Danskerne føler sig mere utrygge efter mørkets frembrud: Her er kandidaternes løsninger
Stadig flere danskere føler sig utrygge efter mørkets frembrud, men hvad vil politikerne gøre for at øge trygheden?
Selvom Danmark generelt set er et trygt og fredeligt land, så føler rigtig mange danskere alligevel, at det er utrygt at færdes på gaderne efter mørkets frembrud.
Ifølge en undersøgelse foretaget af TrygFonden er antallet af utrygge danskere i mørket stadig stigende - hvor det i 2015 var omkring hver tiende dansker, der følte sig utryg, steg det tal i 2021 til hver femte dansker.Og det har fået SOSU-assistenten Connie Andersen til at stille et spørgsmål gennem TV 2 Lorrys 'Spørg Os-funktion i forbindelse med det kommende folketingsvalg.
- For mange er dagligdagen i byerne blevet mere utryg på grund af uromagere, særligt om aftenen. Hvad har I tænkt jer at gøre for at gøre danskerne mere trygge?
Og det spørgsmål har vi valgt at stille til de medvirkende politikere i tirsdagens valgdebat på TV 2 Lorry, hvor gæsterne er Mattias Tesfaye (S), Ruben Kidde (R), Britt Bager (K) og Ulla Kokfelt (NB).
Du kan se alle partiers svar på hendes spørgsmål her. Tryk på billedet af politikeren for at se, hvad de har svaret.
TV 2 Lorry arbejder på at få en kommentar fra Frie Grønne.
Spørgsmålet om øget tryghed giver næsten ligeså mange svar, som der er kandidater, men en ting der dog går igen, er et ønske om at styrke nærpolitiet.
Følg med på Spørg Os-siden
Stem på ugens udvalgte spørgsmål
Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
Kom ind på siden her
Og ifølge Martin Sibast Laugesen (I) er det oplagt at finde finansieringen til et øget og mere synligt nærpoliti hos politiet selv.
Han mener nemlig, man ved at legalisere hash kan finde penge til at finansiere et styrket nærpoliti.
- I dag bruger vi milliarder af kroner på at få politiet til at bekæmpe handel med hash. Vi kunne med fordel lovliggøre hash og bruge pengene på synligt politi i gaderne i stedet, lyder forslaget fra Liberal Alliances Martin Sibast Laugesen.
Enkelte kandidater peger også på at styrke foreningslivet, så de unge kan få et meningsfuldt alternativ til at skabe uro i det offentlige rum.
- Jeg mener, at et stærkt foreningsliv er med til øge trygheden i befolkningen. De unge mennesker, der hænger ud på gaden og ikke har andet at tage sig til, skal have et positivt alternativ, lyder det fra Venstres kandidat, Marianne Lynghøj, der samtidig foreslår at foreninger derfor skal have bedre mulighed for at tage unge mennesker ind.
Hos både Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti bliver der desuden peget på øget overvågning, som et sted, der kan sættes ind for at øge trygheden.
- Der bør være overvågningskameraer med ansigtsgenkendelse i områder med særlige udfordringer, så det er nemmere for politiet at få fat i gerningsmændene, siger Claus Gisselmann (DD).