Minister kaldes i samråd efter Lynetteholm-afsløring: "Det er stærkt bekymrende"

Nye oplysninger i sagen om det enorme anlægsprojekt Lynetteholm får nu Venstre til at kalde miljøministeren i samråd.

Anlægsprojektet Lynetteholm er en af de helt store sager i København for tiden. 

Venstre vil nu indkalde miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd på grund af ny afsløring om miljøvurderingen af Lynetteholm, som flere eksperter kalder for ubrugelig. 

quote Det er stærkt bekymrende.

Jacob Jensen (V), miljøordfører

- Vi bliver nødt til at have miljøministeren på banen, som ellers hidtil har gemt sig. Hun siger, det er nogle andres ansvar. Men det er Miljøstyrelsen - og dermed miljøministerens ansvar - der har godkendt den tilladelse, som By & Havn har fået til at kunne dumpe slammet i Køge Bugt, siger Venstres miljøordfører Jacob Jensen til TV 2 Lorry.

- Miljøministeren skal selvfølgelig forholde sig til, hvordan man kan give en tilladelse på så tyndt et grundlag, siger han videre.

Slamdumpning baseret på "ubrugelig" rapport

På TV 2 Lorry har vi ad flere omgange kunnet fortælle om tonsvis af potentielt miljøfarligt slam, der er blevet dumpet i Køge Bugt siden begyndelsen af året, som led i anlæggelsen af Lynetteholm. 

Det har ført til massiv kritik fra både borgere, organisationer og den svenske regering. Men den danske regering har fastholdt, at dumpningen ikke skader havmiljøet.

Danmarks Radio har gennemgået miljøkonsekvensrapportens baggrundsmateriale, som regeringen henviser til. 

Her står, at dumpningen af slammet "(..) kun vil resultere i en ubetydelig påvirkning af vandområderne (..)".

Men i deres gennemgang kan DR nu afsløre, at der bag de omfattende studier gemmer sig en 40 år gammel forskningsartikel. Den er hentet fra en artikelsamling om næringsstoffers påvirkning af flodlejer i USA fra 1981. 

Flere danske eksperter i DR's artikel kalder i dag miljøvurderingen ubrugelig. Og det er det, som nu har fået Venstre på banen. 

- At det tilsyneladende hviler på en 40 år gammel artikel fra USA, som samtlige eksperter, jeg har hørt på, de siger, at det kan man simpelthen ikke bruge - det er stærkt bekymrende, siger Jacob Jensen (V).

quote Vi bliver nødt til at have miljøministeren på banen, som ellers hidtil har gemt sig. Hun siger, det er nogle andres ansvar.

Jacob Jensen (V), miljøordfører

"Miljøminister bliver nødt til at stå til ansvar"

Selvom Venstre retter kritik mod miljøministeren, så er dog værd at bemærke, at partiet selv har for Lynetteholm-projektet og dermed har været med til at sætte slamdumpningen i gang.

Samtidig blev hele visionen om Lynetteholm født af den tidligere VLAK-regering med daværende V-statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen.

Er det ikke lidt nemt at komme nu, hvor I har stemt for, og sige, at man skulle have gjort det anderledes? 

- Det er da absolut ikke nemt at komme nu, fordi vi er for Lynetteholm som koncept, og vi har jo forhandlet på baggrund af de oplysninger, vi kendte til, siger Jacob Jensen (V) til TV 2 Lorry og fortsætter: 

 - Men når det viser sig, at den miljøvurdering, man har givet Folketingets partier under forhandlinger, baserer sig på så tyndt et grundlag, hvor samtlige eksperter i dag siger, at det kan man simpelthen ikke bruge til noget, så er det klart, at miljøministeren bliver nødt til at stå til ansvar overfor sin styrelse. Dermed er det i sidste ende hendes ansvar politisk at sikre sig, at vurderingen af miljøets konsekvenser er i orden, og det er det absolut ikke i dette tilfælde.

Transportministeren har i slutningen af marts sat dumpningen af slam i Køge Bugt på pause for at undersøge alternative løsninger

Ministeriet har i dag oplyst til TV 2 Lorry, at de forventer, der er fundet en løsning i juni måned.

TV 2 Lorry har forsøgt at få et interview med miljøminister Lea Wermelin (S) og miljøordfører Kasper Roug (S), men det har ikke været muligt. 

Begge henviser til Transportministeriet, der står for miljøvurderinger. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik