Traner på træk: Se 'himlens ribeye' over København i disse dage

Over Vesterbro og på Amager kan man i øjeblikket opleve traner i hobevis, der er på vej til Sverige for at finde en mage. "En klassisk forårsbebuder", siger naturvejleder.

Går du og trænger til forår, så læg nakken tilbage og knib øjnene sammen.

For et væsen på langt over en meters højde flakser for tiden forbi indover København. 

Og så sent som torsdag blev der over Vesterbro - midt inde i København - observeret hele 28 af slagsen.

Vingefanget måler på den gode side af to meter, og den er fløjet omtrent et par tusind kilometer fra steder som Spanien og Nordafrika. 

Det er tranen, der for tiden er på sit forårstræk til Sverige for at finde sin udkårne. 

Nærmest i bogstavlig forstand er der for nuværende altså forårsamoriner i luften over hovedstaden, siger naturvejleder Jes Aagaard. 

- Det er jo en af mine klassiske forårsbebudere. Jeg elsker jo, når de kommer i sådan en V-formation henover himlen. Og hvis det er en stille dag, kan man sommetider høre dem lang tid før, man ser dem. Så at lægge nakken tilbage, og se de der traner komme ind over, dét er forår, siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen

Der findes cirka 1.000 ynglemnde traner i Danmark - men lige nu er de på træk. Se her, om det lykkedes fritidsornitolog Rasmus Strack at se en af de flyvende kæmper.

Fritidsornitolog håber at se 500 traner

På det sydlige Amager - nærmere bestemt Kalvebod Fælled - står fritidsornitolog Rasmus Strack og spejder efter 'himlens ribeye', som den af folkemunde kaldes i USA. 

Han har været helt tosset med fugle siden foråret 1984, hvor han som ni-årig blev introduceret til ørne af sin far, der dengang også var fugleentusiast. 

Det er derfor, at 48-årige Rasmus Strack står klar i et kulsort observationshus med skydevinduer, der som et knopskud popper op af et ellers fladt og meget vådt areal i det beskyttede naturområde Kalvebod Fælled på det sydvestlige Amager. 

quote - Min drøm er jo, at vi får et par traner, der trompeterer for os her i København. Det ville være fantastisk.

Naturvejleder Jes Aagaard.

Og han har kun et mål - eller én fugl - for øje. 

Nemlig tranen. Og i disse dage håber han på, at kunne se mange af de bevingede væsner, der har kurs mod Skåne. 

- Sommetider står jeg og håber på at se 500 traner, og andre gange håber jeg på, de kommer flot ind over mig, så jeg kan høre, når de trompeterer (tranen skræppen, red.). Men lige i dag, håber jeg at se 400-500 traner herude, siger han. 

Tranen er på fremmarch

Midt i 1800-tallet havde tranen trange kår i Danmark. Den forsvandt faktisk som ynglefugl. 

Men i 1952 blev der gjort et såkaldt ynglefund - altså at et tranepar får afkom - i Råbjerg Mose i Nordjylland. 

Op gennem 1970'erne og 1980'erne ynglede der kun fire tranepar her til lands, men i 1990'erne begynder tranen for alvor at gøre sit indtog i den danske fauna. 

I dag regner Dansk Ornitologisk Forening med, at der findes cirka 1000 ynglende tranepar fordelt rundt om i landet. 

quote - Jeg bliver stående et par timer endnu, indtil de hjemlige pligter kalder

Fritidsornitolog Rasmus Strack.

Den store fremgang skyldes til dels, at man er blevet bedre til at beskytte de områder, hvor tranen holder pauser - eller raster - når den er på træk. 

Og så skyldes det også, at klimaændringerne - og dermed varmere temperaturer - gør, at tranen ikke behøver at trække så langt som førhen, hvor den kunne flyve helt til Nordafrika i efteråret. 

Der yngler i øjeblikket ingen traner i Naturpark Amager, men naturvejleder Jes Aagaard har håb for, at det nok skal ske en dag. 

- Både på Bornholm, Vestsjælland og Nordjylland kan man se traner, der yngler. De kan godt lide at være i land med vand, småsøer, højt græs og buske. Det er måske lige trimmet nok herude og heller ikke et kæmpe område, men min drøm er jo, at vi får et par traner, der trompeterer for os her i København, det ville være fantastisk, siger naturvejleder Jes Aagaard. 

125 traner i kikkerten

Hvis man selv kunne tænke sig at se tranerne trække, kan man - fra nu og måneden ud - med fordel tjekke Dansk Ornitologisk Forenings observationsdatabase for at se, hvor den seneste observation i ens område har fundet sted. 

Man kan også bare tage ud til Klydesøen på det sydlige Amager, for her har Rasmus Strack efter en halv times tid nu observeret en flok på 23 styk med sit teleskop og sin kikkert. 

Men han har altså ikke tænkt sig at helme, før han får set mange flere. Også selvom klokken kun lige har rundet 14:00 på en fredag eftermiddag, hvor de fleste andre nok passer deres arbejde. 

Fritidsornitologen har en selvstændig virksomhed og derfor kan han, i følge ham selv, se på fugle - stort set i hvert fald - når det passer ham.  

- Jeg bliver stående et par timer endnu, indtil de hjemlige pligter kalder. Jeg skal hjem og have lavet noget mad til mine børn. Men jeg bliver stående nogle timer endnu for at se, hvor mange traner jeg kan nå op på, siger han. 

Og på blot få timer blev det for Rasmus Strack til i alt 125 observerede traner, der er på vej til Hornbogasjön i Småland, Sverige for at finde sig en mage. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik