For få uger siden brød 22-årige sygeplejestuderende Anders Heggset grædende sammen på sit praktiksted. Men hans kollegaer havde så travlt, at de ikke havde tid til at spørge ham, hvad der var galt.
- De kunne se, at jeg havde grædt, men de kunne ikke gøre noget, siger han.
Jeg kan ikke se mig selv i det længere. Ikke med de arbejdsvilkår
Sammenbruddet skyldtes netop travlheden, som arbejdet som sygeplejerske byder på. For han følte ikke, at han have tid nok til at løfte det ansvar, han fik.
- Det er det med ikke at føle sig kompetent og ikke at kunne få den hjælp, jeg har brug for, så jeg kan udføre mit arbejde. Jeg vil jo gerne gøre det godt, siger han.
Og Anders Heggset er ikke alene.
"Jeg kan ikke se mig selv i det længere"
Da TV 2 besøger ham og hans studiegruppe på Københavns Professionshøjskole, er meldingen klar.
Efter to et halvt års studietid vil tre ud af de fire i gruppen ikke længere arbejde som sygeplejerske på et hospital efter studietiden. Den sidste er i tvivl.
At lande et job på en af de travle sengeafdelinger var ellers en drøm, de delte, da de startede på studiet i 2019.
- Men jeg kan ikke se mig selv i det længere. Ikke med de arbejdsvilkår, siger Anders Heggset.
Der er brug for dem
Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra tredje kvartal i år viser, at knap fire ud af ti jobopslag, hvor man søger en sygeplejerske, bliver slået op forgæves.
Det er en tredobling på godt to år.
Samtidig viser en opgørelse fra hospitalerne i Region Hovedstaden, at der 18. november 2021 var 263 sengepladser, der var nedlagt på grund af personalemangel. 200 af dem skyldes ubesatte stillinger, mens resten er lukket på grund afvikling af ferie og sygdom.
Jeg glæder mig til at være nogle af de hænder, man mangler ude på hospitalerne
De fire studerende ved godt, at der er hårdt brug for folk som dem, men de mener hverken, at de kan eller skal løfte det ansvar.
- Vi brænder jo allesammen rigtigt, rigtigt meget for faget. Det er det, vi vil. Vi er stolte af det fag, vi er. Men det er omstændighederne lige nu, der gør, at det er svært at være i, siger Anders Heggset
Turbulent tid
Ordene falder oven på en turbulent tid i faget.
Først med coronapandemien, der det sidste halvandet år har rystet sundhedsvæsenet. Dernæst en landsomspændende sygeplejerskestrejke i sommer, som regeringen stoppede med et lovindgreb, der ikke imødekom sygeplejerskernes krav om bedre løn.
Men det er hverken coronapresset, sommerens konflikt eller lønniveauet, der har fået de fire studerende til at genoverveje deres karriere.
De fortæller alle, at de kendte lønniveauet, da de søgte ind på studiet, og at de også var klar over, at det ville blive travlt.
Men hvad travlheden medfører, er kommet som et chok for alle fire.
- Lige nu handler det om arbejdsvilkår ude på afdelingerne, og dem har vi ikke kunnet forudsige, siger Anders Heggset.
Grelle eksempler
En af de oplevelser, der sidder i ham, skete tidligere i år, hvor han var i praktik på en afdeling med coronapatienter. På grund af travlhed endte han alene på en isolationsstue med en kritisk syg patient. Pludselig faldt patientens iltniveau i blodet til et kritisk niveau.
- Som studerende er jeg ikke kvalificeret til at håndtere den situation. Der skal jeg kalde på hjælp, men der var personalemangel på afdelingen, så det tog ti minutter, før der kom nogen. Sådan en situation kan potentielt koste liv, siger han.
Problemet kommer af, at forholdene har været dårlige længe
De andre fra studiegruppen nikker. En af kvinderne, Johanna Egeris, byder ind.
Hun har stået i lignende situationer flere gange. Hun fortæller, at der den seneste tid har været sygeplejersker, der græd på hver vagt, og at der har været så travlt, at hun ikke engang har haft tid til at holde døende patienter i hånden.
- Man vil gerne have tid til at være der og berolige, når patienten dør eller ikke er der mere, siger hun.
Hjælper ikke at uddanne flere
De fire studerende er enige om, at det er den type oplevelser, der gør, at de har svært ved at se sig selv i faget på sigt.
Det er ellers folk som dem, der ofte bliver fremhævet som løsningen, når man taler om mangel på sygeplejersker. Allerede i januar 2020 indgik regeringen en aftale med Danske Regioner, der skulle uddanne 1000 ekstra sygeplejersker i 2020 og 2021.
Men det er ikke løsningen, lyder det fra de fire studerende. For problemet handler om arbejdsvilkår, som ifølge dem ikke løses med flere nyuddannede.
- Problemet kommer af, at forholdene har været dårlige længe. Det løser man ikke ved at uddanne flere, men ved at forbedre forholdene, så folk ikke flygter fra faget, siger Johanna Egeris.
Men er det ikke lige præcis nu, der er så hårdt brug for jer?
- Det tror jeg bestemt, men det er meget at lægge over på os. Problemet er så meget større end os og stikker så mange år tilbage, så det er farligt at regne med, at vi lige løser det, siger Johanna Egeris.
Anders Heggset nikker. Han er klar på at arbejde hårdt, men ikke på at bryde sammen i afmagt, mens han er på arbejde.
- Jeg ved nu efter to et halvt år, at jeg ikke søger ind på en sengeafdeling, uanset hvor hårdt der er brug for det. For jeg vil ikke være et sted, hvor vi er så pressede, at det potentielt kan koste et liv, hvis vi begår en fejl, siger han.
Andre glæder sig
Men ikke alle sygeplejestuderende er blevet afskrækket. Foran sygeplejeskolen møder TV 2 Laura Emborg og Sarah Emilie Hansen.
- Jeg glæder mig til at komme ud og gøre en forskel og være nogle af de hænder, man mangler ude på hospitalerne lige nu, siger Sarah Emilie Hansen.
Hun har været ude i flere praktikophold, og de har været en positiv oplevelse, lyder det.
- Jeg har haft nogle virkeligt gode praktikforløb, og jeg synes, at jeg er blevet taget rigtigt godt imod. Man kan godt mærke, at der mangler hænder derude, men jeg har ikke oplevet det helt kritiske endnu.
Også Laura Emborg er tilfreds med sine praktikforløb.
- Det synes jeg, var ekstremt spændende. Det får mig kun til at glæde mig endnu mere til at komme ud og få hænderne ned i faget.
De stemte dog begge nej til den overenskomst, som regeringen siden mere eller mindre uforandret gennemtvang. De to studerende tror nemlig, at det ville gavne mulighederne for rekruttering af flere sygeplejere, hvis lønnen var højere.
Men den tabte lønkamp påvirker ikke Laura Emborgs appetit på faget.
- Jeg har valgt den her sygeplejeruddannelse, ikke på grund af lønnen, men fordi det giver mig noget at hjælpe andre. At lønnen ikke er høj, det er sådan, det er, og det sagde man på en måde også ja til, da man tog uddannelsen.
_