Spørg os: Har hunde bedre hukommelse end mennesker?

Det er svært at sammenligne hundes og menneskers hukommelse, men vil man have en klog hund, kan de fleste racer trænes til det, hvis man begynder tidligt nok. Se her hvordan.

Nogle hunde slår en som mere intelligente end andre og bedre til at forstå og huske, hvad det er, vi ønsker af dem. 

Måske husker de ligefrem bedre end os mennesker. Det har Finn Gunner-Svensson fra Roskilde funderet over og skriver til os i Spørg Os:

- Har hunde bedre hukommelse end mennesker?

I sin besked til os nævner han historien om den amerikanske Border Collie ved navn Chaser. Chaser, som blev kaldt verdens klogeste hund, havde lært at identificere over 1000 objekter ved at genkende deres navne. 

Vi har undersøgt sagen!

Dette er et af vores Hurtige Svar

 • Se, hvad vi allerede har svaret på
 • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
 • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
 • Kom ind på Spørg Os siden her

Trænede fire-fem timer om dagen

Inden vi taler med en ekspert i hundeadfærd senere i artiklen, kommer historien om den kloge hund Chaser her. 

Mens flere hundeejere har svært at lære deres hund at sitte og dække, er hunden Chaser fra USA en anden historie. Hunden blev kendt for sin gode hukommelse og intelligens, og skabte overskrifter i hele verden, herunder The New York Times.

Chaser var en Border Collie tæve, der boede i USA med sin ejer, professor emeritus i psykologi Dr. Philley. Ejeren eksperimenterede med at lære hunde at genkende objekter ved deres navne, og trænede sin egen hund Chaser fire til fem timer om dagen. 

Chaser var en border collie som denne engelske hund.
Chaser var en border collie som denne engelske hund.
Foto: Tom Jacobs/Reuters/Ritzau Scanpix

800 tøjdyr, 116 bolde og 26 frisbees

Træningen bestod i at vise hunden et objekt, sige dets navn op til 40 gange for derefter at gemme det og bede hunden finde objektet. 

På denne måde lærte Chaser at genkende 1022 navneord ved hjælp af 800 tøjdyr, 116 bolde og 26 frisbees. 

Ejeren og psykologiprofessoren Dr. Philley udgav sine forskningsresultater om hundens hukommelse i 2013.

Funfact: Store og små hjerner

 • Elefanten har den største hjerne af alle dyr på land.
 • Dens hjerne vejer mellem 3,5 og 5,5 kg alt efter køn og art


Til sammenligning vejer 

 • hundens hjerne mellem 50-100 gram, 
 • menneskets hjerne omkring 1400 gram


Kilde: Videnskab.dk, Gilpa.dk

Hunde husker på en anden måde

Det kan være svært at sammenligne mennesker og hundes hukommelse. Hunde husker nemlig på en anden måde end os, fortæller Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub:

- Vi mennesker har et stort ordforråd. Vi kommunikerer hovedsageligt med ord, hvor hunden kommunikerer med mimik, kropsprog, lyde og håndtegnsgenkendelse, siger hun. 

Hun fortæller, at hundens stærkeste sans er lugtesansen, og at hunde orienterer sig i duftbilleder:

- Deres hukommelse er bundet op på, at de kan genkende og adskille utallige dufte fra hinanden. Såkaldte duftgenkendelsesbilleder. Det kan vi mennesker ikke på samme måde. Ligger der en hundelort på stien, kan en hund dufte, om det er en han eller en tæve, der har lagt den, og hvor langt tæven er fra at være i løbetid. 

Hunde lærte 'Kongens efterfølger'

Et studie fra 2016 viste, at hunde faktisk husker mere som mennesker end man troede. 

Her forsøgte forskere, at få hundene til at efterligne menneskernes adfærd. Eksempelvis skulle de prikke til en åben paraply. Forsøget viste, at hundene var i stand til at efterligne forskernes adfærd efter et minut. Efter en time var hundene dog ikke lige så gode til at huske handlingen. 


Studiet viser, at hunde har episodisk-lignende hukommelse. Hos mennesker er det evnen til at huske specifikke, personlige begivenheder i ens liv og kræver en bevidsthed og erkendelse af selvet. Dette er dog ikke helt gældende for hunden, men hunde er altså i stand til at huske, hvad deres ejere gør. 

Kilde: Videnskab.dk

Træning, træning, træning...

Ifølge Lise Lotte Christensen kan man opnå gode resultater, hvis man lægger mange timer i træningen.

- Vi kan træne en hund til at have et større ordforråd. Når først hunden har knækket koden og forstået genkendelsesmekanikkerne, og der kommer en belønning, kan den trænes til næsten alt.  

Hun fortæller, at belønningsbaseret indlæring er meget effektfuldt hos hunde, og jo tidligere man starter træningen, jo bedre.

Schæferhunde er nemme at arbejde med, trofaste og vil gerne gøre deres fører glad. Derfor er racen populær som politihund.
Schæferhunde er nemme at arbejde med, trofaste og vil gerne gøre deres fører glad. Derfor er racen populær som politihund.
Foto: Jørgen Jensen - Ritzau Scanpix

Start som hvalp

Vil man lære sin hund sjove eller brugbare tricks, anbefaler Lise Lotte Christensen, at man går til hvalpemotivation.

- Den skal lære glæden ved at samarbejde. Når først den får lyst til at samarbejde, vil den være mere tunet ind til at lære det, du gerne vil lære den, siger hun, og fortsætter:

- Border Collien Chase har modtaget en ekstraordinær indsats fra trænerens side, og den har selv syntes, at træningen har været sjov, siger  Lise Lotte Christensen.

''Elefanter glemmer aldrig''

Når man taler om dyrs hukommelse, bliver elefanten ofte nævnt. Flere eksperimenter gennem årene, viser at det store dyr har en god langtidshukommelse.


Den tyske biolog Bernhard Rensch undersøgte i 1950, om elefantens hukommelse nu var så god, som man gik og sagde. 


Han præsenterede en elefant for forskellige bokse med symboler på. Boksen med krydssymbolet indeholdt mad. Elefanten lærte hurtigt at vælge krydssymbolet. Et år efter forsøget, valgte elefanten igen krydset. 


Elefanter har også en yderst god lugtesans, som gør at de husker lugte. Et eksperiment viste, at en elefant kunne genkende lugten af sin mors urin efter 27 års adskillelse.  

Kilde: Videnskab.dk


Forskel på hunderacer

Der kan være forskel på, hvor nemme forskellige hunderacer er at træne.

Nogle hunde, eksempelvis hyrdehunden, er udvalgt og forfinet til at kunne hjælpe os mennesker bedst muligt

- Man omtaler hyrdehunde som kloge hunde, men det er noget, man har arbejdet med i avlsarbejdet og selekteret efter. Derfor er nogle hundes læringskurver bedre end andre, siger Lise Lotte Christensen.

Hun nævner racerne labrador retriever og spaniel-racer, som er selekteret efter god lugtesans, så de kan bruges til jagt. 

- Hunde med et lidt længere snudeskaft har en endnu bedre duftesans. Men det center i hjernen, der styrer lugtesansen har cirka samme størrelse hos alle racer, siger hun.

Så har hunde en bedre hukommelse end mennesker?

Nej, ikke i traditionel forstand, men skulle de to racer stille op i en huske-konkurrence på duft, ville hunden helt sikkert vinde.

Det er i det hele taget svært at sammenligne hundes og menneskers hukommelse, men vil man have en klog hund, kan de fleste racer trænes til det, hvis man begynder tidligt nok

Tak til Finn Gunner-Svensson for spørgsmålet!


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik