Vild forbrugsweekend: Folk stod i kø ud på gaden
Weekenden bød på menneskemylder og masser af handel i et solrigt København. Det vækker glæde hos Vaffelbageren i Nyhavn og Horesta.
Nyhavn og København lignede i weekenden sig selv fra tiden før corona.
Det fortæller medindehaveren af Vaffelbageren i Nyhavn, der oplevede den mest travle weekend i årevis.
- Det var simpelthen så dejligt at se så mange mennesker i byen. Kø ud på gaden, og personalet løb rundt som i gamle dage, siger Ditte Glasdam Kvolsgaard.
Foto: Jan Wedel-Heinen
Ifølge hende lå deres salgstal i weekenden næsten 60 procent højere end for tre år siden.
- Så før corona var det også godt. Men nu var det bare rigtig godt i weekenden, tilføjer Ditte Glasdam Kvolsgaard.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol
25 procent over pre-corona niveau
At der er kommet gang i forbruget efter corona - og særligt i den forgangne weekend - bekræfter Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.
- Det går jo godt set på den måde, at vi har aflyst corona. Og det kan man mærke, for gæsterne vil gerne ud. Og restauranterne er klar til at tage imod, forklarer Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.
Tendensen har Danske Bank også lagt mærke til.
Bankens egne tal viser, at vores forbrug i år på restauranter, caféer, barer og natklubber ligger omkring 25 procent over niveauet fra 2019, hvis man sammenligner den anden uge af marts fra de to årstal.
Bedre end før corona
Det samme er tilfældet i forhold til forlystelsesparker og turistattraktioner.
Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen:
- Det samlede forbrug har det okay - ikke prangende. Men hvis man zoomer ind på sådan noget som at gå på restaurant, gå i byen eller gå ud, så er situationen langt bedre end under corona. Men faktisk også inden corona ramte, siger hun.
Men Krigen i Ukraine påvirker
Selv om det generelt går godt med forbruget på restauranter og lignende, så er der flere ting, der vækker bekymring i forhold til den nærmeste fremtid, hvis man spørger Horesta.
- Vi er bekymret for, om vi kan skaffe den arbejdskraft til den efterspørgsel, som er kommet nu, hvor corona er aflyst. Det er helt afgørende. Det, der også ligger nu, det er, hvilke konsekvenser krigen i Ukraine bringer med sig med stigende energipriser og stigende priser på fødevarer og leveringsproblemer, fortæller Annette Hyldebrandt, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.
Nogle af de samme tanker finder vi, hvor vi begyndte. Nemlig hos Vaffelbageren i Nyhavn.
- Jeg kan ikke spå om fremtiden. Men jeg håber jo stadig, at folk får lyst til en is uanset, hvad der vil ske ude i verden, siger medindehaver Ditte Glasdam Kvolsgaard.