Skole advarer mod farlig leg - elev besvimede

Professor understreger, at man skal holde sig fra legen, da det "ikke er sundt".

På Højdevangens Skole på Amager endte en leg blandt en gruppe elever gruelig galt.

Da en gruppe drenge på skolens 9. årgang legede en leg, hvor de holdt vejret, besvimede en af drengene.

Det fremgår af en mail udsendt på Aula til forældre på skolens niende årgang, som TV 2 har set.

- Der har i sidste uge været en episode, hvor nogle drenge på årgangen har leget en leg, hvor man holder vejret. Det kan fremprovokere, at man besvimer, og det var tilfældet for en af drengene i sidste uge, lyder det i mailen.

Skolen skriver yderligere i beskeden, at man tager episoden meget alvorligt og advarer nu mod legen.

- Det var selvsagt chokerende for de implicerede og noget, vi som skole tager meget seriøst, lyder det.

En trend på sociale medier

Episoden fandt sted i skolens frikvarter torsdag, hvor en gruppe på tre til fire elever legede besvimelseslegen.

Skoleleder på Højdevangens Skole, Tobias Malmgren, har indtryk af, at legen stammer fra videoer, der deles blandt børn på de sociale medier. Han fortæller, at eleverne har givet udtryk for, at de syntes, at "legen så sjov ud".

- Det forlyder, at det er en leg, som man har tjekket ud på Tiktok, men vi ved det ikke med sikkerhed, fortæller Tobias Malmgren til TV 2.

Han fortæller, at skolens lærere ikke tidligere har kendt til den såkaldte besvimelsesleg eller haft indtryk af, at det var noget, eleverne dyrkede.

De involverede elever har dog efterfølgende fortalt, at de tidligere har leget legen.

Tobias Malmgren fortæller, at eleven, der besvimede, blev forskrækket i situationen, men at han nu har det godt igen. Drengen slog hovedet, da han besvimede, og skolen kontaktede efterfølgende hans forældre.

- Jeg tror, at eleverne er blevet forskrækkede over det, der er sket. Men det er rigtig fint, at man hurtigt fik sendt brev ud til forældrene og de involverede årgange, siger han.

En lignende episode i England

I brevet til forældrene nævner skolen en lignende situation i England, hvor en 12-årig dreng, Archie Battersbee, ifølge skolen døde efter at have leget en lignende leg.

Derfor understreger skolen også i brevet, at også de elever, der ikke har været med i legen, kan støde på den på de sociale medier.

Skolen opfordrer nu forældrene til at tale med deres børn om den såkaldte "besvimelsesleg".

- At besvime kan føre til hjernerystelse og alvorlige skader og i yderste konsekvens en situation, der kan ende rigtig grimt, lyder det i brevet.

De skriver yderligere, at skolens personale også vil tage en snak med eleverne om det.

- Det er åbenlyst ikke de unge menneskers intention, men de er efterhånden så gamle, at de bør kunne konsekvensberegne, hvad der sker, hvis man ikke får ilt til hjernen, lyder det i brevet til forældrene.

Vil ikke anbefale den

Olaf Bjarne Paulson, der er professor i neurologi på Rigshopsitalet, vurderer også, at man skal holde sig fra at lege legen.

Han forklarer, at hvis man holder vejret i lang tid, får hjernen ikke ilt nok. Det vil føre til, at man besvimer, men det vil dog sjældent være langvarigt.

- Hjernen får blod, men ikke nok ilt, og det fører til, at man mister bevidstheden. Det er ikke sundt, og man kan nemt falde og få sig en ordentlig forskrækkelse, siger han til TV 2.

Han har tidligere hørt om børn, der har leget legen og vil ikke anbefale nogen at deltage i den.

- Hvis man falder og slår hovedet, kan det være alvorligt. Men de kender selvfølgelig legen og har måske set, at vedkommende er kommet hurtigt til hægterne i videoen, siger han.

Skoleleder Tobias Malmgren har efterfølgende involveret skolens egne SSP-konsulenter i episoden.

- Vi skal sørge for at passe på alle unge mennesker, når de er her, og skal ligeledes også informere elever og forældre, når der sker noget uhensigtsmæssigt, siger han.

Spørg Os - Afstemning

_