Pandaanlæg skal indvies med en panda-symfoni til en million kroner
Støttekomitéen for Tibet er bekymret for, om Danmark rækker hånden ud til et land, der krænker menneskerettighederne.
Til april får Københavns Zoologiske Have to pandaer fra Kina.
Og dyrene kan flytte ind i deres nybyggede 160 millioner kroner dyre arkitekttegnede anlæg til tonerne af en nykomponeret pandasymfoni.
For Det Kongelige Danske Musikkonservatorium er gået sammen med kinesiske kollegaer om at udvikle et stykke musik, en ’pandasuite’, skrevet til en kinesisk bambusfløjte og et symfoniorkester.
Musikerne er endnu ikke gået i gang med at øve, men det lover godt, mener Uffe Savery, der er musikchef ved symfoniorkestret Copenhagen Phil, som skal opføre værket.
- Sådan som jeg kan læse det indtil videre og det, jeg har hørt af det på en midifil, synes jeg faktisk, det er et godt stykke, siger han til TV 2.
Pandasuiten har da også ifølge Politiken kostet næsten en million kroner.
- Jeg synes da, det er en meget sjov idé, og det viser jo bare, at der er mere i det end bare dyr. Der er også noget kulturelt, siger videnskabelig direktør i Københavns Zoologiske Have Bengt Holst.
Foto: Kaei Chou
Kritik af aftale
Aftalen om de to pandaer kom i stand under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) besøg i Kina i 2017.
Det er siden blevet kritiseret. Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har fremført, at pandaerne er et tegn på, at Danmark har underkastet sig Kina.
Det møder da også kritik, at pandaerne nu skal bydes velkommen med en symfoni. "Pandadiplomatiet" er gået for langt nu, mener Anders Nørmark Andersen, der er formand for Støttekomitéen for Tibet.
- Egentlig er det en meget sjov idé, men det, der bekymrer os, er jo Kinas menneskerettighedskrænkelser. Så jeg synes, det er begrænset, hvor meget vi skal række hånden ud til Kina, siger han.
Pandaer til låns
Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil ikke blande sig i musikkonservatoriets prioriteringer, men kritiserer gerne regeringen for dens ageren i pandaforløbet.
- Jeg mener, at det er den endelige cementering af, at Danmark ikke længere gør noget, som vil kunne genere Kina. Det er det knæfald, som jeg synes er forfærdeligt. Pandaerne er betalingen fra Kina til Danmark, fordi vi har makket ret, siger Søren Espersen til Politiken og henviser til det kinesiske statsbesøg i 2012, hvor danske betjente konfiskerede tibetanske flag fra demonstranter.
Xing Er og Mao Sun, som de to pandaer hedder, er i første omgang til låns i 15 år, men aftalen med kineserne kan forlænges. I den zoologiske have ser man frem til de nye beboere.
- Jeg synes, det er et scoop, fordi pandaen jo er blevet et ikon inden for naturbevarelse, siger Bengt Holst.