Anna spørger: Hvad sker der med mit elektronik-affald?

Hvad sker der med din gamle telefon eller computer, når du smider den på genbrugspladsen? Og hvad med al personfølsom data? Det har vi undersøgt.

Hvad sker der med vores elektronikaffald, når vi afleverer det på genbrugspladsen? Det har Anna Moth fra Brøndby spurgt os om på vores side, Spørg Os.

Hendes spørgsmål vandt ugens afstemning, derfor har vi undersøgt Annas spørgsmål.

Baggrunden for spørgsmålet er, at Anna Moth har haft denne snak med flere i sin omgangskreds, der heller ikke vidste det. Hun skriver også, at hun flere kender, der er tøvende ved at aflevere elektronikaffald på genbrugsstationen på grund af personfølsomme data.
Anna Moth synes, det er ærgerligt, hvis man bare lader ressourcer gå til spild, hvis produkterne kan genanvendes.

Elretur er en virksomhed, der sørger for indsamling og håndtering af cirka 80 procent af det elektronik- og batteriaffald, der afleveres på landets genbrugspladser.

- Når vi har hentet affaldet, så sorterer vi det i fraktioner. Vi sorterer det i den del, der skal tilbage ind i kredsløbet, altså neddeles og genanvendes. Nogle af materialerne vil også kunne genbruges, siger Morten Harboe-Jepsen, Direktør, Elretur.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  • Kom ind på siden her

Der er også et par gode råd at hente, hvis du er i tvivl om, hvor meget der skal med, når du smider dine gamle elektroniske apparater ud:

- Hold produktet helt, når du afleverer det på genbrugspladsen. Det vil sige, hele ledninger, kabler og så videre skal også med, siger Morten Harboe-Jepsen.

Anna Moth havde faktisk to spørgsmål det andet lød sådan her: Hvordan sikrer man at data, der ligger på skrottede computere, tablets og mobiltelefoner, ikke falder i forkerte hænder?

Når du afleverer din brugte elektronik på genbrugspladsen, så bliver alt personfølsomt slettet efter alle regler, og produktet bliver genanvendt eller genbrugt, så meget det kan. Det er en proces som organisationen Elretur tager meget alvorligt.

- Når vi snakker datasletning, så sker det i overensstemmelse med datatilsynets standard for datasletning. Alle vores reparatører kender den proces og procedure. Det betyder blandt andet, at data slettes mere end tre gange, så det ikke kan genskabes. Der bliver brugt specielt udstyr og en speciel procedure, siger Morten Harboe-Jepsen fra Elretur.

En del af det affald, der allerede er smidt i Elreturs bur.
En del af det affald, der allerede er smidt i Elreturs bur.
Foto: TV2 Lorry

Sikring af personfølsomme data er noget, Elretur oplever et stort fokus på. Og man kan føle sig helt tryg, når man afleverer sin elektronik på genbrugspladsen lyder det:

- Når vi for eksempel får en laptop ind på vores anlæg, så vil den undergå en kontrol. Man kigger på om produktet er helt, om det har en alder, der er markedssvarende og om modellen er markedssvarende. Hvis det er tilfældet, så vil den blive taget ud yderligere kontrol og sletning af data. Den repareres herefter og sendes tilbage på markedet, siger Morten Harboe-Jepsen.

Elretur fraråder at man smider sit elektroniske affald ud i husholdningsskraldespanden, hvis man er nervøs for, at nogen får fat på ens data. Det er et ressourcespild, og det bliver ikke mere sikkert af, at det ryger i skraldespanden derhjemme. Du kan trygt aflevere dit elektroniske affald på genbrugspladsen.

Tak for spørgsmålet, Anna!

Går du selv og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv dit spørgsmål i formularen. Så kan det være det, vi sætter til afstemning næste gang!


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik