Udlejere afviser skarp kritik: Det er nødvendigt for mange at hæve prisen

En række private udlejningsselskaber har ikke ønsket at svare på, om de vil hæve huslejen til det højest mulige niveau.

Tusindvis af lejere ser ind i markante huslejestigninger som en direkte konsekvens af den rekordhøje inflation, der onsdag tog endnu et nøk op.

Ifølge blandt andre Danske Lejere skummer udlejerne fløden ved at indkræve huslejestigninger udregnet på baggrund af øgede udgifter til for eksempel energi og fødevarer, som lejerne i forvejen selv betaler for.

Og tirsdag kaldte indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen (S), udviklingen "en udfordring og et problem". Han kom samtidig med en klar opfordring til, at udlejere ikke sætter lejen mere op, end hvad der kan forsvares.

Kritikken afvises dog nu af EjendomDanmark, der repræsenterer en lang række private udlejere.

- Det, man skal være opmærksom på, er, at når nettoprisen stiger, så stiger udlejers udgifter lige så meget som alle andres udgifter, så det kan være nødvendigt for rigtig mange udlejere at hæve prisen på lejen, siger juridisk direktør for EjendomDanmark Lena Hartmann.

Lena Hartmann fra EjendomDanmark mener, at det kan være nødvendigt for mange udlejere at hæve prisen på lejen, så den svarer til nettoprisindekset
Lena Hartmann fra EjendomDanmark mener, at det kan være nødvendigt for mange udlejere at hæve prisen på lejen, så den svarer til nettoprisindekset
Foto: TV 2

Hun peger på både lønninger, driftsudgifter på udlejeres kontorer, moderniseringsudgifter, vedligeholdelse og rengøring som eksempler på udgifter, der stiger for udlejerne.

Nogen vil tjene på det

Den forklaring understøttes delvist af Marc Lund Andersen, seniorøkonom i Boligøkonomisk Videnscenter:

- Der er ikke nogen tvivl om, at udlejerne også har stigende udgifter. Det, man kan diskutere, er, om de stiger så meget, at udlejerne slet ikke får noget ud af huslejestigningerne, eller om de er steget så lidt, at udlejerne skummer fløden. Nogen vil nok tjene på det, andre vil ikke.

quote Desto nyere ejendom, desto større sandsynlighed for, at udlejer tjener på det

Marc Lund Andersen

Seniorøkonomen peger blandt andet på, at byggematerialer og omkostninger til håndværkere er steget mere end den generelle inflation, og at vedligeholdelse af ejendomme dermed kan give store udgifter til udlejerne.

Men hvis den her type huslejestigninger primært gælder nyopførte ejendomme, er det så ikke begrænset, hvad der kan være af større vedligeholdelsesprojekter?

- Der kan stadig være vedligeholdelse og driftsomkostninger, men der er nok en lineær sammenhæng: Desto nyere ejendom, desto større sandsynlighed for, at udlejer tjener på det, siger Marc Lund Andersen.

Kan være stor forskel

Lena Hartmann fra EjendomDanmark har svært ved at svare på, hvordan forholdet er mellem udlejernes højere udgifter og den huslejestigning, som de kan opkræve på baggrund af nettoprisindekset.

- Det kommer helt an på den enkelte udlejer. Der kan være stor forskel på, hvor meget deres udgifter stiger. Men der er ingen tvivl om, at de har øgede udgifter, siger Lena Hartmann.

TV 2 ville gerne have spurgt de enkelte udlejere ind til, hvordan de har tænkt sig at gribe problematikken an, og hvordan forholdet er mellem de ekstraudgifter, udlejeren har haft, og den huslejestigning, de opkræver.

Men flere af EjendomDanmarks medlemmer ønsker ikke at stille op til interview og henviser i stedet til EjendomDanmarks svar. Det drejer sig om NREP, Balder og Kereby, tidligere kendt som Blackstone.

Udlejere giver rabat

Flere andre udlejningsselskaber ønsker heller ikke at stille op til interview, men sender i stedet et skriftligt svar.

Det drejer sig blandt andet om pensionsselskabet PFA, der oplyser, at huslejeniveauet i deres boliger generelt reguleres ud fra nettoprisindekset, men at ”der kan være lokale aftaler eller andre omstændigheder, der gør, at lejen stiger i mindre grad”.

Udlejerne Danica Ejendomme og Heimstaden vil derimod gerne indvie TV 2 i deres planer i forhold til de inflationsdrevne huslejestigninger.

Begge har valgt at give deres lejere en form for rabat, så de ikke bliver ramt af så høje huslejestigninger, som udlejerne egentlig har ret til at opkræve.

quote Vi synes, at det i denne situation er fair at dele de stigende udgifter med vores lejere

Michael Nielsen, direktør for Danica Ejendomme

Heimstaden specificerer ikke, hvor stor denne rabat er, men oplyser, at den blev givet til alle private lejere, der blev pristalsreguleret 1. juli og 1. august.

- Vi vil også for de kommende pristalsreguleringer foretage en specifik vurdering af, hvorvidt der skal ydes en ekstraordinær og tidsbegrænset rabat, oplyser Heimstaden i et skriftligt svar.

50 procent rabat

Selskabet Danica Ejendomme – med en portefølje på over 3000 boliger – har taget en beslutning om kun at hæve huslejen med 50 procent af den stigning, som de egentlig kunne opkræve, hvis de fulgte nettoprisindekset.

- Det har vi valgt at gøre for at hjælpe vores lejere i den her helt ekstraordinære i situation. De bliver ramt på alle mulige andre områder også. Vi vil gerne have, at vores lejere har råd til at blive boende, fortæller Michael Nielsen, direktør for Danica Ejendomme, til TV 2.

Ordningen vil gælde de lejere, som ser ind i kommende huslejestigninger. Men også de, der allerede er steget i husleje i år, vil blive nedreguleret og tilbagebetalt.

Men oplever I som udlejere ikke også stigende udgifter på grund af inflationen, sådan som blandt andet EjendomDanmark har påpeget?

- Jo, men vi har lavet et skøn, hvor vi vurderer, at halvdelen af huslejestigningen vil være nok til at dække vores ekstra omkostninger. Vi synes, at det i denne situation er fair at dele de stigende udgifter med vores lejere, siger direktøren for Danica Ejendomme, der primært har lejemål i Aarhus og København.

Danica Ejendomme kalder det fair, men EjendomDanmark mener, at det kan være nødvendigt for mange udlejere at hæve prisen på lejen, så den svarer til nettoprisindekset.

Når en udlejer kan tilbyde 50 procent ”rabat” på inflationsdrevne huslejestigninger, er det så ikke et udtryk for, at der må være en afstand mellem udlejers ekstraudgifter og de huslejestigninger, udlejer reelt kan opkræve?

- Nu kender jeg ikke noget til den konkrete sag. Helt generelt kommer det jo an på, hvad den enkelte udlejer har af muligheder. Og så kan der være en generel samfundsinteresse. Vi oplever, at mange af vores medlemmer rent faktisk er interesserede i at hjælpe lejerne, siger Lena Hartmann til TV 2.

Er du en af de mange danskere, der bor til leje hos en privat udlejer, kan du se her, hvordan du selv tjekker, om din husleje stiger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik