Efter Field's-tragedien: Kirken i Ørestad åbner dørene for samvær

I lyset af katastrofen i Field's inviterer Kirken i Ørestad borgere ind til samvær, kaffe og muligheden for at tænde et lys.

Mandagen var egentlig sidste feriedag for Rikke Weissfeld, der er sognepræst i Ørestad

Men uden at tøve har hun valgt at afbryde ferie for at åbne kirkerummet i Kirken i Ørestad.

Det sker som følge af tragedien, der indtraf i shoppingcentret Field's tidligt søndag aften. 

Kollegaerne i kirken blev mandag morgen hurtigt enige om at invitere alle, der måtte føle behovet for det, ind til kaffe, lystænding, fælles samtaler og sjælesorg i enrum med præsten.

Det er på trods af, at de fleste af kirkens ansatte er gået på ferie. 

- Hvis kirken ikke åbner op nu, hvornår skulle den så gøre det? Efter sådan en tragedie skal man lige finde sin tillid til verden igen. Og den tror jeg, at vi kan hjælpe med at finde, siger Rikke Weissfeld, der er sognepræst i Ørestad, til TV 2 Lorry. 

Sådan forløber ugen

Initiativet betyder, at der hver dag hele ugen i tidsrummet mellem klokken 12 og 15.30 vil være to præster eller én præst og en diakon tilstede. 

Det fremgår af et opslag på Kirken i Ørestads Facebookside

Derudover er menighedsrådet også aktiveret, og nogle af kirkens frivillige vil derfor også hjælpe med blandt andet at brygge kaffe. 

- Selvom vores kirke er rå, meget ny og Ørestads-agtig, så er der højt til loftet. Det betyder, at man ikke behøver være troende for at kigge forbi. Det eneste, der virker midt i meningsløsheden, er at tænde lys og prøve at gøre noget godt, siger Rikke Weissfeld. 

quote Der er en usund tendens i tiden til at finde mening med alting. Men i denne verden sker der ting, som ikke giver mening. Det er svært for det moderne menneske at forholde sig til.

Rikke Weissfeld, sognepræst Ørestad Kirke

Hvad kan kirken tilbyde? 

I ugens løb vil der være mulighed for at tale med en præst i enrum - ved en såkaldt sjælesorgssamtale, som er fortrolig på grund af præstens tavshedspligt.   

Der vil som nævnt også blive serveret kaffe, og man kan få en fællesskabssnak med de andre fremmødte.

Udover de mere håndgribelige ting som kaffe og fællessamtaler, er det grundlæggende kirken og dens ansattes opgave at tilbyde et metaforisk rum til den afmagt og meningsløshed, der i øjeblikket hersker, siger Rikke Weissfeld. 

- Det, folkekirken kan, er, at rumme det, der er svært at leve med. Vi som præster kan ikke gøre noget ved situationen. Men vi kan gå med, når det er svært, og det er det, vi rigtig gerne vil gøre i den her situation, siger hun.

(Artiklen fortsætter under billedet og faktaboksen.)
Kirken i Ørestad ligger på Robert Jacobsens Vej 7. Den er midlertidig, indtil den permanente kirke er færdig - forventeligt i 2024.
Kirken i Ørestad ligger på Robert Jacobsens Vej 7. Den er midlertidig, indtil den permanente kirke er færdig - forventeligt i 2024.
Foto: Google Street View

Præsten selv om meningsløshed og det moderne menneske

Følgende er sognepræst i Ørestad, Rikke Weissfelds overvejelser om, hvad der sker med det moderne menneske, når det udsættes for den meningsløshed, der indtraf søndag aften i Field's. 

- Jeg oplever lidt, at der er en usund tendens i tiden til at finde mening med alting. Det lægger sig også lidt op ad den her fortælling om, at ”du kan, hvad du vil, og hvis bare du arbejder hårdt for det, skal det nok lykkes”, og hvis ikke man kan det, så falder det tilbage på en selv.

- Men i denne verden sker der ting, som ikke giver mening. Det er svært for det moderne menneske at forholde sig til. Det er ikke, fordi hverken jeg eller mine præstekolleger har en opskrift på det, et 'quickfix', men vi kan og vil godt give rum til den følelse. Det er det, vi er uddannet i, siger Rikke Weissfeld. 

Ørestads-pionerånd skal genopbygges

Sognepræst Rikke Weissfeld lægger meget vægt på Ørestadens karakter. Hun omtaler den ånd, der er i området, som en "pionerånd". Det, hun mener, er blandt andet, at området er så nyt. 

Nybyggeriet skyder stadig i vejret, og det er, som om at der hver dag flytter flere og flere mennesker ind.

Igennem sin rolle i lokalsamfundet kan hun se, hvordan folk i Ørestaden står sammen om at lave et fedt område i hverdagen. Og hvordan alle bidrag gør en mærkbar forskel, netop fordi alle tiltag er så nye, forklarer Rikke Weissfeld. 

Men det, der skete søndag aften i shoppingcenteret Field's, er så langt fra hverdagen, det kan komme. Derfor er kirkens initiativ også et spørgsmål om at genfinde den specielle pionerånd, siger Rikke Weissfeld. 

- Jeg så på Facebook, at der var en, der havde skrevet, at ”nu skal vi prøve at lade Ørestadens sjæl hele”, og det, synes jeg egentlig, er meget godt skrevet. Den her pionerånd, der er herude, den får et chok, og den skal vi tage tilbage.

Søndag den 10. juli holder kirken en gudstjeneste, hvor fokus udelukkende kommer til at være på søndagens tragedie. Her vil der ligeledes være lystænding, og alle, der er berørt af situationen, er velkomne.  

Sådan kan du finde hjælp:

Der er flere steder, hvor du kan få hjælp, støtte og rådgivning, hvis du har brug for det efter skyderiet i Field’s.

 • Der er etableret en lokation, hvor Region Hovedstadens Psykiatri yder krisehjælp. Beredskabet består af psykiatere, psykologer og sygeplejersker, samt politifolk, der optager vidneforklaringer. Adressen er: Amagerhallen på Løjtegårdsvej 64 i Kastrup, hvor der er åbent hver dag kl. 12.00-20.00

 • For pårørende eller personer, der har været i Field's, har Region Hovedstaden oprettet en krisetelefon 3864 3736

 • Offerrådgivningen i hovedstaden tilbyder hjælp til ofre, vidner og pårørende, der har været udsat for kriminalitet og ulykker. Offerrådgivningen har døgnåbent og kan kontaktes på telefon 2120 9170

 • Børnetelefonen har døgnåbent for børn og unge, som har brug for at tale med nogen - du kan sms'e eller ringe på 116 111. Du kan også chatte med Børnetelefonen

 • På Røde Kors' hjælpelinje sidder psykologer klar til at hjælpe på telefonnummer 3529 9660. Hjælpelinjen har åbent fra klokken 09.00-15.00

 • Psykiatrifonden tilbyder gratis og anonym rådgivning på telefon 3925 2525

 • Kirken i Ørestad holder særåbent i denne uge mandag til fredag fra klokken 12.00-15.30. Kirken holder åbent for sjælesorg, lystænding eller blot samvær, til hvem, der kunne have behov for det. Kirken i Ørestad er beliggende i 8 Tallet, Robert Jacobsens Vej 72B, 2300 København S.


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik