Denne artikel blev oprindeligt skrevet i 2022. Vi har for nyligt fået nye spørgsmål om det samme. VIihar tjekket, og svaret er det samme som dengang, red.
Camilla fra Østerbro tager ofte toget fra Ryparken station, hvor perronerne ligger for enden af to stejle trapper, højt hævet over gadeplan.
Hun undrer sig over, at der her - og på andre stationer med afspærrede elevatorer - går så længe fra at fejlen opstår, til den er udbedret.
Det har fået hende til at skrive til os gennem Spørg Os på TV 2 Kosmopol:
- Hvorfor er elevatorerne på S-togsstationerne ude af drift op til en måned, når de skal repareres/efterses?
Hvorfor er elevatorerne på S-togsstationerne ude af drift op til en måned?
- Lige nu gælder det f.eks. Ryparken station, hvor elevatorerne stoppede sidst i marts og ventes i drift igen 30. april.
Det er lang tid for dårligt gående, barnevogns-trillere og ikke-muskelstærke cyklister at skulle til andre stationer og svært at forstå, hvorfor det tager så lang tid.
Mangler der reservedele, reparatører, eller er det bare vildt dårlig planlægning?, spørger hun.
Det undersøger vi her!
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Afstemning
_
Vi har taget Camillas spørgsmål med til DSB for at finde ud af, hvad de lange reparationstider skyldes, og hvorfor elevatorerne i det hele taget er ude af drift.
I vinter undersøgte vi for en anden spørger, hvorfor der var så mange elevatorer, der stod stille, og dengang skyldtes det en planlagt service på dem.
Alle elevatorerne skulle renoveres, blandt andet med nye døre og nyt overvågningsudstyr for at forhindre hærværk, for eksempel når folk med vilje sparker dørene i stykker.
Dørene er stadig mest udsatte
Det er stadigvæk oftest problemer med dørene, der gør, at elevatorerne ikke virker.
DSB skriver til os, at årsagerne til fejlmeldingerne er forskellige:
- Ryparken er en af de stationer, der har været hårdt ramt. Her har det især været hærværk og fejl på dørene, der har forhindret driften af elevatorerne.
Her håber vi, at elevatorerne kan være i gang igen med udgangen af april, oplyser Jørgen Dyrendal Rasmussen, der er chef for stationsservice i DSB, til TV 2 Kosmopol.
Ryparken er en af de stationer, der har været hårdt ramt
DSB oplyser, at organisationen arbejder på at forhindre hærværk på sine S-togsstationer:
- Med den igangværende udskiftning af blandt andet døre, som skal forebygge hærværk, håber vi, at publikum vil føle sig mere trygge samt opleve mere stabile elevatorer i fremtiden.
Vi beklager de gener, det giver for vores kunder, når elevatorerne ikke virker. Derfor arbejder vi også på, at de skal blive mere driftssikre, oplyser Jørgen Dyrendal Rasmussen.
Lang ventetid
Når elevatoren først har fået en skade, er det ikke så enkelt, som man måske skulle tro, at rette op på den:
- Desværre er det i øjeblikket ikke så let at få leveret materialer, så vi kan ikke altid få gennemført reparationer, så hurtigt som vi godt kunne tænke os.
Men vi gør vores yderste for hurtigst muligt at få færdiggjort de enkelte elevatorer, oplyser Jørgen Dyrendal Rasmussen.
Som vi fortalte lige inden jul sidste år, er DSB i gang med at sikre en højere driftssikkerhed af elevatorerne, så tog-passagerene får lettere adgang til perronen, når de kommer med barnevogne, kørestole og cykler.
Dengang regnede DSB med være igennem alle elevatorer med udgangen af februar i år.
- Arbejdet med at forbedre elevatorerne og mødet med stationen blev sat i gang sidste år, men løb undervejs ind i problemer med at få leverancer af bl.a. reservedele til arbejdet.
Her er vi i DSB ligesom andre påvirket af efterslæb efter corona og den igangværende konflikt, der har forsinker mange leverancer. Så det er en kombination af vedligehold og nye fejl, der er skyld i de elevatorer, der er ude af drift, oplyser Jørgen Dyrendal Rasmussen.
Lige nu: Her er elevatoren ude af drift
DSB Trafikinformation opdaterer løbende, hvilke elevatorer og rulletrapper der er ude af drift
Ud for hver elevator og rulletrappe står der også, hvornår den forventes at virke igen
Find siden her
Indsatsen fortsætter
Da elevatorerne vil blive ved med at blive taget ud af drift, enten af tekniske årsager eller fordi de ødelægges med vilje, vil der altid være en vis usikkerhed om, hvorvidt elevatoren virker, når man når frem.
DSB beklager generne:
- Der må ikke herske nogen tvivl overhovedet om, at DSB gør en stor indsats for at byde kunderne velkommen på vores stationer.
Derfor vil vi i perioder være i gang med at bygge og arbejde på forskellige stationer.
I de perioder kommer der til at være gener for vores kunder, det beklager vi meget, oplyser Jørgen Dyrendal Rasmussen.
Tak til Camilla for spørgsmålet!
Undrer du dig over noget, som vi på TV 2 Kosmopol kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder.