Fra korsang i krigsbunker til koncert i New York: Nu optræder ukrainsk kor på den helt store scene

Et anerkendt ukrainsk kirkekor har det seneste år haft en barsk tilværelse, hvor de blandt andet har øvet korsang i et beskyttelsesrum. Det ukrainske kor optrådte torsdag i København, og senest har de optrådt i millionbyen New York.

Fra korsang i et mørkt beskyttelsesrum i Ukraine til kirkekoncert på den helt store scene i New York.

Kontrasten må siges at være slående, men ikke desto mindre er det netop det, som det prisvindende kor Shchedryk fra Ukraine har oplevet.

Torsdag optrådte det anerkendte kor i Helligåndskirken i København, men senest har de optrådt i millionbyen New York – en oplevelse, som kormedlemmet Polina nok sent vil glemme.

- Jeg var meget stresset og nervøs. Man følte sig varm indeni, fordi folk stod med vores flag og sagde ’Ære til Ukraine’. Det var meget rart, siger Polina.

quote Lige nu er jeg meget glad for at få lov til at vise folk og hele verden, hvem vi er, og hvad vi synger.

Daria, korsanger, Shchedryk

Koncerten i New York blev afholdt i koncerthuset Carnegie Hall, hvor det ukrainske kor blandt andet sang den ikoniske julesang ”Carol of the Bells”, der oprindeligt er ukrainsk.

Det var derfor også en stor oplevelse for kormedlemmet Daria at optræde på den helt store scene på den anden side af Atlanten.

- Det var en hjerteskærende oplevelse for os. Vi er meget taknemmelige for at have fået lov til at optræde der, siger Daria og fortsætter:

- Lige nu er jeg meget glad for at få lov til at vise folk og hele verden, hvem vi er, og hvad vi synger.

Korsang i krigsbunker

Det seneste år har været meget barskt for det ukrainske kor. De har blandt andet øvet deres sange i et beskyttelsesrum i Kyiv.

Ifølge kormedlemmet Anastasia har sangprøverne i beskyttelsesrummet hjulpet til at få tankerne væk fra den krig, der er blevet hverdag for hende.

- Prøverne er et trygt sted for os, hvor vi ikke tænker på krigen. Vi fokuserer på os, vores musik og vores venskab, siger Anastasia og fortsætter:

- Jeg tror, at vi er blevet vant til det med sirener og bomber. Vi er okay lige nu.

Et livsbekræftende fællesskab

For sognepræst i Helligåndskirken, Trine Vestersøe, er det ukrainske kors optræden i netop Helligåndskirken også rørende.

Hun mener, at korsang og musik kan noget særligt i en krisetid.

- Jeg tænker, at det kan bygge bro. Det kan bygge bro over nogle tanker og smerter og nogle følelser i det her tilfælde. Og så kan det også bygge bro mellem lande og mellem forskellige tankegange, siger Trine Vestersøe.

At koret netop må øve sig i et mørkt beskyttelsesrum, hvor sangteksterne lyses op af lommelygter er for Trine Vestersøe også tankevækkende.

- Det er det, der er så livsbekræftende ved korsang og det fællesskab, som de får bygget op, og de formår at få så finde resultater, som de gør her. Det er meget, meget flot, siger Trine Vestersøe.

100-året for ikonisk julesang

Det ukrainske kor, Shchedryk, er faktisk opkaldt efter den ikoniske ukrainske julemelodi, som nok er kendt af de fleste under det engelske navn ”Carol of the Bells”.

Julemelodien, som det ukrainske kor senest sang i New York, var med til at markere 100-året for sangens første amerikanske optræden, som var i 1922.

Shchedryks optræden i år blev afholdt det selv samme sted som for 100 år siden – nemlig i Carnegie Hall.

Dengang blev sangen sunget af Ukraines nationale kor.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik