der er kørelærer og derfor kører forbi krydset dagligt, vurderer, at der er tale om mindst tolv fugle.

I starten af sommeren var det især duer, der lå døde på græsset. Og i den periode, mener Zita Ahlehoff, er der en særligt tragisk omstændighed.

- De der duer har jo unger, der skal have mad, siger Solrødborgeren, der er oprørt over hele sagen.

- Jeg bliver gal. Jeg synes, at det er så forfærdeligt at gøre, for at man kan sidde og have det sjovt. Og desuden går der mange mennesker, hunde og katte forbi. Alle kan jo blive ramt, siger Zita Ahlehoff.

I facebookgruppen Solrøds Stemme er forargelsen da også til at tage og føle på:

- Sikke noget forbandet svineri. Måske Solrød Kommune kan gør noget? spørger en kvinde. 

En anden skriver:

- Det er helt sikkert ulovligt at skyde med våben omkring huse og mennesker. Se, om I kan se, hvor de skyder fra, og ring til politiet straks. Det kan jo også være et barn, som kommer til skade. Fuldstændig vanvittigt!

26.000 opkald om sårede fugle

Hos dyrenes beskyttelse får de ind imellem henvendelser om skamskudte fugle.

Det fortæller teamchef for dyrenes vagtcentral, Camilla Skovgaard Jensen. 

Men oftest handler opkaldende om, at de bevingede væsener ER kommet til skade på anden vis, forklarer hun.

- Opkaldene handler typisk om fugle fra naturen, der er fløjet ind i noget menneskeskabt, fx en bil eller en rude, eller som har været i kløerne på et rovdyr. De har som regel fået sår eller har brækket en vinge.


Hun fortæller også, at nødstedte fugle udgør langt størstedelen af de opkald organisationen modtager.

Alene i år har Dyrenes Beskyttelse modtaget 26.000 henvendelser fra personer, der har fundet nødstedte fugle. Ud af 67.000 henvendelser i alt.

- Højsæsonen får fuglehenvendelser er fra maj til september, hvor der er mange dyreunger i naturen. Folk finder typisk en dyreunge og er i tvivl om, om de skal lade dem være eller ej.

Naturens største ulykkesfugle

Dyrenes vagtcentral har fået omkring 8.000 henvendelser om tilskadekomne duer, skader og kragefugle i år. Det gør kategorien til de mest indberettede af alle danske dyr. 

Svaner og småfugle udgør også en stor del af henvendelserne.

Katte har vagtcentralen fået cirka 14.000 henvendelser omkring.

Rådyr står for omkring 11.000 henvendelser på i år. Det er som regel her i efteråret, at bilister og rådyr støder på hinanden.

Politiet: "Sagen lyder lidt usædvanlig"

Hos Midt- og vestsjællands politi kan pressetalsmand Martin Bjerregaard ikke sige noget om den konkrete sag, man kalder hændelsen for "lidt usædvanlig".

Som regel, forklarer han, handler den slags sager om vores kæledyr.

- Vi får måske en henvendelse om måneden. Det kan være en strejfende hund eller kat eller en fugl. Men det er som regel dét, vi hører om. 

Egentlig er det ikke altid ulovligt at skyde fugle, forklarer Martin Bjerregaard, men ofte kan man komme på kant med både jagtlovgivningen og dyrevelfærdsloven.  


- Det er tilladt at bedrive jagt på egen grund, men der skal være en vis afstand til bebyggelse, som gør det udelukket at skyde i tættere bebyggede områder, forklarer han.

Martin Bjerregaard tilføjer, at regler om fredede fugle, jagtsæson og våbenlovgivningen også gør det svært at skyde fugle inden for loven rammer. 

Er man generet af fugle i haven har han derfor et andet råd. 

- Selvfølgelig skal du ikke stå i din have og skyde i naboen træ. Gå ud i haven og klap med hænderne.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik