Brænde er blevet hot: Britt og tusindvis af andre jagter alternativ til dyr opvarmning

Forhandlere i hovedstadsområdet melder om panisk stemning blandt kunder, der køber brænde og træpiller i stor stil. Flere melder alt udsolgt og frygter for vinteren.

Udsolgt, udsolgt og udsolgt.

De meget omtalte stigende energipriser har sendt efterspørgslen på brænde til opvarmning af huse på raketfart.

Mange danskere frygter nemlig for stigende gaspriser det kommende efterår og vinter og ser sig nu om efter alternative opvarmningsmetoder. Og de, der normalt fyrer med brændeovne eller træpillefyr, frygter for forsyningssikkerheden.

Det har skabt en slags perfekt storm, hvor udbuddet af brænde slet ikke kan matche efterspørgslen. Resultatet er hastigt eskalerende priser og tomme lagerhaller hos forhandlerne.

Britt Petersen fra Køge er blandt dem, der mærker den effekt.

- Det er så godt som umuligt at skaffe noget her på Sjælland, der er til at betale. Sidste år gav jeg måske 10 kroner for en pose brænde. Nu er den pris i hvert fald otte-doblet, siger Britt Petersen til TV 2 Lorry.

Hun er desperat på jagt efter brænde, som hun til efteråret kan supplere med i opvarmningen af sin bolig. Her har elpriser, der bare stiger og stiger, nemlig gjort det dyrere for hende at fyre ved hjælp af husets varmepumpe. 

quote Der er panik på markedet. Det hele er blæst op i vanvittige niveauer. Vi ser ind i en frygtelig fyringssæson, og jeg tror slet ikke, vi har set det værste endnu

Michael Bøgh Hansen, indehaver af Køge Brændesalg

Derfor håber hun at kunne tage husets brændeovn, der ellers oftest står ubrugt hen, i brug.

Samtidig er midlerne knappe i hjemmet, hvor Britt, der lider af muskelsvind og aktuelt søger om førtidspension, er ene forsøger for to hjemmeboende børn og en tredje, der delvist bor hjemme.

- Min elregning er cirka tredoblet indtil videre. Og så frygter jeg, hvad vinteren bringer. Det efterlader mig i en rigtig dårlig situation, for vi ved ikke, hvor kold en vinter vi får, siger Britt Petersen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Britt Petersen fra Køge frygter, at hendes energiregning stikker helt af denne vinter. Derfor vil hun tage sin gamle brændeovn i brug som supplement i opvarmningen af huset.
Britt Petersen fra Køge frygter, at hendes energiregning stikker helt af denne vinter. Derfor vil hun tage sin gamle brændeovn i brug som supplement i opvarmningen af huset.
Foto: Privatfoto

- Vi har ikke set det værste endnu

En rundringning til fem større forhandlere af brænde i hovedstadsområdet bekræfter, at brænde er blevet en eftertragtet og dyr mangelvare.

Tre af fem forhandlere melder alt udsolgt af brænde, briketter og træpiller, mens de to andre har delvist udsolgt og indført rationering på de tilbageværende varer.

- Der er panik på markedet. Det hele er blæst op i vanvittige niveauer. Vi ser ind i en frygtelig fyringssæson, og jeg tror slet ikke, vi har set det værste endnu. Desværre. Vi er rigtig, rigtig bekymrende. Det er vi virkelig, siger Michael Bøgh Hansen, indehaver af Køge Brændesalg, der har indført rationering på brænde og træpiller.

Samme melding kommer fra Jimmi Pedersen, der er indehaver af Såby Brændesalg.

- Det er fuldstændig stukket af, efter vi har fået at vide, at der ikke er nok træpiller til at dække behovet. Folk går i panik. I juni, juli og august har jeg normalt ikke travlt, men her har jeg ligget vandret. Folk køber ind til et helt år ad gangen, hvor det før var normalt, at man køber til en måned eller to ad gangen, siger han.

I slutningen af august kunne TV 2 fortælle, at op mod 100.000 danske hjem risikerer at mangle træpiller til opvarmning dette efterår og vinter, fordi forhandlere ikke kan hente tilstrækkelige mængder hjem.

quote Det er fuldstændig stukket af, efter vi har fået at vide, at der ikke er nok træpiller til at dække behovet. Folk går i panik

Jimmi Pedersen, indehaver af Såby Brændesalg

Sidstnævnte nikker man genkendende til i Roskilde Brændesalg.

- Lige efter TV 2’s udsendelse eksploderede det. Vi får nogenlunde de mængder hjem, vi budgetterede med sidste år, men det matcher slet ikke den nye virkelighed, siger indehaver Gert Hyldgaard.

Roskilde Brændesalg har aktuelt udsolgt af både brænde, briketter og træpiller. Desperate kunder har opfordret butikken til en ventelisteordning, hvilket Gert Hyldgaard sammen med partneren Claus Beske har afvist.

Solbjerghus Træpillecenter, der ligger i Helsinge, melder ligeledes alt udsolgt.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Roskilde Brændesalg, der drives af indehaverne Claus Beske og Gert Hyldgaard, har udsolgt af brænde, træpiller og briketter.
Roskilde Brændesalg, der drives af indehaverne Claus Beske og Gert Hyldgaard, har udsolgt af brænde, træpiller og briketter.
Foto: Roskilde Brændesalg

Dobbelt så dyrt som i januar måned

Mens Nordicwoods, der ligger i Københavns Indre By, har udsolgt af størstedelen af deres produkter, er der dog fortsat en smule brænde til salg.

Blandt de få tilbageværende produkter er ovntørret brænde, der lige nu sælges for mellem 5.700 og 7.800 kroner for et brændetårn på 1,8 kubikmeter.

Det er cirka det dobbelte af, hvad gennemsnitsprisen ifølge Videnscenteret Bolius var i januar måned i år, og sammenligner vi med prisen for to år siden, er der tale om mere end en tredobling.

- Brænde er en råvare, og der er den mængde til rådighed, som der er. Lige nu er der stor efterspørgsel og lavt udbud, og så stiger råvarens pris. Det er samtidig en forventning, at når vi rammer de kolde måneder, så vil efterspørgslen stige endnu mere, forklarer Peter Scheibel, der er direktør i Nordicwoods.

Alle brændeforhandlerne forsikrer dog, at deres fortjeneste trods de eskalerede priser ikke er steget. Faktisk melder flere, at de tjener mindre per solgt palle, end de gjorde på samme tid sidste år.

Dette skyldes især en stigende efterspørgsel på brænde i udlandet – særligt Tyskland – der gør det endnu dyrere for forhandlerne at indkøbe brænde til videre salg herhjemme.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Peter Scheibel (th) driver onlinebutikken Nordicwoods, der har specialiseret sig i ovntørret luksustræ og træpiller. Jacob Risgaard (tv) har i en udgave af Løvens Hule investeret 1 million kroner i virksomheden.
Peter Scheibel (th) driver onlinebutikken Nordicwoods, der har specialiseret sig i ovntørret luksustræ og træpiller. Jacob Risgaard (tv) har i en udgave af Løvens Hule investeret 1 million kroner i virksomheden.
Foto: Nordicwoods

Flere støver gamle brændeovne af – andre køber nye

Manglen på brænde skyldes dog ikke kun hamstring og større indkøb end tidligere fra de omkring 700.000 danske hjem med brændeovne.

Brændeforhandlerne beretter således om en tilstrømning af to typer nye kunder.

Dels er der dem, der de seneste mange år har haft en brændeovn stående i hjemmet uden at bruge den, og som nu igen påtænker at tage den i brug for at spare på vinterens varmeregning.

Og så er der de nye kunder, der for nylig har været ude at købe og installere en ny brændeovn i hjemmet. Enten som supplement til den primære opvarmningskilde, eller som slet og ret en erstatning for eksempelvis et gasfyr eller elvarme.

Hos DAPO, der er brancheforening for danske leverandører af pejse og brændeovne, bekræfter formand Stefan Hvam Pedersen, at der bliver solgt nye brændeovne og træpillefyr som aldrig før.

- Der har været fuldt tryk på i år. Det har været ret vildt, siger han.

Mens en substantiel del af de danske brændeovne sendes til Tyskland, så er der ifølge Stefan Hvam Pedersen også en markant øget efterspørgsel i danske hjem, hvor der ikke tidligere har været brændeovne.

Skal bare igennem vinteren

Tilbage i Køge er Britt Petersen fortsat på jagt efter brænde til en overkommelig pris, så hendes energiregninger ikke efterlader hendes med et nakkedrag denne vinter.

Hun bruger blandt andet en Facebookside til køb og salg af brænde, hvor hun holder øje med potentielt gode tilbud.

- Men det er virkelig svært her på Sjælland. På Fyn og i Jylland er der masser til salg og endda til rimelige priser. Men herovre kan man glemme alt om at finde en rummeter til under 1.200 kroner, siger Britt Petersen.

Hun fandt dog en enkelt forhandler – på Lolland – hvor der ikke var udsolgt, og hvor hun havde råd til at betale det, et brændetårn kostede.

- Men så kostede fragten alene 3.000 kroner, så det havde jeg slet ikke råd til, siger Britt Petersen.

Derfor fortsætter hun sin jagt på en smutvej til en marginalt billigere varmeregning og en vinter, hvor hun og børnene ikke skal fryse om fødderne.

- Jeg håber bare, at jeg kan komme igennem vinteren med skindet på næsen, siger hun og fortsætter:

- På et eller andet tidspunkt må det jo blive bedre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik