Politikere vil stoppe salget af smuglercigaretter med højere straffe og mere kontrol

Flere politikere er oprørte over det ulovlige salg af smuglercigaretter, og vil derfor stramme grebet om både købere og sælgere

Foruroligende, chokerende, rystende, oprørende og foragteligt.

Det er nogle af ordene, politikerne bruger, efter at TV 2 Lorry i går kunne afdække, hvor let og hvor udbredt det er at købe ulovlige smuglercigaretter.

- Det er ganske enkelt rystende at se det omfang, salget har, og hvor åbenlyst handlen foregår, siger formanden for Folketingets retsudvalg, Venstres Preben Bang Henriksen, til TV 2 Lorry.

- Det forarger mig, og dem, der køber cigaretterne, er jo med til at finansiere kriminelle bander og med til måske indirekte at finansiere terror. Det er dybt forargeligt, siger De Konservatives retsordfører Naser Khader til TV 2 Lorry.

Salget af ulovligt indsmuglede kopicigaretter er fra 2017 til 2019 fordoblet i Danmark.

Derudover blev de danske cigaretafgifter i foråret hævet med 14 kroner per pakke nærmest samtidig med, at mentolcigaretter blev forbudt. Begge dele har ifølge flere fagfolk fået det sorte marked til at vokse kraftigt henover sommeren.

quote Vi er med på at indføre straks bøder, og vi er også med på at hæve straffen. Vi skal gøre det så svært som muligt for banderne at sælge deres falske varer

Naser Khader, De Konservative

Derfor var det også forholdsvis ligetil for TV 2 Lorry at købe en karton ulovlige kopicigaretter. Sælgeren fandt vi på Facebook, hvor vi også er stødt på utallige andre opslag om smuglercigaretter.

- Det er oprørende at se, for dem, der køber og sælger cigaretterne, er jo helt skrupelløse mennesker, der er helt ligeglade med afgifter, altså penge til velfærdssamfundet og statskassen, og altså også ligeglade med, at de her cigaretter kan være meget mere sundhedsskadelige end normale cigaretter, siger Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti, til TV 2 Lorry.

Politikere vil skærpe straffen 

Tobaksproducenterne har længe kæmpet for at få straffen for illegal handel med cigaretter hævet. De ønsker sig både højere fængselsstraffe, men også straksbøder til dem, der bliver taget på fersk gerning i salg. TV 2 Lorrys afdækning har gjort, at flere partier nu ser positivt på forslagene.

- Vi er med på at indføre straksbøder, og vi er også med på at hæve straffen. Vi skal gøre det så svært som muligt for banderneat sælge deres falske varer, siger Naser Khader fra De Konservative, og både Venstre og Dansk Folkeparti er med på ideen.

- Det vil vi fra Dansk Folkepartis side rejse overfor ministeren, for nu må regeringen simpelthen hæve strafniveauet, så den bliver skræmmende for dem, der er aktive indenfor det her salg, siger retsordfører Peter Skaarup.

Selvom også Radikale Venstre er klar til at forstærke bekæmpelsen af det organiserede salg af ulovlige kopicigaretter, så mener partiet ikke, at højere straffe er vejen frem.

- Der er ikke så meget, der peger på, at skærpede straffe er det, der får kriminaliteten til at stoppe. Men det, der ofte får kriminaliteten til at stoppe, er, at dem, der udøver den, kan se, at man rent faktisk bliver taget. Det er det, der har den største effekt, siger Kristian Hegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre, til TV 2 Lorry.

Politiet skal styrke indsatsen

Derfor er flere partier enige om, at politiets indsats mod det ulovlige salg af smuglercigaretter skal styrkes.

- Både politiets og Skats indsats skal højnes, for det er jo på optagelserne helt åbenlyst, at forbryderen overhovedet ikke frygter at blive opdaget, og det er må jo være fordi, at der sker alt for lidt efterforskning, siger Venstres Preben Bang Henriksen.

- Der er ingen vej udenom, at det er en hårdhændet indsats fra politiets side, der skal trevle de her miljøer op, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

quote Det burde jo ikke være TV 2 Lorrys journalist, der er ude og handle med de her folk. Det burde være politiet, og så skulle de kunne tage dem på stedet

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere forslaget om at øge politiets fokus på området, da der netop nu er politiske forhandlinger om en ny fireårig politiaftale. Men flere partier peger altså både på øgede ressourcer og nye redskaber.

- Hvis politiet efterspørger flere redskaber for at gøre noget ved det her, så er vi meget lydhøre for deres ønsker, siger Kristian Hegaard fra Radikale Venstre.

Politiet skal kunne handle med de kriminelle på Facebook

Dansk Folkepartis Peter Skaarup er rystet over de mange opslag på Facebook om ulovligt salg af kopicigaretter.

Derfor vil partiet øge politiets muligheder for at agere på de sociale medier med falske profiler.

- Vi skal udstyre politiet med nogle redskaber, så de kan gå ind bag de her miljøer, så politiet kan være agenter, som handler og på den måde får fat på bagmændene. Det burde jo ikke være TV 2 Lorrys journalist, der er ude og handle med de her folk. Det burde være politiet, og så skulle de kunne tage dem på stedet, siger Peter Skaarup.

Politiet har faktisk for nylig fået mulighed for at trænge ind på de lukkede fora på internettet, men flere politikere er nu åbne for at udvide muligheden, så cigaretsælgerne i højere grad fremover risikerer at møde en politimand.

quote Jeg vil rejse det her overfor justitsministeren i forhandlingerne, for vi er jo simpelthen til grin, hvis vi hæver cigaretafgifterne uden samtidig at gribe ind overfor den kriminalitet, som øgede afgifter kan medføre

Peter Skaarup, Dansk Folkeparti

- Det, der nok chokerer mig mest ved den her sag, er at se den omgang sælgerne har med kriminaliteten. Det er jo ikke sådan, at de forsøger at holde lavt blus eller skjule det, de laver. Nej, de handler bare helt åbenlyst på nettet og i fuldt dagslys. De frygter åbenbart ikke, at køberen kunne være en politimand eller frygter nogen form for opdagelse, og det er dybt betænkeligt, siger Venstres Preben Bang Henriksen.

- Vi har ikke et Facebook-politi, så politiet har ikke de værktøjer, der skal til for at holde øje med de her ting, og det er noget, man måske kunne drøfte i øjeblikket, hvor vi er i gang med politiforhandlingerne, siger Naser Khader fra De Konservative.

Både Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative har tænkt sig at tage udfordringen med smuglercigaretter med til de politiske forhandlinger om et kommende politiforlig.

- Det her er noget, jeg tager med til politiforhandlingerne, for det er jo helt til grin, det der foregår, siger Preben Bang Henriksen.

- Jeg vil rejse det her over for justitsministeren i forhandlingerne, for vi er jo simpelthen til grin, hvis vi hæver cigaretafgifterne uden samtidig at gribe ind overfor den kriminalitet, som øgede afgifter kan medføre, siger Peter Skaarup.

Udover at rejse det ved forhandlingsbordet, så vil Radikale Venstre bede justitsministeren redegøre for, om politiet har brug for yderligere redskaber for at kunne bekæmpe det ulovlige cigaretsalg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik