Tiltalt for håndgranat ved Paludan-demo dræbt i serie af skudopgør

En 21-årig mand, der er dræbt af skud i Herlev natten til tirsdag, har været efterlyst i udlandet.

En 21-årig mand, der natten til tirsdag blev skudt og dræbt i Herlev, var ifølge TV 2s oplysninger tiltalt for at efterlade en håndgranat på Blågårds Plads inden en Rasmus Paludan-demonstration i april 2019.

Inden demonstrationen malede han ifølge den oprindelige sigtelse "Død over Paludan" med sort spraymaling henover pladsen.

Den 21-årige blev dræbt 7. december i det fjerde skyderi på under en uge i Københavnsområdet. Ifølge TV 2s oplysninger tyder meget på, at flere eller alle skyderierne kan være forbundet med et verserende opgør i det organiserede kriminelle miljø omkring hovedstaden, men hverken Københavns Politi eller Københavns Vestegns Politi ønsker at tegne et samlet billede af skyderierne.

Nægtede sig skyldig

Ifølge anklagemyndigheden ved Københavns Politi skulle sagen om håndgranaten behandles ved Københavns Byret i marts 2022, men ingen af de to københavnske politikredse ønsker at kommentere TV 2s oplysninger om den dræbtes verserende retssag.

Heller ikke advokat Erbil Kaya, som har repræsenteret den 21-årige i sagen om håndgranaten.

- Min klient har nægtet sig skyldig i anklagerne mod ham, men jeg har ikke yderligere, siger Erbil Kaya til TV 2.

Raseri over Paludan

Da den dengang 19-årige mand blev fremstillet i grundlovsforhør 17. april 2019 sigtet for dødstruslen og for at have placeret håndgranaten på Blågårds Plads på Nørrebro i København, havde Rasmus Paludan gennem længere tid tiltrukket sig stor opmærksomhed ved at afbrænde koraner og uddele nedsættende tegninger af profeten Muhammed.

Få dage forinden nåede Paludan kun at opholde sig på Blågårds Plads i omtrent tre minutter, inden tåregas og kasteskyts fløj gennem luften.

Urolighederne bredte sig til både Christiania, Christianshavn og Nordvest i København, mens lignende demonstrationer i Albertslund og Lyngby eskalerede til konfrontationer mellem kampklædt politi og rasende unge.

Løsladt og rejst til Irak

Anholdelsen af den 19-årige var langt fra den eneste, politiet foretog i de efterfølgende dage, og i første omgang blev han varetægtsfængslet og sigtet for blandt andet dødstrusler og for at have placeret håndgranaten.

Kort efter blev han dog løsladt igen, hvilket anklagemyndigheden ankede til landsretten, men da Østre Landsret afsagde kendelse om, at han igen skulle varetægtsfængsles, var han rejst ud af Danmark og opholdt sig i Irak.

På baggrund af en international arrestordre blev han fængslet i Irak, hvor man på grund af den sigtedes dobbelte statsborgerskab valgte at behandle de danske anklager i en retssag i landet. Her blev han frikendt og løsladt - under hvilke omstændigheder, han igen vendte tilbage til Danmark, er ikke TV 2 bekendt.

En dræbt, en hårdt såret

Ligeså ligger det ikke klart, hvorfor han for nylig opholdt sig i Herlev i et øde, bevokset område nær en transformerstation, hvor han omkring klokken 03 natten til tirsdag blev fundet død ved siden af en sort Skoda Roomster.

Han blev fundet af en hundepatrulje, der var sendt til stedet, efter en 25-årig var indbragt til Herlev Sygehus med skudlæsioner i hovedet et par timer tidligere.

En 41-årig mand blev onsdag anholdt sigtet for drab og drabsforsøg, men torsdag måtte Københavns Vestegns Politi løslade ham, uden han blev fremstillet for en dommer i grundlovsforhør.

- Efterforskningen fortsætter, og vi har sat massivt ind for at få opklaret denne forbrydelse, lød det fra politiinspektør Michael Hellensberg i en pressemeddelelse efter løsladelsen.

Efter planen skulle den 41-årige have været fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup, men et par timer inden det planlagte retsmøde blev hans beskikkede forsvarer, Kristina Marstrand, orienteret om, at grundlovsforhøret var aflyst.

- Jeg kan kun sige, at man ikke har fundet anledning til at opretholde fængslingen, sagde Kristina Marstrand til TV 2.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik