Erman var indlagt med corona – nu udskyder han vaccinen

En større andel af dem, der er indlagt på hospitalerne med coronavirus, er unge. Det skyldes, at færre af dem bliver vaccinerede.

Hvor det tidligere var de ældre, der fyldte klart mest på landets coronaafsnit, er billedet nu vendt. 

Nu er det faktisk lige godt halvdelen af de indlagte med coronavirus, der er under 40 år.

Andelen vokser i takt med, at den ældre del af befolkningen i højere grad er blevet vaccineret og med indtoget af den mere smitsomme delta-variant.

22-årige Erman Kitir fra Karlslunde har på egen krop mærket, at selv en ung og veltrænet mand kan blive hårdt ramt af coronavirus. Hen over nytår var han i en måned indlagt på Sjællands Universitetshospital i Køge, heraf 14 dage på intensiv.

- Der er ikke nogen, der ved, hvordan sygdommen vil ramme dem. Ikke engang for min værste fjende vil jeg have, han skal gå igennem det samme, som jeg har været igennem, sagde Erman Kitir dengang til TV 2 Lorry.

quote Sommetider inden jeg skal sove, skyder nogle af oplevelserne ind foran mine øjne.

Erman Kitir, tidl. corona-patient

Trine fra Gentofte så historien hos os og har siden funderet på, hvordan det mon er gået ham .Så fornylig skrev hun til os på vores Spørg Os side:

- Hvordan har han det nu? Jeg har selv vist indslaget til flere unge, der har været i tvivl om de ville vaccineres, idet det er et godt eksempel på at corona er alvorligt.

Så vi vendte tilbage til Erman Kitir for at finde ud af det.

Er sluppet billigt fysisk

I dag er han heldigvis igen helt på toppen og døjer ikke med nogen følgevirkninger efter sygdommen.

- Jeg har det godt. Jeg er kommet på benene igen, og det gjorde jeg meget hurtigt ved at presse mig selv. En uge efter jeg kom hjem fra hospitalet, kunne jeg droppe kørestolen og to uger efter, behøvede jeg ikke længere iltapparat, forklarer Erman Kitir, der ikke døjede med nogen former for forudgående sygdom.

Men selvom coronaen nu er et overstået kapitel, sætter forløbet fortsat sine spor mentalt.

- Sommetider inden jeg skal sove, skyder nogle af oplevelserne ind foran mine øjne. Det røde lys på stuen, hvor jeg lå som den eneste og var vågen og kunne kigge på de tre andre patienter ved siden af mig, der lå i koma.

Følg med på Spørg Os siden

 • Se, hvad vi allerede har svaret på
 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
  Kom ind på siden her

Statsministeren med kraftig appel

Fordi andelen af unge indlagte med corona vokser, var det især dem, som statsminister Mette Frederiksen sendte en kraftig appel til på sit corona-pressemøde i mandags.

- Jeg vil gerne sige meget direkte til jer, som ikke er blevet vaccineret; I løber lige nu en større risiko end på noget andet tidspunkt for at blive smittet med corona.

Blandt borgere over 50 år er andelen af færdigvaccinerede på 93,4 procent. I gruppen under 50 år og ned til 16 år er tallet 70,1 procent.

Under sin indlæggelse tabte Erman Kitir sig omkring 16 kilo.
Under sin indlæggelse tabte Erman Kitir sig omkring 16 kilo.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

Erman Kitir er også blandt de unge, der endnu ikke har fået et stik. På trods af at vaccinerne er godkendt af sundhedsmyndighederne, er han bekymret for bivirkninger.

- Jeg har ikke selv lyst til at tage vaccinen lige nu. Det er fordi, jeg gerne vil vente og se, hvad der sker. For man hører jo alle mulige ting, og det påvirker mig.

quote I løber lige nu en større risiko end på noget andet tidspunkt for at blive smittet med corona.

Mette Frederiksen, statsminister (A)

Som tidligere smittet peger forskningen da også på, at Erman Kitir i forvejen vil være immun i mindst 12 måneder efter sit sygdomsforløb. Alligevel anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver vaccineret, allerede en måned efter man er blevet rask.

Når nu du har været igennem det forløb, burde du så ikke være den første, der stod klar til at tage imod en vaccine?

- Det ville uden tvivl være en god idé. Jeg kommer også til at tage den. Spørgsmålet er hvornår, siger Erman Kitir.

Vaccinernes effekt kan ganske simpelt aflæses på landkortet. Den kommune, hvor færrest er færdigvaccinerede, er i Ishøj med en andel på 57,1 procent. Den kommune med højst smittetryk lige nu er også Ishøj.

Brøndby har næstfærrest vaccinerede – og næsthøjest smittetryk. Og blandt de ti kommuner i landet med færrest vaccinerede, og samtidig flest smittede lige nu, finder vi også Albertslund, Høje-Taastrup, Glostrup, Herlev og København.

Selvom Erman Kitir udskyder sin vaccine lidt endnu, så er der ingen tvivl om, at hans oplevelse med coronavirus har fået ham til at være mere opmærksom på at begrænse smitterisikoen.

- Jeg passer på med at stå for tæt, og når jeg giver hånd, er det med knuckles (hvor man slår sine knyttede hænder mod hinanden, red.) Hvis der er håndsprit i nærheden, bruger jeg også det. Det tager kun to sekunder, og det hjælper, siger han.

På statsministerens pressemøde i mandags fremgik det også, at blandt de indlagte midt i august, var fire ud af fem ikke færdigvaccineret.

Af grafikken nedenfor kan du se de ti kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, der både er blandt de ti kommuner i landet med færrest vaccinerede og højest smittetryk. 

Disse kommuner i TV 2 Lorrys område er både blandt de ti kommuner i landet med færrest vaccinerede og højest smittetryk.
Disse kommuner i TV 2 Lorrys område er både blandt de ti kommuner i landet med færrest vaccinerede og højest smittetryk.

Tak til Trine for spørgsmålet! 

_

_


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik