Farvel til regler i boligområde for ældre

I Guldbergs Have på Nørrebro eksperimenterer man med, hvordan fremtidens plejehjem kan se ud. De faste strukturer og procedurer er derfor sat på prøve.

Der er vendt op og ned på, hvordan tingene skal gøres i ældreboligområdet Guldbergs Have på Nørrebro, der åbnede onsdag.

Her har personalet og beboerne smidt regelbogen ud af vinduet og er sammen i færd med at gentænke, hvordan den bedste hjemmepleje fungerer. Og det glæder Nanna Skriver, der er centerchef i Center for Innovation og Evaluering i Københavns Kommune.

- Det bliver meget styret af systemer, og vi kunne godt tænke os at skabe et større fagligt råderum for medarbejderne, så de i dialog med borgerne kan bruge de ressourcer, de har, til at levere den bedst mulige hjemmepleje.

Høj grad af selvstyring

Eksperimentet betyder, at al tidligere struktur og vante procedurer er forsvundet – hvis det dog ikke drejer sig om lovgivning.

I stedet er det medarbejderne og beboerne selv, der skal være med til at udvikle stedet.

Det betyder blandt andet, at forskellige ledelsesformer, aktiviteter og arbejdsmåder skal afprøves. Og medarbejderne skal i høj grad selv styre og planlægge deres arbejde og den hjælp, de skal give til beboerne.

Og den tilgang er de ældre beboere glade for.

- Det er et rigtigt dejligt sted at være, fortæller beboer Vivi Pedersen.

"Slip plejehjemmene fri"

Tankegangen i Guldbergs Have er en del af udviklingsprojektet "Slip hjemmeplejen fri", der er lanceret af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København.

En af del af projektet er såkaldte tryghedsboliger. Det er boliger for ældre uden stort behov for pleje, men som føler sig utrygge og ensomme. Det fortæller Sisse Marie Welling, der er Sundheds- og Omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

- Der vil vi jo gerne give ældre, der er utrygge derhjemme, en mulighed for at få et fællesskab og komme ud i samfundet og blive mere trygge igen.

Projektet har opbakning og finansiering fra regeringen.

- I stedet for at der sidder nogen i en planlægning et sted langt væk fra borgerne og tilrettelægger opgaverne, så er det medarbejderne og borgerne sammen, der får tingene til at gå op, siger Astrid Krag, Social og Ældreminister i Socialdemokratiet.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik