Overborgmesterkandidat klar til at forbyde brændeovne

I et nyt udspil fra regeringen skal det være muligt for kommuner at forbyde brændeovne, og det hilser Sophie Hæstorp Andersen (S) velkomment.

Debatten om brug af brændeovne i København har ulmet i flere år, og nu melder overborgmesterkandidat i København for Socialdemokratiet, Sophie Hæstorp Andersen, sig også ind i den. 

Det sker efter at regeringen i et nyt udspil lægger op til, at kommuner selv skal have lov til at forbyde brug af ældre brændeovne - i udspillet betyder det brændeovne fra før 2008, og hvor der samtidig er adgang til kollektiv varmeforsyning som fjernvarme og naturgas. 

Baggrunden for udspillet er ifølge regeringen, at det skal være med til at mindske partikelforureningen i byerne, og Sophie Hæstorp Andersen hilser muligheden for at forbyde brændeovne velkommen. 

Svært at finde argumenter

- Ja, jeg vil gerne være med til at vi får de brændeovne væk, der er med til at skabe luftforurening, og som dermed er med til at skabe problemer for borgerne i København - eksempelvis de mennesker, der lider af astma, siger Sophie Hæstorp Andersen til TV 2 Lorry. 

Ifølge overborgmesterkandidaten er det svært at finde argumenter for at have en brændeovn, når der samtidig er adgang til gas- og fjernvarme. 

- Brændeovne er en af de ting, der bliver ved med at bidrage til luftforurening, vi ikke kan slippe af med. Og derfor kan jeg slet ikke se nogen årsag til, at eksempelvis store lejligheder i Indre By stadig har dem, siger hun. 

Det er ikke første gang, Socialdemokratiet i København lægger op til et opgør med de tusindvis af brændeovne, der stadig findes i byens hjem. 

Hyggelige men unødvendige

Tidligere overborgmester Frank Jensen gik i slutningen af 2019 ud med en erklæret målsætning om at få skrottet så mange brændeovne som muligt. 

- Brændeovne er hyggelige – men de er ikke nødvendige i en by som København, hvor 99 procent af alle ejendomme har klimavenlig fjernvarme, lød det fra Frank Jensen.

I samme ombæring ville han også hæve skrotpræmien for gamle brændeovne til 5000 kroner, men det er endnu ikke klart, om Sophie Hæstorp Andersen vil støtte en lignende skrotpræmie. 

I klippet nedenfor kan du se et indslag fra sidste år, hvor debatten om brændeovne også var varm i København. 
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik